seksualnost

Svjesna seksualnost: kako do nje mindfulnessom

 

Seks. Neki ga vole, neki obožavaju, neki od njega bježe, većina vjeruje da zna sve o njemu i da su, naravno, sve naučili u pubertetu 😀
Uglavnom je obojan očekivanjima i podvučen debelom notom stresa, jer se često čini kao skup zadataka koje treba „odraditi“ da bi postigli cilj (orgazam). A istina je da je seksualnost beskrajno neistraženo područje o kojem možemo (dapače trebamo) učiti cijeli život.

Najveće opterećenje nesputanoj seksualnosti i istraživanju vlastitog osjetilnog i emotivnog potencijala je potreba za dokazivanjem.

Mnogi seks koriste za dokazivanje iskustva, sposobnosti, zdravlja i reproduktivne moći, zbog čega se seksualno iskustvo vrlo lako pretvori u natjecanje i liječenje frustracija.

Seks naravno ima svoju reproduktivnu/socijalnu, ali ne treba zanemariti i emotivnu/duhovnu stranu.

S mnogim klijenticama se dotaknem i teme seksa, jer je neodvojiv dio self love putovanja, a obuhvaća prije svega rad na sebi. Da bismo mogle potpuno i bezbrižno uživati u seksu, prije svega moramo znati kako biti bezbrižne i kako se opustiti te kako partneru pokazati i reći ono što volimo (a to znamo tako što smo prvo same istražile svoje tijelo i naučile što ono voli).

seksualnost

Svjesnu seksualnost kultiviramo kroz 3 vještine:
1. Vještina disanja, opuštanja i promatranja vlastitog tijela/uma/postojanja
2. Istraživanje vlastitog tijela, osjetilnih senzacija i tjelesnih reakcija
3. Kreiranje prostora i odnosa s partnerom, bez osude i bez ikakvih drugih namjera osim istraživanja seksualnosti

U ovom procesu neizmjerno nam pomaže upravo mindfulness.

Mindfulness opisujemo kao svjesnu prisutnost u sadašnjosti, bez osuđivanja i kritike.

Ukratko, to znači da smo prisutni tu i sada, potpuno svjesni svojih misli, osjećaja i senzacija, bez (pr)osuđivanja jesu li ispravne ili krive, dobre ili loše. Putem mindfulnessa našu pažnju fokusiramo i usmjeravamo na tijelo – „naštimavamo se“ na iskustvo osjeta, a distanciramo s mentalnih distrakcija i šumova.

seksualnost

Mindful meditativna masaža – meditacija svjesnog dodira

U procesu buđenja naše uspavane osjetilne seksualnosti, vrlo je važno upoznavanje vlastitog tijela.

I u tom procesu je važno naglasak staviti na iskustvo i senzacije, nikako na cilj. Dapače, u iskustvo krećemo bez cilja, svrhe i namjere, kultivirajući „unutarnjeg promatrača“ čiji je jedini „zadatak“ svjedočenje iskustva koje imamo u našem tijelu, na ovoj planeti.

U praksu krećemo na način da prije svega osiguramo udobno okruženje: topao prostor, svijeće, štapiće ili aroma lampe – sve ono što i inače koristimo kada se pripremamo za meditaciju ili uživanje.

Cilj ove prakse/meditacije nije samozadovoljavanje i orgazam (ali ako se dese, dobrodošli su), već istraživanje osjetilnih sposobnosti i iskustvo vlastitog tijela. Ova vježba nas među ostalim uči strpljenju i kultivaciji sposobnosti slušanja tijela (onoga što najčešće, zbog brzine i kaosa ne stignemo čuti). Kada ste svom tijelu zadnji put poklonili dovoljno pažnje i vremena istražujući fizička osjetila, a bez namjere da se to čim prije završi (orgazmom, odnosno „otpuštanjem energetskog naboja“ iz tijela)? Vaše tijelo je vrlo sofisticiran instrument, a mnogi od nas nikad ne nauče ni izvaditi ga iz kutije, a kamoli zasvirati na njemu.

