boginja venera škorpion

Mit o Psihi – kako izliječiti arhetip Venere u Škorpionu

 

Babilonska Ištar, sumerska Inana, armejska Astarte, egipatska Izida, grčka Afrodita, rimska Venera… svi navedeni nazivi opisuju istu boginju, jedinu specifičnu boginju, koja je pod različitim nazivima poštovana širom Mediterana i Bliskog Istoka. Boginja ljubavi, strasti, požude, seksualnosti, plodnosti, a po nekim izvorima i boginja rata (jer rat nije ništa drugo, no drugo lice ljubavi).

Svaka od navedenih kultura također je imala i svoje mitove o silasku bogova ili junaka u podzemni svijet. Mit ,,Ištarin silazak”, u potpunosti sačuvan na akadskom jeziku, prikazuje boginju Ištar/Inanu kako silazi u podzemni svijet i sukobljava se svojom sestrom Ereškigal.

Grčka mitologija bogata je primjerima silaska u podzemni svijet. Najpoznatiji među njima je svakako mit o Perzefoni, boginji proljeća, u koju se zaljubljuje Had/Pluton, bog podzemnog svijeta, i naposljetku se ženi njom, načinivši je tako kraljicom podzemlja, te ona polovicu godine provodi na površini Zemlje (tada vladaju proljeće i ljeto), a potom u drugoj polovici godine boravi u podzemlju (tada nastupaju jesen i zima). Pored toga, poznat je i mit o Orfejevom neuspjelom pokušaju da svoju ljubljenu Euridiku izvede iz podzemnog svijeta i vrati među žive.

boginja venera škorpion

Među manje poznatim mitovima je mit o Erosu i Psihi. Iako manje popularan, ovaj mit najbolje opisuje trenutno stanje na astrološkom nebu – Venera u znaku Škorpiona, sa izmijenjenim sjedištem sa Marsom, koji trenutno tranzitira znakom Vage. Ako ste sa čitanjem stigli do ovog dijela, već se sigurno pitate kada ćemo početi pričati o astrologiji?! Pročitajte tekst do kraja, isplatit će Vam se, vjerujte mi na riječ.

U grčkoj i rimskoj mitologiji, Psiha je bila prelijepa princeza, čija je ljepota bila tolika da su ženici počeli zapostavljati boginju ljepote Afroditu, te su njena svetilišta opustjela. Afroditu je mučila zavist, pa je naredila svom sinu Erosu da opčini Psihu i učini da se ona zaljubi u najružnijeg čovjeka na svijetu. Ali Eros se, umjesto da opčini Psihu i ispuni majčinu zapovijed, zaljubio u Psihu (druga verzija mita kaže da se slučajno ogrebao o svoju zlatnu strelicu). Eros je krišom odveo Psihu na udaljeno mjesto i tajno je posjećivao noću. Jedne večeri, na nagovor svojih sestara, Psiha je, kada je Eros došao do nje, upalila lampu i vidjela njegovo božansko lice i tako saznala tko je on. Uplašena, slučajno je zalila Erosa vrelim uljem iz lampe. Eros se razbjesnio i napustio je Psihu, poslije čega se ona uputila po cijelom svijetu tražiti ga. Bezuspješno je lutala, jer joj nijedno božanstvo ili polubožanstvo nije htjelo pomoći, u strahu od Afroditine odmazde.

boginja venera škorpion

Na kraju se nad Psihom sažalila Demetera (boginja usjeva, majka Perzefone, boginje sa početka ove priče). Rekla joj je da neće naći Erosa, sve dok ne dobije Afroditinu naklonost, a to može postići samo služenjem u Afroditinom hramu. Tako je Psiha pronašla Afroditin hram i prizvala je, a boginja joj je zadala četiri zadatka.

Prvo joj je Afrodita naredila da odvoji sve zrnje iz velike košare u kojoj je bilo pomiješano, i to prije nego što padne mrak. Jedan se mrav sažalio nad uplakanom Psihom te je sa ostalim mravima iz svog mravinjaka odvojio zrnje za nju.

