parallax background

Aleksandra Paurević: Pilates je u meni probudio spoznaju o vlastitom tijelu na najvišoj mogućoj razini

meta model
Upoznajte meta model: Radimo li svi ove greške?
26 listopada, 2021
mindful journaling
Mindful journaling – pisanje kao put samoiscjeljenja
27 listopada, 2021

 

Na Budi Dobro smo svjesni koliko je za ukupno blagostanje organizma potreban sklad tijela, uma i duha te da bismo zbilja bili dobro da ne smijemo zapostaviti niti jedan segment ove triologije. Naravno, oni se uvijek isprepliću, nadopunjuju i nadograđuju. Danas smo u Dobrim razgovorima ugostili Aleksandru Paurević, diplomiranu kineziologinju, certificiranu trenericu pilatesa u području mat pilatesa, rada na reformeru i motru s najjačom svjetskom licencom za pilates Balanced Body te osnivačicu Fly Pilates Studia.

S Aleksandrom smo razgovarali o ljubavi prema vježbanju i dobrobitima vježbanja za naše tijelo, o Pilates učilištu kojeg uskoro pokreće i radionicama koje redovito održava. Dotakli smo se mladolikosti, fleksibilnosti i zadovoljstva svojim tijelom. Ovaj zanimljiv razgovor Aleksandre i naše urednice, Indire Juratek, pročitajte u nastavku.

aleksandra pilates

Diplomirana si kineziologinja, certificirana si trenerica pilatesa u području mat pilatesa, rada na reformeru i motru s najjačom svjetskom licencom za pilates Balanced Body. Kada je započela tvoja ljubav prema vježbanju?

Ljubav prema vježbanju kod mene nije započela, ja sam se s njom rodila. Cijelo djetinjstvo sam prošla baveći se mnogim sportovima, međutim najviše sam se zadržala na gimnastici. Osim nje, ples mi je oduvijek bila velika ljubav. Nastavak svega se odvio upisavši Kineziološki fakultet. U zadnje dvije studentske godine počela sam voditi programe aerobika, step aerobika, callaneticsa i fit boxa. Na kraju je došao i pilates. I ostao još uvijek i vjerojatno još jako dugo.

Iako si prošla mnoge sportove i dobra si u njima s čime te pilates osvojio da si se u potpunosti posvetila njemu?

Pilates je u meni probudio spoznaju o vlastitom tijelu na najvišoj mogućoj razini. Iako sam oduvijek karakterom “nabrijana”, on me smjestio na mjesto. Shvatila sam da svoje tijelo mogu aktivirati i samim disanjem i vizualizacijom i upravo to učim svoje klijente. Za pilates je potrebna visoka koncentracija i poznavanje svoga tijela, zato u pilates dvorani mozak ne odmara. Najlakše je doći na trening, odraditi vježbe ne misleći i otići. Ja to ne želim i to pilates nije.

aleksandra paurević pilates

Uskoro otvaraš Pilates učilište. Za koga je ono namijenjeno i kada kreću upisi?

Tako je. To mi je želja već godinama koju sam konačno izrealizirala. Pripremam priručnik koji mi trenutno zahtijeva puno mozganja i koncentracije, jer bih mladim nadama prenijela što više znanja. Teško je sabrati svo svoje znanje u priručnik. Nadam se da ću prve učenike imati u proljeće 2022. kada priručnik bude gotov. Jako se tome veselim i mislim da će mi to biti najdraži dio mog posla.

Stalno se usavršavaš i otkrivaš nove načine kako se bolje, efikasnije i zanimljivije baviti radom na fizičkom tijelu? Dovela si u Hrvatsku fly pilates, a sada i MOTR? O čemu se radi?

U svemu tome, bitno je klijentima ponuditi nešto novo. Mislim da smo s Fly pilatesom počeli 2013. i to je bilo svima jako zanimljivo. Ljuljačka je zanimljiva i intrigantna sprava koja je privukla dosta vježbača i vježbačica željnih avanture i nečeg drugačijeg.

MOTR (MOre Than a Roller) je rekvizit koji dolazi iz Balanced Body manufakture i trenutno ga imamo samo mi u cijeloj Hrvatskoj. Rekvizit je spoj valjka i reformera pa je idealan za grupne treninge, jer ne zauzima puno mjesta. Klijentice su ga izvrsno prihvatile i sad bi samo na njemu vježbale. Mislim da je misija svakog kvalitetnog trenera pronaći idealan rekvizit za svoje vježbače, jer se onda vježba s ljubavlju.

aleksandra paurević pilates

Iako fly pilates izgleda prilično primamljivo, nakon godina vježbanja pilatesa kada sam se okušala u njemu nisam imala uspjeha. Kome bi preporučila fly pilates, a za koga on ipak nije? Koje su prednosti i benefiti fly pilates u odnosu na klasični pilates?

