AromaFace – emocionalna refleksoterapija lica

Uspori. Ima(š) vremena – o važnosti usporavanja u radu s traumom
25. listopada 2023.
kreator
ZEN tarot – Kreator
26. listopada 2023.

 

Zrinka Jezdić je u svijet aromaterapije zakoračila prije više od dva desetljeća završivši studij aromaterapije na Shirley Price International College of Aromatherapy 1999. godine, a poslije i poslijediplomski studij u području kliničke aromaterapije na Penny Price Academy of Aromatherapy te je punopravna članica Međunarodne organizacije profesionalnih aromaterapeuta (IFPA).

Osnivačica je prve hrvatske škole za aromaterapiju AromaVita učilište za aromaterapiju (2000.-2013.) i AromaVita instituta za aromaterapiju (2011.) koji se bavi istraživanjima tehnika primjene esencijalnih ulja i razvojem aromaterapije. Iako je po temeljnoj struci diplomirana medicinska sestra, bavljenje aromaterapijom je njen životni poziv čemu svjedoči dugogodišnji uspješan rad s velikim brojem klijenata kao i objavljene četiri knjige iz ovog područja od kojih su posebno zapažene posljednje dvije “Arhetipovi esencijalnih ulja” (prva objavljena 2019., a druga 2022. godine) u kojima esencijalna ulja predstavlja na cjelovit način, pridružujući im pojedini arhetip i definirajući ga, prikazuje sveukupnu energiju esencijalnih ulja te nudi uvide u bolje razumijevanje njihova punog potencijala kao i učinke njihova sinergijskog djelovanja u radu s ljudima. Na taj način donosi novi pogled na primjenu esencijalnih ulja u terapijske svrhe i koje učinke mogu imati na sve aspekte našeg postojanja: tjelesni, mentalni, emocionalni, energetski i duhovni.

Upravo kroz iskustvo rada s kijentima Zrinka Jezdić je uočila da se značajan učinak primjene ulja postiže tretiranjem lica što ne čudi ako uzmemo u obzir da ono odražava stanje cijelog tijela, unutrašnjih organa, mentalnih i duhovnih doživljaja. Jedna od zanimljivih činjenica o licu je da posjeduje 58 mišića koji, osim što sudjeluju u izražavanju emocija, imaju i funkciju pamćenja i njihova pohranjivanja. Prema drevnoj kineskoj medicini lice je mjesto kroz koje prolazi svih šest meridijana povezanih s partnerskim meridijanima kroz koje protječe životna sila (chi) koja održava ravnotežu svih aspekata zdravlja, a njihova funkcija je prijenos energije i informacija, regulacija rada unutarnjih organa, održavanje ravnoteže s prirodom, dok je prema ayurvedskoj medicine dio tijela na kojem se energetski nalaze sve čakre koje kontroliraju i uravnotežuju životne energije, posebno materijalnu i duhovnu kroz sve aspekte života.

Zrinka Jezdić

Polazeći od pretpostavke da je upravo lice platforma preko koje se može raditi na cijelom tijelu, ali i biću, Z. Jezdić je patentirala tehniku emocionalne refleksoterapije lica nazvanu AromaFace koja omogućava otpuštanje potisnutih emocija i nesmetani protok energije. Emocionalna refleksoterapija lica je učinkovita metoda za osvještavanje, oslobađanje te otpuštanje emocija i doživljaja koje smo potisnuli.

S povjerenjem smo se prepustili Zrinki i sami isprobali kako tehnika AromaFace djeluje te iskusili tjelesne senzacije otpuštanja blokirane energije u tijelu i oslobađanje potisnutih emocija poput tuge, ljutnje i krivnje popraćeno mentalnim reprezentacijama koje su poslije, kroz terapijski razgovor, dobile svoj kontekst i dodatnu interpretaciju. Važno je napomenuti da kroz ovu tehniku na površinu izlazi ono što smo u tom trenutku spremni svjesno zamijetiti i procesuirati. Tijelo se oslobađa dijela „začahurene“ energije što, ovisno o količini koja je otpuštena, donosi manje ili više izražen osjećaj lakoće i opuštenosti. Pravodobna preventivna primjena AromaFacea može poslužiti kao dragocjen alat u očuvanju zdravlja te prevenciji kroničnih bolesti, često uzrokovanih nekontroliranim stresom ili životnim izazovima s kojima se teško nosimo.

Kako bi tehniku sistematično i pregledno predstavila drugim praktičarima aromaterapije i široj publici zainteresiranoj za područje aromaterapije Z. Jezdić je napisala knjigu „AromaFace – emocionalna refleksoterapija lica“ (Aromavita – Institut za aromaterapiju, 2023.) koja predstavlja spoj zapadne medicine i istočne tradicionalne kineske medicine – akupunkture. U njoj objedinjuje znanstvene spoznaje, posebno iz područja neuroznanosti mirisa, osobno iskustvo rada s klijentima i koncepte duhovnosti pri čemu često koristi metafore, mentalne slike i apstrakcije u namjeri da što jasnije prenese ideju, činjenicu i iskustvo iz područja metafizike, kvantne mehanike i složenosti ljudske psihe. Knjiga je namijenjena svima zainteresiranima za područje aromaterapije i esencijalnih ulja, a posebno profesionalnim terapeutima (bilo kojeg usmjerenja) i zdravstvenim djelatnicima otvorenima za razmatranje drugačijih pristupa liječenju pacijenata, ali i prevencije bolesti, jer, kako autorica ističe u svojoj knjizi, lice je božanska maska stavljena na čovjeka samo zato da je nauči skinuti kako bi došao do svoje duše.

Promocija knjige „Aromaface – emocionalna refleksoterapija lica“ održat će se 27. listopada 2023. godine u Zagrebu (Megastore Hoću knjigu, Bogovićeva 7) s početkom u 18.00 sati, a sve posjetitelje očekuje zanimljivo predavanje i poklon iznenađenja.

 

Foto: PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.