Afrodita je bila bijesna zbog njezina uspjeha, te joj je rekla da ode do polja gdje pasu divlje zlatne ovce i donese zlatno runo. To nisu uspijevali ni najveći junaci, te se Psiha od očaja htjela baciti u rijeku. Međutim, riječni bog je otkrio Psihi da, kada se ovce napajaju na rijeci, dio njihovog zlatnog runa ostaje na bodljikavom grmlju pored rijeke. Psiha je tako sakupila ostatke i odnijela ih Afroditi.

Treći je zadatak bio donesti vodu iz ušća rijeka Stiks i Kokit, koje su čuvale velike zmije, a smrtnici (čak i bogovi) im nisu mogli prići. Ovaj je put orao pomogao Psihi, te joj donio vodu. Orao je zapravo bio Zeus, kojem je Eros jednom pomogao, pa je Zeus ovako vratio uslugu.

Četvrti i posljednji zadatak bio je Psihin silazak u podzemlje. Afrodita je tvrdila da su je ovi događaji iscrpili i oduzeli joj dio ljepote, te je Psihin zadatak bio spustiti se u podzemni svijet i od Perzefone tražiti djelić njene ljepote u kutiji. Psihi su opet bogovi priskočili u pomoć, savjetovavši joj da u podzemlje ponese kruh natopljen uljem i dva novčića ispod jezika. Kruh je ponijela kako bi nahranila Kerbera, psa čuvara pakla, a novčiće da bi platila lađaru Haronu da je preveze preko rijeke Stiks koja okružuje podzemlje. Još su joj savjetovali da ne jede ništa što joj ponude, jer će morati zauvijek ostati tamo. Psiha je uspješno pronašla Perzefonu i dobila misterioznu kutijicu, te je po povratku na površinu iz znatiželje (koja ju je već jednom koštala) otvorila kutijicu. No, u kutijici nije bilo ničega osim začaranog Perzefoning daha, koji je trebao uspavati Afroditu prilikom otvaranja kutijice, što bi omogućilo Psihi pronaći Erosa. Ali, kako Perzefona nije bila božansko biće, pala je na mjestu mrtva.

boginja venera škorpion

Dok je Psiha lutala svijetom, Eros se oporavljao u palači svoje majke. Kako bi ga spriječila da ponovo potraži Psihu, Afrodita je pozvala svoju nekadašnju neprijateljicu Suzdržanost, koja je opsjela Erosa.

Ali, Eros je osjetio da je Psiha u nevolji, uspio je otrgnuti se od majčinih čini i otišao je potražiti Psihu. Skinuo je vječni san sa njenog lica i vratio ga u kutiju, te sa ponovo probuđenom Psihom odletio na Olimp, gdje je od Zeusa tražio dozvolu za brak. Zeus im je uslišio želje, te dao Psihi piti ambroziju, božanski nektar koji ju je učinio besmrtnom. Eros i Psiha su dobili kćerku, nazvanu Hedona (Užitak), a Afrodita i Psiha su naposljetku sve oprostile jedna drugoj.

Nadam se da još uvijek čitate tekst. Ako ste stigli do ovog dijela, vjerojatno se još uvijek pitate gdje se zagubila astrologija u ovoj priči? Kao što već rekoh, nije li upravo Venera u Škorpionu Psiha, postavljena pred najveće izazove, među kojima je i silazak u podzemni svijet (koji se u astrologiji veže za znak Škorpiona)? Nije li upravo povrijeđeni Eros jasna slika protjeranog Marsa u znaku Vage? I nije li upravo njihova recepcija (izmjena sjedišta, međusobni afinitet) trenutak kada Eros osjeti da je Psiha u opasnosti? Venera nam poručuje da oprostimo i potražimo izgubljene ljubavi. Moramo izvršiti introspekciju (pogled u sebe) i vidjeti što i koga želimo. Svi smo mi barem jednom bili nagli, nepromišljeni ili jednostavno znatiželjni, te nas je to koštalo. Svatko od nas je barem jednom bio u ulozi egoistične i ljubomorne Afrodite, htjeli mi to priznati ili ne.

boginja venera škorpion

Četiri Afroditina zadatka upućena Psihi imaju i dublju metaforičku vrijednost.

