ne daj hrpi da te iscrpi

Dobra knjiga: Ne daj hrpi da te iscrpi

 

Najvrjednije lekcije koje učite organiziranjem su suočavanje, otpuštanje i zahvalnost. – poručuje Tamara Kajari certificirana profesionalna organizatorica i autorica praktičnog priručnika „Ne daj hrpi da te iscrpi“ (SLAGALICA organiziranje, 2019.) u kojem čitateljima nudi savjete kako se riješiti nepotrebnih stvari, obaveza i ljudi.

U uvodnom dijelu autorica iznosi svoju osobnu priču koja potvrđuje da nešto čime se bavimo iz hobija može izrasti u posao od kojeg živimo. Diploma iz ekonomije kao i desetljeće rada u korporativnom okruženju u prodaji i marketingu nije pokolebalo Tamaru Kajari da pruži šansu nečemu što voli i što joj je „u krvi“, a to je organiziranje prostora, vremena i života u cjelini. Stoga 2016. godine osniva tvrtku za pružanje usluga profesionalnog organiziranja „SLAGALICA organiziranje“ i završava edukaciju za profesionalne organizatore na Akademiji za profesionalne organizatore u Kaliforniji.

ne daj hrpi

Ne daj hrpi da te iscrpi, Tamara Kajari

Da biste se osjećali zadovoljno i imali volje i vremena za ono što želite raditi, prostor i vrijeme u kojem živite moraju služiti vama, a ne obratno. Vaš dom mora biti utočište, a ne skladište. Vaši vremenski rasporedi moraju biti odraz vaših, a ne tuđih prioriteta. Da biste to postigli, vaše organizacijske vještine moraju biti takve da redovito uspijevate stvarati vrijeme i volju za vama drage aktivnosti i ljude. To nije sebičnost već odgovornost prema vlastitom mentalnom zdravlju.

Knjiga je podijeljena u dva poglavlja. Prvo naslovljeno „Hrpe i njihova moć iscrpljivanja“ bavi se uzrocima nastajanja hrpi u našim životima – fizičkih (opipljive stvari nagomilane u našim domovima, uredima i sl.), ali i onih drugih nevidljivih koje profesionalni organizatori dijele na digitalne (sve što imamo, koristimo i čuvamo u digitalnom obliku) i mentalne („glasovi“ u našim glavama koji nas podsjećaju i upozoravaju što „moramo“ ili se „očekuje“ od nas). Sve su te hrpe, naglašava autorica, samo posljedica nerealnih očekivanja, opterećenosti prošlošću, brigom za budućnost, pogrešnom percepcijom vrijednosti i prikrivanja stvarnih problema. U konačnici, radi se o našem stavu prema životu u smislu preuzimamo li odgovornost za sebe i ono što nam se događa, te donosimo odluke za koje smatramo da su u danom trenutku najbolji izbor (ne nužno uvijek i željen, ali svakako „najmanje zlo“) ili glumimo žrtvu i ponašamo se kao promatrači vlastitog života.

Riješiti se bilo koje hrpe i ne dozvoliti da vas ikada više iscrpljuje, nemoguće je bez dobro postavljenih prioriteta, tj. bez suočavanja. Kao i kod rješavanja bilo kojeg problema u životu, suočavanje je jedini ispravan početak. Bez adekvatne svijesti, donošenje dobrih odluka jednostavno nije moguće.

ne daj hrpi da te iscrpi

Za one koji su odlučni riješiti se svojih životnih hrpa svake vrste T. Kajari u drugom poglavlju „Ne daj hrpi da te iscrpi“ predstavlja svoju RED formulu, univerzalan i jednostavan način za organiziranje svega. RED je kratica od razvrstati (R), eliminirati (E) i dodijeliti mjesto (D) što su ujedno tri temeljna koraka svakog organizacijskog procesa.

Raščistiti i sortirati odjeću, sastaviti vremenski raspored i pridržavati ga se, reći „ne“ bez osjećaja grižnje savjesti ili predano raditi na dosadnom, ali nužnom zadatku samo su različite varijante istog stanja – stanja imanja vlastite šire slike. To nije ništa drugo nego stanje potpune jasnoće onoga što vam je zaista bitno u životu, ali i onoga što nikako ne želite.

Priručnik obiluje brojnim konkretnim savjetima koje možemo odmah samostalno početi primjenjivati u svojoj svakodnevici. Ukoliko ipak procijenimo da bi nam za motivaciju i početni zalet u eliminaciji naših hrpa, a time i reorganizaciji života dobro došla profesionalna pomoć možemo se obratiti autorici putem e-adrese: tamara@slagalicaorganiziranje.hr jer ono što ćemo dobiti kao ishod je mentalni mir, a on je, ističe Tamara, neprocjenjiv!

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Tihana Malenica Bilandžija

– psihologinja, sistemska konstelatorica, coach i trenerica u području osobnog i organizacijskog razvoja; autorica stranice Inspiracija.net

 

Foto: Unsplash

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.