parallax background

Zašto je postavljanje ciljeva iznimno važno za naš život?

regresija
Maja Mačković: Što sam sve riješila regresijom?
26. travnja 2021.
Pun Mjesec u Škorpionu: kako kanalizirati ovu moćnu energiju
27. travnja 2021.

 

Postavljanje ciljeva iznimno je važno za vaše napredovanje u životu. Ukoliko nemate postavljene ciljeve možete godinama kružiti i posvećivati svoje vrijeme stvarima do kojih vam uopće nije stalo, što će rezultirati nezadovoljstvom.

Ciljevi su zapravo naše želje kojima dajemo neki rok do kada ih želimo ostvariti. Sigurno se pitate zašto je postavljanje ciljeva toliko važno. Zamislite ovaj primjer. Što prethodi izgradnji svake kuće? Nekakav plan, odnosno nacrti o tome kako će kuća izgledati. Isto je i s ciljevima. Važno ih je vizualizirati, jer bez tog predloška nećete znati kako uopće doći do njih. Ljudi koji nemaju ciljeve provest će godine lutajući te će na kraju zaključiti kako je njihov život besmislen, a tako ne mora biti.

ciljevi

Kako postaviti cilj i ustrajati u njegovom ostvarenju?

Prvi korak koji morate odraditi je razmisliti i pronaći viziju koju želite ostvariti. Definirajte ju. Preuzmite odgovornost za nju. Najbolji savjet koji vam mogu dati jest da ne razmišljate o vizijama koje bi se drugima svidjele ili koje drugi očekuju od vas. Razmišljajte isključivo o onome što će upravo vas motivirati cijeli život. Ako ne znate gdje pronaći svoje vizije, samo osluškujte sebe. Vaše vizije trebaju doći iz vašeg srca. Isto tako, zapitajte se koju pozitivnu vrijednost vi možete dati, a učiniti će vas ispunjenima.

ciljevi

Kako biste dodatno mogli definirati svoju viziju, odnosno cilj, možete se zapitati sljedeća pitanja:
1. Koje su moje kvalitete?
2. Koji su moji prioriteti?
3. Po čemu želim da me pamte kada umrem?

Zapamtite da se vaše vizije moraju uklapati u cjelokupni balans u raznim životnim područjima. Ako vam je cilj da zaradite brdo novaca i po cijele dane radite, vaš društveni i obiteljski život će sigurno patiti. Vjerujem da se tako nećete osjećati ispunjeno. Savjetujem vam da krenete već sada u vizualizaciju. Preuzmite odgovornost za svoj život, jer neće trajati vječno.

 

 

Rafael Jaić

– imam 23 godine i student sam Komunikologije, medija i novinarstva. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.