Briga o sobnim biljkama: što nam govori njihov izgled

 

Biljke su puno otpornije i snažnije nego što ih mi smatramo, stoga se ne treba odmah zabrinjavati ako neko lišće krene žutiti ili opadati jer je to sastavni dio njihovog obnovljivog procesa.

No, ukoliko se žutilo, opadanje lišća i slične neuobičajene nepravilnosti nastave događati kroz duži period, to je znak da se mora definirati koji je uzrok lošeg stanja biljke. Nakon što se identificira uzrok, potrebno je primijeniti odgovarajuću njegu biljke kako bi se spriječio nastavak oštećenja ili njezino potpuno umiranje.

Briga o sobnim biljkama: što nam govori njihov izgled

Stručnjaci za biljke navode sljedeće savjete za najčešće vizualne znakove koji upućuju da nešto nije u redu:

1. ŽUTO LIŠĆE
Žuto lišće najčešći je oblik oštećenja, no ono se može pojaviti i kada biljka otpušta stare listove te na takav način stvara put za nove. Primjetite li da se žutilo pojavilo od jednom na većem broju listova, uzrok može biti način zalijevanja odnosno količina vode:

a) Prekomjerno zalijevanje
– Znakovi na biljci: tlo / zemlja biljke je jako vlažna, a stabljika je mekana
– Briga za oporavak: ako biljka nema truli korijen, onda se pobrinuti da ju prebacite u novu posudu s drenažnim rupama koje će omogućiti da višak vode iscuri van posude u kojoj je biljka te ju također možete približite osunčanom prozoru kako bi se vlažnost tla brže reducirala

b) Nedovoljno vode
– Znakovi žeđi: uveli i “hrskavi” listovi
– Briga za oporavak: prstima provjerite koliko je tlo vlažno te dolijte vode prema potrebi

briga o biljkama

2. SMEĐE LIŠĆE

Lišće može početi smeđiti na dva načini:

a) U središtu lista – to je znak prekomjernog zalijevanja gdje biljka nije u stanju obraditi količinu vode koja se u nju ulijeva pa dolazi do pucanja staničnih stijenki
– Briga za oporavak: presadite biljku u novo tlo, a prilikom svakog sljedećeg zalijevanja prstima provjerite jesu li prva dva centimetra tla potpuno suha jer je to znak da biljka treba vode

b) Na vrhovima lišća ili vanjskim rubovima – znak je kumuliranog stresa koje biljke također kao i ljudi osjećaju, što znači da smeđi rubovi ne moraju biti uzrokovani nedavnom rutinom već mogu ukazivati na sićušne stresore kojima je biljka bila izložena neko vrijeme.

– Briga za oporavak: pokušajte biljku redovnije zalijevati i povećati vlagu na način da ju svaki dan malo špricnete s vodom iz raspršivača; ako i dalje ne vidite pomak, razlog može biti sastav vode, odnosno udio štetnih minerala koji se nalaze u vodi poput fluorida, soli i klora – vodovodnu vodu ostavite da odstoji preko noći kako bi minerali isparili ili je zamijenite destiliranom vodom ili nakupljenom kišnicom. Ako smeđi samo jedan list, to može biti znak opekline zbog blizine prozora pa ju pomaknite prema unutra kako ne bi bila izložena punom Suncu.

briga za sobne biljke

3. HRSKAVI LISTOVI

Hrskavi listovi ukazuju na dehidriranost biljke kojoj nedostaje vode.

– Briga za oporavak: prstima provjerite prva 2-3cm tla i ako je suho, biljku izvadite iz posude i stavite ju na 30-60min u sudoper koji je napunjen toliko da je biljka potopljena par centimetara. Na taj način će korijenje povući vode koliko im je potrebno za optimalnu hidratizaciju.

4. IZBIJELJENI LISTOVI

Zbog prevelike izloženosti Suncu, biljke mogu zadobiti opekline i početi izgledati blještavo i izbijeljeno.

– Znakovi: svijetlo-smeđi rubovi i mrlje

– Briga za oporavak: pomaknite biljku dalje od prozora ili prigušite svjetlost uz pomoć prozirnih zavjesa kako biste smanjili intenzitet svjetlosti kojoj je biljka svakodnevno izložena.

sobne biljke

5. VRETENAST OBLIK BILJKE

S druge strane, zbog nedovoljno svjetlosti biljke se znaju izdužiti jer se na taj način pokušavaju približiti izvoru svjetlosti.

