mindfulness

7 mindfulness navika za ljepši život

 

Mindfulness je prirodna sposobnost svakog čovjeka da bude svjestan svega što se događa u sadašnjem trenutku i da to može prihvatiti sa suosjećanjem, odnosno na miran i opušten način. To je stanje svijesti u kojem um ne osuđuje niti se opire svemu što prepoznaje i što trenutno jest. 

Biti mindful i imati um koji je opušten i otvoren nikako nije slučajnost, to je svjestan odabir svakoga od nas iz trenutka u trenutak.

U nastavku pročitaj kojih 7 mindfulness navika možeš usvojiti kako bi poboljšao svoj život.

 

7 mindfulness navika za ljepši život

1. Vježbaj zahvalnost
Biti zahvalan na blagoslovima koje primaš može biti jedna od najvažnijih navika koje možeš razviti. Zahvalnost te podsjeća da uživaš u onome što imaš. Da bi prakticirao zahvalnost, zapiši 3 stvari na kojima si zahvalan čim se probudiš.

2. Osjeti stopala i dlanove
Ovo je tehnika koja će te usidriti u sadašnji trenutak. Stisni ruke u čvrste šake i otpusti. Stisni. Otpusti. Stisni. Otpusti. To ti omogućava da se fokusiraš na svoje tijelo, što će te staviti u sadašnji trenutak.

3. Opažaj okoliš
mindfulnessom ne moraš manipulirati svojim osjećajima i emocijama da bi ostao u sadašnjem trenutku, samo jednostavno primijeti što je oko tebe. Dopusti svom umu da se pusti i samo opažaj sve divne predmete, mjesta i zvukove oko sebe.

mindfulness

4. Diši duboko
Većina tehnika meditacije vrti se oko disanja i to s dobrim razlogom: to je sjajan način za opuštanje i fokusiranje. Za početak vježbanja udiši 3 sekunde i izdiši isto toliko. S vremenom produlji vrijeme disanja, to će ti pomoći da se osjećaš još više usredotočeno i opušteno.

5. Osluškuj, nemoj samo slušati
Sljedeći put kada budeš vodio razgovor s nekom osobom pokušaj primijetiti kada počinješ osuđivati osobu s kojom razgovaraš. Kada to jednom primijetiš, možeš pokušati izbjeći predrasude i usredotočiti se na sadržaj onoga što osoba govori. Predrasude uzrokuju pristranost i ne dopuštaju ti da razumiješ što drugi zapravo žele reći.

6. Pazi što jedeš
Doslovno osjeti svoje tijelo i čula dok jedeš. Ne samo da ćeš više uživati u svojoj hrani, nego ćeš početi shvaćati koja hrana hrani tvoje tijelo, a koju hranu trebaš izbjegavati.

7. Mindful tuš
Tuširanje je savršeno vrijeme za vježbanje mindfulnessa. Jednostavno gledaj kako prekrasna voda klizi po tvojoj koži i uživaj u senzacijama koje osjećaš.

 

Više o mindfulness možete pronaći ovdje. 

 

 

 

Foto: Unsplash

1 Comment

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.