Dobra knjiga: 40 pravila ljubavi – roman o Rumiju

filmovi
Lista filmova koja će nas podsjetiti tko smo i potaknuti nas da napokon cijenimo to što jesmo
30 rujna, 2022
macy grey
Soul kraljica Macy Gray uskoro u zagrebačkoj Tvornici kulture
3 listopada, 2022

 

Elif Shafak (1971., Strasbourg) je nagrađivana britansko-turska spisateljica i najčitanija autorica u Turskoj. Roman „40 pravila ljubavi“ u izdanju HENA COM, 2021., je mudra riznica pravila onoga što pravila nema – Ljubavi. Maštovitom radnjom poljuljat će uobičajene stavove oko ljubavi i spremnosti za prihvatiti ljubav kad nam ju život donese i otvoriti jedan sasvim novi put k srcu i ovoj vječnoj temi. Nije ovo samo roman o romantičnoj ljubavi; ovo je priča o Bogu – koji u konačnici i je Ljubav – i puštanju božanskog u naš život. Samo su jedna vrata za to – kroz srce.

Elif Shafak objavila je 17 knjiga, od kojih 11 romana. Djela su joj prevedena na 50 jezika. Shafak je doktorirala znanosti i predavala je na raznim fakultetima u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu, između ostaloga na Sveučilištu „St. Anne’s College“ i na Oxfordu. Članica je Svjetskog ekonomskog foruma i jedna od utemeljiteljica Europskog vijeća za međunarodne odnose. Kao braniteljica ženskih prava, prava LGBT zajednice i prava za slobodu govora, Shafak je inspirativna javna govornica i više puta je nastupila kao govornica na TED-u te bila nagrađena ovacijama. Shafak doprinosi mnogim velikim publikacijama diljem svijeta i dodijeljena joj je titula „Chevalier des Artes et des Lettres“. Politico ju je izabrao kao jednu od 12 ljudi koji čine svijet boljim mjestom.

40 pravila ljubavi

40 pravila ljubavi, Elif Shafak

Kada govorimo o čežnjama srca one su univerzalne i bezvremenske, gotovo bez iznimke neracionalne, ali najčešće transformativne. Zovu prave ljubavi ne može se pobjeći. Ono čemu uspješno izbjegnemo zasigurno nije Ljubav.

Zna to i Ella Rubinstein, 40 godišnja majka, supruga i kućanica, koja iza sebe ima 20 godina braka s uspješnim stomatologom, naoko savršeno posložen život, a istovremeno jedva primjetno nesretan brak. Težina tog nezadovoljstva ipak pronalazi svoj put van iz Ellinih prsa kada prihvati posao recezentice knjiga i kroz fiktivnu priču otputuje u 13. stoljeće u središte susreta i prijateljevanja poznatog pjesnika Rumija i Šemsa iz Tabriza. Roman ju upoznaje i s autorom, što u Elli budi nešto na što je odavno zaboravila – Ljubav.

„Na mnoge se načine 21 stoljeće ne razlikuje mnogo od trinaestoga. Oba će u povijesti biti zapamćena kao dobra neviđenih vjerskih sukoba, kulturnog nerazumijevanja i općeg osjećaja nesigurnosti i straha od Drugoga. U takvim vremenima, potreba za ljubavlju veća je no ikad. Jer ljubav je upravo bit i svrha života. Kako nas Rumi podsjeća, ona pogađa sve, uključujući i one koji ljubav izbjegavaju – čak i one koji riječ „romantičan“ rabe kao znak neodobravanja.“

U ovom romanu spisateljica nas lijepom lakoćom pisanja prenosi iz sadašnjosti u 13. stoljeće, prilikom čega nas upoznaje s čitavom paletom likova kojima je zajednička potraga za tajnama srca. Svatko iz svog kuta i društvene pozicije u kojoj se nalazi pokušava odškrinuti ta vrata – ali naposljetku postaje jasno da se vrata ljubavi otvaraju onda kada Ljubav na to pozove.

40 pravila ljubavi

Jednaku prisnost osjećamo s obje paralelne priče i nestrpljenjem iščekujemo sljedeće poglavlje da nas baci u prošlost pa da nas opet vrati u sadašnjost. Do samog kraja nadamo se i čeznemo da će ljubav pronaći put i način. Prestaje nas biti briga za društvene norme i pravila, želimo dati odobrenje ljubavi, jer kako joj i ne bismo dali krila i potvrdu. Svatko od nas čezne i želi biti voljen i ispunjen ljubavlju, želi imati onoga kojeg voli pored sebe i prostrijeti mu/joj svijet pod nogama. U tome smo univerzalni, ako u ničemu drugome.

„Bez obzira tko smo ili gdje živimo, duboko u nutrini svi se mi osjećamo necjelovitima.
Kao da smo nešto izgubili i moramo to vratiti.
Što je to nešto većina nas nikad ne sazna. A od onih koji saznaju, tek nekolicina ispije izaći i potražiti.“

Elif Shafak piše u više dimenzija: mudro, intelektualno, duhovno, suvremeno, produhovljeno… Kada govori o ljubavi, nije neobično da roman vrti oko perzijskog pjesnika, pravnika, teologa i sufijskog učitelja iz 13. stoljeća – Rumija. Njegove riječi pune su suosjećanja, bezuvjetne ljubavi za druge i samoga sebe. Njegova učenja bila su zaista šarolika, ali uvijek s istim nazivnikom – slijedi svoju intuiciju, vjeruj sebi i ono možda najvažnije – nemoj samo vjerovati, znaj da život i ljubav uvijek nađu put.

„Um i ljubav sačinjeni su od različitih materijala. Um veže ljude u čvorove i ne izlaže se nikakvoj opasnosti, ali ljubav odrješuje sve čvorove i izlaže se svim opasnostima. Um je uvijek oprezan i savjetuje `Čuvaj se prevelikog ushićenja`, dok ljubav govori, `Oh, ne obaziri se! Zaroni!` Um se ne slama lako, a ljubav se bez napora može svesti na gruh. Ali između ruševina skrivaju se blaga. Slomljeno srce skriva blaga.“

Ima li ljubav zaista 40 pravila ostaje na svakome od vas da sazna, ali vjerujem da će te se nakon čitanja ovog romana zapitati mnogo puta živite li punim plućima, volite li snagom one ljubavi koja mijenja baš sve u nama, jer „čim počneš tražiti Ljubav, počinješ se mijenjati izvana i iznutra.“

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potražite u rubrici DOBRA KNJIGA.

25 Rumijevih stihova koji će ti promijeniti pogled na život 

 

 

 

Indira Juratek

Foto: Pexels, PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.