ljubav

Zaljubljivanje u obrazac kontrolor-ovisnik

 

Nesvjesni obrasci su tajanstveni i stvaraju gravitaciju u odnosima gdje postoji velika želja za odnosom iza kojeg se skriva neotkriveni obrazac.

U tim uzorcima suovisnika postoji vrlo jak magnetski pol. Da biste to vidjeli potrebno je otkriti suvisnost koja je neuhvatljiva, zbunjujuća, ali kroz ovaj obrazac ovisnik – kontrolor možemo pojednostaviti zaljubljivanje. To je jednostavan model i djeluje otprilike ovako: postoje dvije uloge koje ovise o kodu, a koju zovemo kontrolor – ovisnik. Dakle, taj obrazac je nesvjesno-nasljedno programiranje koje ne vidimo da je dio svakog odnosa. Kontrolor je na tronu koji u vezi izriče naredbe, dok je ovisnik podređen naredbama. To su neprilagođeni obrasci koji dolaze iz spomenute dvije uloge koje gravitiraju jedna drugoj i stvaraju međusobno ovisan odnos. Jedan i drugi se toliko privlače i toliko su međuovisni da je od njih sačinjena većina odnosa. Današnja psihoterapija smatra da je takvih 95 posto odnosa.

Ovi parovi započinju odnos s puno euforije i strasti. To su jako seksualno nabijene veze, a onda se one pretvore u borbu za dominaciju. Takav odnos, kao i velika većina odnosa, vodi prekidu veze. Mnogi ne vide da je ona transgeneracijski i obiteljski potpuno programirana. Dakle, stvara se intenzivna opsesivna veza koja dovodi do izdaje, odbijanja i napuštanja, što je bit života ovisnika.

ljubav

Uloge kontrolor i ovisnik

Kroz obitelj nasljeđujemo ulogu kontrolora ili ovisnika: Primjerice, majka prenosi svojom kontrolom ovisničku ulogu djetetu ili obratno. Ako ste u ulozi kontrolora, spašavate vezu ili dijelove sebe koje želite spasiti. O tome sam više govorio u tekstu o arhetipu Petra Pana.

S druge strane, ovisnik ulazi u veze s kontrolorima koji ga kao spašavaju. Postoji kombinacija veze gdje su oboje ovisnici. Bit svih tih veza je uništenje veze, jer ne možete nikoga spasiti, jedino možete biti naslonjeni na nekog i crpiti mu životnost. To su petlje kojima je premrežen svijet, a onda dolaze razdoblja kriza koja resetiraju te odnose na jedno vrijeme nakon kojeg se opet stvaraju te ovisničke veze. Kada kažemo “živjeti autentičnost” to znači biti izvan ovisničkih veza i stvarati odnos s osobom koja ne stvara ove petlje.

ljubav

Kontrolor može ući u vezu i osjećati zanos same veze, ali ovisnik ne može donijeti odluku nakon što veza odmakne, ne može se suprotstaviti kontroloru već to čini ovisnički kroz tajnu vezu kao neverbalnu komunikaciju. Transgeneracijske veze kroz spomenute petlje završavaju prekidom, nasiljem i povrjeđivanjem. Pogotovo to možemo pratiti na ovim prostorima gdje je element ovisnika vrlo jak i gdje uvijek netko izvana ili kontrolor nameće politiku ili uređenje u kojem ćemo živjeti.

Zašto kolektivno ne primjećujemo ovaj program? Današnje veze zovemo strasne i zaljubljeničke, ne zovemo ih pravim imenom, a to su ovisničke-razorne veze u kojima dolazi do krajnjeg traumatiziranja osobnosti. Dakle, živimo među ljudima koji ne mogu prepoznati pravu ljubav dok traumatiziranu ljubav slave kao ideal ljubavi. Dijalog ne postoji i normalno je da ljudi ne mogu ostvariti odnose kada ne razumiju osnovne emocije, ali onda ne mogu razumijeti niti svoj posao kao niti pravilno zarađivanje novaca koje će isto tako biti opterećeno ovim odnosom. Osoba će teško zarađivati novac ,jer živi traumatiziranu ulogu svoje obitelji koja ga potiče na ovisnika u ovom slučaju.

Tema je ustvari lagana za shvatiti, ali se obrasci ne mogu mijenjati ako ih ne prepoznajemo kao patološke veze koje zovemo normalnim vezama iako su u svojoj biti razorne.

 

Nikola Žuvela

Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

Svoju jyotish natalnu kartu naruči na vedski-jyotish.net

 

Foto: Unsplash, Pexels

Psiholog, filozof, jyotish savjetnik i terapeut. Vodi stranicu vedski-jyotish.net

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.