topli napitak

Topli napitak koji će ugrijati baš svakoga

 

Nema ljepšeg osjećaja nego kad ležiš na kauču, u ugodnom društvu, gledaš neki sladunjavi film specifičan za ovo doba godine, vani pada snijeg, a topli osjećaji oko srca šire se u valovima.

U ruci ti se puši šalica toplog napitka koji grije duh i tijelo. U šalici mirisi i okusi koji okusne pupoljke naprosto razgaljuju, a srce pjeva.

Prema ajurvedi, davno nekad otkriveni su začini koji griju i koji hlade organizam i mnoge od njih koristimo u svakodnevnom životu, neki manje, neki više. Cimet, klinčić, đumbir i papar koristimo u raznim varijantama slatkih i slanih jela i to su samo neki od začina koji griju.

topli napitak

Slijedi par riječi o njima, a u nastavku recept za topli napitak koji će ti pomoći da napišeš svoj nastavak gore započete priče.

cimet
Jedan od najstarijih začina, stimulira cirkulaciju i tradicionalno se koristi za zagrijavanje, često u kombinaciji s đumbirom. Opušta napete i bolne mišiće i odlično je sredstvo protiv prehlade..

đumbir
Začin oštra okusa, snažan je grijač organizma jer potiče cirkulaciju. U azijskoj medicini upotrebljava se za liječenje prehlade i olakšavanje disanja.

klinčić
U tradicionalnoj indijskoj i kineskoj medicini upotrebljava za liječenje respiratornih problema i poboljšanje probave.

papar
Začin koji grije i preporučuje se kao lijek za iskašljavanje, stimulira probavni i respiratorni trakt te se koristi protiv prekomjernog spavanja.

topli napitak

Recept: topli napitak koji će ugrijati baš svakoga

Sastojci za dvije osobe:

– ½ l biljnog mlijeka (preporuka je bademovo)

– 1 žlica kokosovog šećera

– 1 žličica cimeta

– ½ žličice klinčića

– 1 žličica đumbira

– ½ žličice kardamoma

– ½ žličice korijandera

– ½ žličice papra

– 1 žlica gorkog kakaa

– 1 žličica ekstrakta vanilije

Postupak:

Biljno mlijeko u kojem je šećer, vanilija i kakao zagrij na laganoj vatri do vrenja. Neka ključa minutu dvije te zatim ubaci sve začine, pusti da lagano ključa još minutu te zatim ugasi vatru.

Ulij u šalice i pričekaj da se napitak malo ohladi prije nego ga ti i tvoja prijateljica (koja dijeli s tobom strast o sladunjavim filmovima) počnete piti jer želite uživati u okusima, a ne u „ofurenim“ jezicima.

Uz napitak možeš poslužiti i neke fine kekse poput medenjaka. Uživaj.

 

Lana Mesić

 

 

 

Foto: Unsplash, Pexels