parallax background

Joga i žene: 4 koraka prema ženstvenijem pristupu na prostirci i izvan nje

energija zemlje
Vježba za rad na energiji zemlje u našem tijelu
20. svibnja 2022.
vrt na balkonu
Kad vrt podivlja
21. svibnja 2022.

 

Osim što je joga većinski osmišljena za muško tijelo, trenutno živimo i u društvu koje njeguje isključivo aspekte muške energije. Muška i ženska energija postoje u svakome od nas bez obzira na spol. I jedna i druga su potrebne za našu unutarnju ravnotežu kao i ravnotežu života na Zemlji.

Uravnotežena muška energija nudi nam strukturu, disciplinu, zaštitu i organizaciju. Kada je uravnotežena, stvara prostor i za kvalitete ženske energije, a to su fluidnost, senzualnost, intuicija, kreativnost i razigranost. Muška energija je linearnija i usmjerenija k cilju te nam pomaže na putu prema našim vizijama i snovima.
Kada imamo previše muške energije, blokiramo slobodan protok ženskih aspekata. U našem društvu to se pokazuje kao previše naglašeno logično razmišljanje, potreba za kontrolom, nadmetanje, guranje preko svojih granica i hiperproduktivnost. Ljudi su prezaposleni, pod stresom, ljubomorni ili čak potpuno iscrpljeni. Iako muškarci i žene mogu jednako patiti od dominantne muške energije, za žene je to posebno iscrpljujuće jer linearnija energija potpuno ignorira žensku cikličku prirodu. To je često uzrok mnogih problema, uključujući nedostatak osjećaja vlastite vrijednosti, probavnih i menstrualnih problema.

Dominantnu mušku energiju možemo vidjeti i na joga prostirci. Neuravnotežena muška praksa joge često je vođena egom, bazira se na postignućima, natjecanju, savršenoj usklađenosti i estetici.

Uravnotežena muška energija daje nam strukturiranu rutinu i postavlja temeljne smjernice za ispravno usklađivanje i slijed naše prakse kako bismo se zaštitili od ozljeda, ali u isto vrijeme ostavlja dovoljno prostora za ženstvenost, kreativnost i intuitivne prilagodbe u asanama, slijedu kao i u dnevnoj rutini.

Kada se prakticira na pravi način i u pravo vrijeme joga je idealna vježba za žene, jer kombinira jačanje mišića, istezanje i kardiovaskularne vježbe bez narušavanja hormonske ravnoteže i zdravlja zglobova.

@petrasever

4 koraka prema ženstvenijem pristupu na prostirci i izvan nje

Dakle, što znači vježbati na ženstveniji način? Dopustite tijelu da vas vodi. Što vam je potrebno u ovom trenutku? Što vam tijelo govori? Ova 4 principa pomažu nam da se ponovno povežemo sa svojom ženskom prirodom:

1. Prihvatite svoju cikličku prirodu

Ovo je najvažnije načelo za vraćanje na put zdravlja. Društvo nas uči da u potpunosti ignoriramo našu cikličku prirodu. Jedan od drevnih jogijskih principa je Ahimsa, što znači nenasilje ili potpun izostanak nasilja. Kroz učenje kako ne štetiti drugima, često zaboravljamo biti nježne i prema sebi. Danas se žene često guraju u rigorozne vježbe joge čak i kada se osjećaju iscrpljeno i zapravo trebaju odmor. Prvi korak k ženstvenijem pristupu jogi je priznati i prihvatiti naše cikličke promjene tijekom mjeseca, godine i cijelog života. Svoje žensko zdravlje možete podržati slušajući potrebe vašeg tijela i prakticirajući poze koje vam u određenom trenutku više odgovaraju, npr. tijekom menstrualnog ciklusa izmjenjivati dinamičnu praksu s restorativnom.

2. Ukorijenite se u svom tijelu

Brzi način života rezultira time da živimo više u glavama nego u tijelu. Upravo nas je to desenzibiliziralo da osjećamo njegove potrebe. Umjesto mudrosti tijela i osjećaja učinka određene asane, često suviše analiziramo i nastojimo se ugurati u vizualno prihvatljiv element.
Važno je ponovno naučiti slušati mudrost koja je već u nama i ukorijeniti se u svom tijelu.
Baš kao i drvo, što nam je jače korijenje, to više i stabilnije možemo rasti. U svoju praksu joge uključite više kružnih pokreta i pokušajte biti svjesne svih osjeta u tijelu bez prosuđivanja.

joga

3. Povežite se sa svojom maternicom i srcem

Maternica i srce su dva ženska centra moći. Prostor maternice (Swadisthana čakra) nije ovdje samo za fizički čin rađanja novih ljudskih bića, već zapravo igra važnu ulogu u našem kreativnom izražavanju u svijetu. Srčani centar (Anahata čakra) mjesto je davanja i primanja bezuvjetne ljubavi, čisto suosjećanje. Može se otvarati i zatvarati poput lotosovog cvijeta. Maternica i prostor srca usko su povezani. Kada postoji slobodan protok energije između ovih centara osjećamo se utemeljeno, njegovano, radosno i usklađeno sa svojim najdubljim istinama i željama.

Prostor maternice nosi naše nade, snove i najdublje želje, ali i naše najdublje strahove, sram i bol. Kada te strahove i bol potisnemo, također potiskujemo i našu kreativnu snagu, odvajamo se od svojih emocija i prirodnog protoka energije.

Kako znati jeste li “odvojeni” od svoje utrobe?
– Ne znate koje su vaše prave strasti
– Teško osjećate i izražavate svoje emocije
– Osjećate da vam nedostaje kreativnosti ili da ona nekako stagnira
– Nemate vjeru u svoje sposobnosti

Kako bi se ponovno povezale sa svojom kreativnom snagom moramo u potpunosti osjetiti sve svoje osjećaje, bez prosuđivanja i bez vezivanja za priču koju će naši umovi ispričati za nas.

Jednostavna praksa za povezivanje:

Stavite desni dlan na prostor maternice, a lijevi na srce. Lagano udahnite i izdahnite te postanite svjesne svog disanja. Osjetite svoje tijelo i životnu energiju ispod dlanova. Vizualizirajte si protok energije između maternice i srca dok udišete i izdišete. Ova se vježba može raditi svakodnevno ili svaki put kad osjećate da vam nedostaje fluidnosti.

joga

4. Prakticirajte asane koje potiču protok krvi u području zdjelice

S prostorom maternice povezujemo se uključivanjem joga asana koje potiču krv I protok energije u području zdjelice. Zdrav protok krvi, a time i prane, održava reproduktivne organe zdravima. Zategnuti ili oslabljeni mišići oko zdjelice mogu smanjiti protok i uzrokovati menstrualni disbalans. Uključite pokrete nagiba zdjelice, kao što je mačka-krava. Koristite svoj dah i pošaljite ga duboko u donji dio trbuha i zdjelice. Također, uvrstite joga asane: Badhha Konasana, Malasana, Ardha Chandrasana, Eka Pada Rajakapotasana i Upavistha Konasana.

 

 

Petra Sever

 

Foto: Petra Sever, Pexels, Unsplash, Freepik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.