– Briga za oporavak: biljku pomaknite bliže prozoru i omogućite veći protok svjetlosti do biljke (prozori prema jugu najčešće dobivaju najviše svjetla), a prilikom svakog sljedećeg zalijevanja biljku lagano zakrenite kako bi svaku stranu jednoliko izlagali Suncu.

6. PJEGAVO LIŠĆE

Pojava smeđih mrlja sa žutim rubovima mogući je pokazatelj da ih je napala takozvana bolest pjegavosti lišća uzrokovana gljivičnom ili bakterijskom infekcijom, a koja je učestala kod mlađih biljaka.

Briga za oporavak: biljku je potrebno odmah odvojiti od ostalih i ukloniti zahvaćeno lišće, a uz to možete napraviti i domaći lijek:
– 1-2 žlice sode bikarbone
– 1-2 žličice mineralnog ulja (Ulje nima – neem oil)
– Raspršivač s vodom

7. LIŠĆE S RUPAMA

Sitne rupice, mrežice ili ljepljiva tvar na biljci bi mogao biti znak zaraze štetočinama.

Briga za oporavak: odmaknite biljku od ostalih, a listove potpuno obrišite vodom i poprskajte ih sa obe strane domaćim sprejom koji sadrži ulje nima. Postupak ponoviti dva do tri puta, ostavljajući dva do tri dana između svakog tretmana.

briga za sobne biljke

8. STAGNACIJA RASTA

Slabiji rast može ukazivati da biljka umire, ali i da je samo u stanju mirovanja.

Je li biljka živa možete provjeriti uz pomoć dva testa:

a) Test pucanja – odaberite granu ili stabljiku veličine olovke te ju oštro savijte prema sebi. Biljka je živa ako se lako savije i u pukotini pokazuje vlažno drvo.

b) Test ogrebotine – pomoću noža ili nokta izgrebite koru na mladoj stabljici i vidite li zelenu boju, biljka je živa. Ako je boja smeđa, krenite niz stabljiku jer postoji šansa da je zelena pri dnu stabljike. U tom slučaju, odrežite stabljiku do zelenog dijela i razmislite da li je biljka bila izložena nekom od gore navedenih problema s vodom, svjetlošću, hranjivim tvarima ili zarazom.

Kao što vidite, postoji mnogo situacija kada možete dobiti pogrešan dojam da je biljka mrtva, ali zapravo treba samo malo adekvatne brige i prilagodbe novim uvjetima. Kada god poduzmete neku od odgovarajućih promjena za oporavak vaše biljke, dajte joj dva do tri tjedna da se oporavi prije nego što ju ponovno procijenite. Biljka će zdravlje pokazati živopisnim bojama, novim rastom/mladicama te čvrstim i gotovo bijelim korijenjem.

Jedina stvar od koje se biljke doista ne mogu oporaviti je truljenje korijena. Truli korijen možete prepoznati po tome što će biti smeđi, kašasti, a čak će imati i kiseli, truli miris. Kada korijen strune, on više ne može uzimati vodu i hranjive sastojke zbog čega biljka umire.

Na kraju je još bitno napomenuti da svaka biljka iziskuje drugačiju brigu pa za sve vas koji po prvi puta to radite, dobro se informirajte o vrsti biljke koju ste udomili kako bi se naučili na adekvatan način o njoj brinuti.

 

Dajana Kocijan

 

Foto: Pexels, Unsplash

1 Comment

  • karla

    ja imam problem sa svojom bonsai ming araliom, (nature id mi ne zna detektirat problem) nova je dobila sam ju prije tjedan dana … listovi joj ne izgledaju svjeze i spusteni su i onako slabi. Drzim ju na sjevernoj strani u svojoj sobi i njoj treba vlazno tlo pa je svaki dan mrvicu zaljevam i prskam sa vodom ali samo cekam kad ce pocet listovi otpadat ili venut a ja ne znam sta da radim ako imate kakav savjet vrlo bih rado ga primjenila.. trebam li je mozda presaditi kad sam ju dobila…ili nesto drugo

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.