Baš kako sam odgovorila u prošlom odgovoru, nekome fly odgovara, nekome ne. Sve je stvar izbora. Neke žene vole uvesti egzibicije u svoje vježbanje, neke ne. Uglavnom, bitno je pronaći se u nekom sportu ili treningu. Kada se raduješ svakom treningu i dolaziš s osmjehom na licu u dvoranu, znači da si na pravom putu. Bio to fly pilates, pilates ili bilo koji workout, nebitno je. Tada dolaze i rezultati.

Konstantno organiziraš radionice s određenim temama u kojima prolaziš ljudsku anatomiju i vodiš polaznike da kroz spoznaju vlastitog tijela mogu lakše i efikasnije vježbati te imati bolje rezultate. Tko se sve može priključiti tim radionicama i koja je sljedeća?

Radionice obožavam osmišljavati i raditi. Volim poučavanje i to mi je velika ljubav. Radionice su uvijek s posebnom tematikom pa se malo dublje uvučemo u neku temu. Njih pohađaju moje vježbačice, ljudi koje zanima neka tematika, kineziolozi koji žele nešto više čuti. Sljedeća radionica će biti o disanju. Učit ćemo koji mišići sudjeluju u disanju te tehnike disanja, prodisat ćemo na najefikasniji način.

aleksandra paurević pilates

Pilates je nekako puno popularniji među ženama nego muškarcima. Što misliš zašto je to tako? Imaš li u svom studiju kojeg muškog polaznika?

Zar to nije zanimljivo? To je način vježbanja koji je osmislio muškarac za muškarce-vojnike koji su bili ranjavani u 2. svjetskom ratu i koje je putem svojih vježbi puno brže dizao iz kreveta. I onda to postane najrašireniji vid rekreacije za žene. Ima tajna koja je tu bitna. Pilates u svojim primarnim postavkama radi na fleksibilnosti tijela iz koje proizlazi na kraju snaga. I tu je problem, jer je muško tijelo manje fleksibilno i zahtjevi su za muškarce veći. Uvijek u Studiju imam pokojeg muškarca. Trenutno su čak dva. Ali jednog klijenta imam već dugi niz godina, toliko da bi mogao i sam voditi trening.

Što bi savjetovala ljudima koji žele krenuti s treninzima, a smatraju da je to preteško, da su prestari, da je prekasno i slična uvjerenja koja ih odvraćaju od samog početka?

Rekla bih da dovoljno upornima nije ništa ni preteško, niti se osjećaju starima niti je prekasno za treninge. Onaj osjećaj koji ti daje odrađeni trening je nenadmašan i nestvaran. Kad te to zarazi, tada si zavolio svoje tijelo i osjećaš se dobro u njemu.

A što bi rekla onima koji su prelijeni da krenu pa stalno odgađaju, smatraju da nemaju vremena za fizičke aktivnosti, sve drugo stave ispred?

Takvi se i ne žele u samoj srži baviti sobom. Jer ako sam sebi nisi na prvom mjestu, nećeš se nikad potaknuti na vježbanje.

aleksandra paurević pilates

Koji su najveći i najvažniji benefiti koje primjećuješ na sebi i na svom zdravlju od redovitog vježbanja? Ima li i nekih tegoba od kojih profesionalno pate treneri? Može li se previše vježbati? Kakve treninge sama preferiraš?

Na svome tijelu najviše volim što je gipko bez obzira na godine, što sam u dobroj formi cijeli život i provodim ga aktivno kao da mi je 20. Moje tijelo me nikada ne sputava već je spremno u svakom trenutku za nove izazove. To mi je najdraže. Tegobe dođu tu i tamo, svi imamo slabe točke na svom tijelu pa tako i mi, treneri.

Moja slaba točka je donji dio leđa. Ali ja se ne žalim, već ih treniram. Rekreativno se bavim tenisom i to je trenutno sport koji me usrećuje i kako sam rekla na početku, ulazim u balon s osmjehom na licu.

Što za tebe znači biti dobro?

Za mene biti dobro znači dobro se naspavati, napraviti dobre treninge svojim vježbačima i vježbačicama, otići na tenis i na kraju dana zavaliti se s kćerkom uz neku zajedničku omiljenu seriju.

 

Želite li saznati više ili vježbati s Aleksandrom posjetite flypilatestudio.com.hr

 

 

Indira Juratek

 

Foto: Ratko Mavar

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.