Prvi zadatak, razvrstavanje zrnja, koji odgovara astrološkom elementu Zemlje, uči nas o vrijednosti materijalnih dobara. Znak Škorpiona, iz ugla financijske astrologije, vlada novcem drugih ljudi, dugovima i dužničkim ropstvom, kreditima, bankama, osiguravajućim društvima itd. Za vrijeme Venerinog tranzita kroz Škorpion, pred nama je zadatak redefiniranja budžeta i stvarnog sagledavanja našeg financijskog stanja (razvrstavanje zrnja koje imamo u džepu, novčaniku ili na kreditnoj kartici…)

Drugi zadatak odgovara elementu Vode. Riječno božanstvo je samo personifikacija Psihine intuicije, koja joj je pomogla da savlada drugi zadatak. Na nama je sada da prihvatimo svoje unutrašnje JA, poslušamo ga i čekamo pozitivan ishod.

Treći zadatak se veže za element Vatre. Put do izvora Stiksa i Kokita nije ni malo lak, te zahtjeva veliku hrabrost. To je uvidio i sam Zeus, koji je u obliku orla (univerzalni simbol moći i hrabrosti) odlučio pomoći Psihi. Tako je i naš treći zadatak, pobijediti demone (zmije) u sebi, prikupiti hrabrost i učiniti prvi korak. To može biti prvi poslani životopis i prijava za radno mjesto za koje mislite da nemate šanse. To je i poziv/poruka upućen osobi prema kojoj gajite simpatije, a mislite da nemate šanse. Vaše je učiniti prvi korak, a uvijek će se tu naći neko božanstvo da Vam iznenada pomogne.

Četvrti zadatak je vezan za posljednji element, Zrak. Pored očigledne simbolike u dahu zarobljenom u kutijici, važno je napomenuti da Zrak predstavlja inteligenciju i logično razmišljanje. Upravo je logikom Psiha uspjela savladati sve prepreke podzemnog svijeta. Nikada nemojte misliti za sebe da ste glupi ili manje dostojni, nemojte padati u očaj, jer i kad ste na najmračnijem mjestu, uvijek imate sebe, svoje znanje i vještine, i to Vam nitko ne može oduzeti.

boginja venera škorpion

Posljednji izazov, pred kojim je Psiha pokleknula, je bilo otvaranje kutije (slično je napravila i Pandora, ali to je već neki drugi mit). Psiha je željela dio Perzefonine ljepote, te je pala na posljednjem testu, testu taštine. Da se ne lažemo, svi smo mi manji ili veći ‘Narcisi’ (također grčki mit, nećemo ga spominjati, ne brinite). Svi žele biti savršeni, simetrični, zauvijek mladi… takva razmišljanja je potakla i tranzitna Venera u znaku Vage.

No, Venera u Škorpionu je ona druga strana medalje. Njen zadatak je da nas slomi, ‘baci u smrt’, da nas natjera da se pogledamo u ogledalo i prihvatimo sve svoje prednosti i nedostatke. Što ako ste debeli, mršavi, nesimetrični, klempavi, slabovidni, lošeg tena, sa kojom borom viška, preniski, previsoki, nervozni, uštogljeni, šutljivi, brbljivi… Spisak loših osobina koje Vam neko može pripisati je prilično dug. Ali ne trebate zbog toga padati u depresiju, razmišljati o rezanju vena (a za vrijeme Venere u Škorpionu mnogi mogu otići u ovaj ekstrem!), treba sebe prihvatiti i voljeti baš takve kakvi jeste. Jer tek kada zavolite sebe, neko drugi će biti u stanju voljeti Vas. Svijet tako jednostavno funkcionira. Prihvatite ono što imate, tek ćete nakon toga dobiti još…

 

Miloš Tomić

 

Foto: Unsplash, Pexels