regresija

Regresija: tehnika koja nam omogućuje mentalni povratak u prošlost

 


Regresija je tehnika koja nam omogućuje mentalni povratak (u podsvijesti) u trenutak u kojem je kreirana trauma, problem ili „program“ ponašanja, gdje imamo priliku istražiti i shvatiti taj događaj, načine na koje utječe na naš sadašnji život te ih u isto vrijeme, shvaćanjem, prihvaćanjem i razumijevanjem – otpustiti, rješiti ili „odblokirati“.

Regresija se izvodi u ugodnom i sigurnom ambijentu, u duboko opuštenom stanju tijela i uma, tijekom koje je klijent cijelo vrijeme svjestan te nema straha da će negdje „zapeti i ostati“. S obzirom da je regresija vrlo moćan alat rješavanja problema, moguće su psihološke i fizičke reakcije (npr. plakanje) kao odgovor tijela i uma na otpuštanje potisnutih problema, bolova i sl.

Regresiju koristimo za rješavanje dubokih problema, npr. straha, srama, osjećaja krivnje i grižnje savjesti, nemogućnosti napretka ili suočavanja sa životom te u svim ostalim slučajevima kada je svjesno suočavanje s problemom previše nelagodno. Neki problemi su toliko apstraktni, potisnuti ili potječu iz (namjerno ili nenamjerno) zaboravljenih događaja da je nemoguće pričati o njima, analizirati ih ili rješavati ih na svjesnoj razini – u takvim slučajevima koristimo podsvijesne “alate” koji kroz metaforizaciju “povratka u prošle živote/reinkarnacije” omogućavaju pozitivne procese duhovnog i fizičkog iscjeljenja – otkrivanje, prihvaćanje, shvaćanje, otpuštanje, opraštanje i mirenje.

regresija

Primjeri iz života

Navest ću dva primjera koja su mi do dana današnjeg najupečatljiviji po količini emocija i transformacije na licu mjesta, tijekom i nakon seanse:

Moja prva regresija (rađena meni)

Apsolutno nisam imala pojma što me čeka i kako će sve to izgledati. Htjela sam shvatiti zašto sam konstantno loše, zašto se osjećam izgubljeno i beznadno, a u isto vrijeme me zanimalo jesam li npr. u prošlom životu bila Calamity Jane 😀
U toj jednoj seansi upoznala sam, osvijestila i rješila 4 od 5 blokada. Odnosile su se na sram, strah, stvari koje nikad „na budno i trijezno“ nisam mogla iskomunicirati s roditeljima i nesposobnost verbaliziranja moje istine. Peta se odnosila na moj brak. Nisam je rješila, jer je to u datom trenu bilo nemoguće, međutim osvijestila sam svu dubinu problema i otvorila se rješenju koje će uslijediti u idućim godinama.

Ono što sam doživjela uslijed tog „putovanja“ (a što će kasnije preusmjeriti cijeli moj život na put osobnog rasta, edukacija, certificiranja za regresoterapeuta i pomaganja drugima) i što do ovog trena opisujem kao najznačajniji trenutak u mom životu (a imam sina, za očekivati bi bilo da mi rođenje tog bića ne može ništa nadmašiti) jest rekonekcija s mojom malom Majom, mojim unutarnjim djetetom. Djevojčicom toliko samom, ostavljenom i zaboravljenom, da je silina tih emocija bila opipljiva u prostoriji. Njene suze sam na svom tijelu osjetila i fizički, a trenutak u kojem sam je „vratila doma“ je uistinu najveće emotivno iskustvo u mom životu.

regresija

Regresija s najvećom blokadom

Vlasta mi je bila jedna od prvih klijentica u samostalnom radu. Obratila mi se za pomoć jer cijeli svoj život ima problema u ljubavi, odnosno nije u stanju zadržati i održati ijednu kvalitetnu vezu. S fizičkog aspekta, naglasila je da oduvijek ima probleme s jajnicima.

Njena najveća blokada bila je metaforizirana kao debeli kolac zabijen u srce, iz kojeg je izlazilo nekoliko desetaka metara bodljikave žice koja se protezala kroz sve unutarnje organe, a završavala zapetljana u jajnicima. Ovaj kolac sama je sebi „poklonila“ u jednom od prošlih života kao kaznu za preljub, a sa sobom ga je vukla kroz nekoliko života.
(Digresija: inače u praksi, rješavanje/micanje blokade traje ugrubo par minuta)
Vesna je taj kolac sa žicom „vadila“ iz svog tijela punih 25 minuta. Ridala je od tuge, boli, umora, a i ja sam plakala s njom, jer je energija u sobi bila toliko teška i sumorna da sam praktički mogla osjetiti svu težinu koju je vukla sa sobom godinama. Blokadu je uspješno maknula, a iz seanse je izašla, kako je sama rekla, nekoliko kila lakša, poletna, mirna i veselija.

Kako sam sa svim svojim klijentima u kontaktu (volim znati kako su i napreduju li kako su zaželjeli), tako sam i od nje kroz par mjeseci dobila info da je njen ginekolog zbunjen stanjem jajnika koje se popravilo „samo od sebe“, a pohvalila mi se i novom vezom u kojoj je mirnija, slobodnija i nema ju potrebu sabotirati.

koronavirus

Kako se pripremiti za regresiju?

Najčešće pitanje u vezi regresije jest kakva je priprema potrebna i što klijent mora napraviti da bi regresija bila uspješna.

Jedini preduvjet za uspješnu seansu je odabrati nekoga kome vjerujete, opustiti se i ostaviti skepsu doma. Iz iskustva, svaki put kad sam sumnjala u sebe, u terapeuta, u ishod – samo sam podigla zid između sebe i svoje podsvijesti i otežala rad i sebi i terapeutu.

Ne mogu dovoljno naglasiti koliko regresija nije putovanje magičnim vlakom kojemu se mogu pokvariti kočnice (pa vas isti ostavi negdje u šesnaestom stoljeću, npr.) Vi ste svjesni svega i u svakom trenutku možete reći što god vas je volja, kao i „dosta mi je za danas, želim prekinuti“.

Uostalom, regresiju možete raditi i sami uz neki vođeni audio s Youtubea, ali je uz vodstvo i iskustvo terapeuta koji zna što radi (koja pitanja vam postavlja) u pavilu neusporedivo uspješnija i efektivnija za dugoročno rješavanje problema.

 

Maja Mačković 

mindfulmind.eu

 

Foto: Unsplash, Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.