Lezite, pomoću disanja opustite tijelo, umirite se. Neizmjerno je važno povremeno se umiriti i samo bivati sa svojim tijelom, slušati ga što nam govori.
Dotaknite svoj obraz, podragajte se kao da dragate neko milo dijete i osobu koju baš volite. Osjetite taj dodir, gdje se sve u tijelu reflektira toplina i ugoda. Spustite ruke preko vrata i ključnih kosti, osjetite kožu kako reagira na vaš dodir.

Izmasirajte si grudi (koristite ulje, neusporedivo je ljepše iskustvo).

Ovdje ne mogu dovoljno naglasiti koliko masaža grudi nije gnječenje grudi i nasilno štipanje bradavica, već nježni masažni pokreti samog tkiva grudi i okolnog područja: mišića, tetiva, limfe u potpazušnoj regiji.

Kada u ovu praksu krenemo bez cilja i mozak i tijelo se lakše opuste, jer nema očekivanja i opterećenja u stilu „hoću li uspjeti, jesam li dovoljno dobra/ar, meni ovo ne ide“ i sl. S tim na umu, kada budete radili ovu praksu, naprosto pustite tijelo neka samo dirigira i vodi vaše ruke i dodire. Možda će završiti masažom vulve (penisa), možda ćete samo masirati grudi i trbuh, možda ispočetka tijelo neće dati ni blizu (svakako si uvijek postavljajte pitanja gdje osjećate senzacije i kakve su, jer se i dobrima i neugodnima vrijedi pozabaviti).

seksualnost

Mindful seks

Mindful seks je iskustvo u kojem ste u potpunosti uronjeni u fizičke senzacije vašeg tijela.

To ne znači da se neće desiti ili da nećemo imati misli i distrakcije, već da se njima nećemo baviti i da ćemo pažnju/fokus s njih vratiti na tijelo i trenutak u kojem se nalazimo.

Kreiranje prostora za unutarnje senzacije i iskustva, nije isto što i prihvaćanje tih senzacija i iskustava.
Čak i ako se iskustvo pokaže nelagodnim, prisutnost u trenutku nam pomaže da umjesto verglanja scenarija u glavi (i neminovne kritike i krivnje koja s tim ide), pomognemo sami sebi postavljajući si pitanja: Kako se osjećam? Gdje osjećam ugodu (ili nelagodu)? Mogu li se fokusirati do te mjere da primjetim suptilne promjene u ovoj senzaciji i time naučim nešto novo o sebi i svom tijelu?

A kad misli odlutaju, fokus lagano vratimo nazad na tijelo. I tako svaki put. Nježno i bez osude.

Mindful seks je simfonija mirisa, zvukova, okusa, dodira, a kada ga lišimo trke prema cilju, dozvolimo i sebi i partneru usporiti i dati prostora za samo postojati jedno pored drugog.

seksualnost

Kada ste zadnji put svog partnera samo gledali u oči nekoliko minuta ili disali toliko blizu njegovih/njenih usana da više niste znali gdje čiji dah počinje, a gdje završava?

Kada ste vašim tijelima dozvolili da ona odlučuju o tome kada su sprema za penetraciju, za primanje i davanje?

Tu će nam pomoći kreiranje prostora/situacije u kojem se seksualnom iskustvu može pristupiti bez očekivanja, osuđivanja i ikakvih namjera osim upoznavanja vlastite senzualnosti.

Ništa od ovog se neće nužno desiti preko noći, ali kreće s prvim korakom i vježbom. Za početak, stvarnog bivanja u trenutku i samo promatranja sebe i svijeta oko nas.

Namaste.

 

Maja Mačković 

– Regresoterapeutkinja i trenerica mindfulnessa, hiper kreativka sa zlatnim rukama. Svoje traume i boli sam pretvorila u iskustva pomoću kojih danas vodim žene na put samoiscjeljenja i ljubavi prema sebi. Njegujem menstrualnu mudrost, ženske cikluse, živim svoju slobodu i obožavam život.

 

mindfulmind.eu

 

Foto: Pexels, Unsplash

Regresoterapeutkinja i trenerica mindfulnessa, hiper kreativka sa zlatnim rukama. Svoje traume i boli sam pretvorila u iskustva pomoću kojih danas vodim žene na put samoiscjeljenja i ljubavi prema sebi. Njegujem menstrualnu mudrost, ženske cikluse, živim svoju slobodu i obožavam život.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.