parallax background

Dobra knjiga: Buda(n) u autobusu

slushy
Savršeni slushy od dinje i limete za ljetno rashlađenje
12. kolovoza 2021.
Sjeme dobra: Neobuzdani kolovoški vrtovi
13. kolovoza 2021.

 

Mihajlo Pažanin osnivač je i voditelj Budističkog Društva Shechen u Hrvatskoj. Prakticiranjem i istraživanjem budističkih učenja počeo se baviti sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća u okviru Mushindokaija, prvog društva na području bivše države koje je sustavno objedinjavalo bavljenje karateom sa studijem i praksom drevnog budističkog sustava meditacije koji dolazi iz japanske tradicije Shingon.

Sredinom devedesetih kreće u Aziju na višemjesečno istraživanje učenja koja dolaze iz tradicije Buddhe Mahavairochane te ga put vodi kroz džungle Taiwana, otočje Okinawu i zatim sve do Himalaje gdje upoznaje svoje buduće tibetske učitelje.

Tijekom proteklih tridesetak godina Mihajlo je sustavno primao i prakticirao meditacijska učenja svih glavnih tibetskih škola. S dozvolom svojih učitelja već dva desetljeća vodi brojne studijske grupe i meditacijske radionice ukorijenjene u teorijskoj i praktičnoj podlozi tibetskog budizma. Njegova knjiga Skrivene poruke tibetskog budizma (2009.) ostvarila je veliki uspjeh na regionalnom tržištu, a preveo je i više od tridesetak budističkih knjiga na hrvatski jezik.

Na poticaj svojih prijatelja iz škole ISOD 2015. godine počeo je u Hrvatskoj predstavljati principe izvornog mindfulnessa, sustava vježbanja uma ukorijenjenog u izvornim principima Buddhinog učenja. Taj program modernog pristupa meditacijskoj praksi izazvao je golem interes polaznika pa se danas osim u Hrvatskoj organizirano predstavlja i u drugim zemljama regije.

budan u autobusu

Buda(n) u autobusu, Mihajlo Pažanin

U izdanju Nakladničke kuće Planetopija izdana je druga knjiga Mihajla Pažanina Buda(n) u autobusu. Kako sam kaže „Slijediti duhovni put za većinu ljudi je poput vožnje u autobusu. Plate kartu, ukrcaju se i puste da ih vozač vozi. Međutim, jednog dana vozač zaustavi autobus, izađe i ode svojim putom. Ako se tada u autobusu ne nađe netko tko će sjesti za volan i znati kako nastaviti dalje, putovanje za sve tog trenutka prestaje.“

Kako bi se putovanje nastavilo, ova knjiga je priručnik koji donosi putokaze za putovanje života, uz savjete kako na tom putovanju napredovati unatoč preprekama, kako njegovati znanje slobodno od dogmi i ono najvažnije kako se suočiti s vlastitim zabludama. Radi se o osobnom autentičnom iskustvu, napisanom jasno i pitko, koje svakom namjernom ili slučajnom čitatelju može ponuditi odgovore i drugu perspektivu pogleda ne neka od vječnih pitanja s kojima se susrećemo tijekom svog života.

budan u autobusu

 

Knjiga Buda(n) u autobusu čitatelja vodi kroz različite razine budističkog pristupa mudrosti: praktičnosti hinayane, ljepotu mahayane i mističnost vajrayane. Kako biste bili uspješni vozač/ica potrebno je osvijestiti da „Stazom se ne napreduje tako što postajemo bolji, pametniji i uspješniji od drugih. Istinski se mijenjamo tek kad uvidimo da svoj pogled, umjesto prema zamišljenom cilju, trebamo okrenuti prema unutra, stalno promatrajući programe koji oblikuju naš trenutni doživljaj i drže nas zarobljene u vlastitim zabludama. Tek tada promjena postaje moguća.“

A Mihajlo Pažanin nas kroz ovo štivo vješto podučava kako je sve moguće i napominje da je važno da budemo realni i tražimo nemoguće!

„Pogledamo li oko sebe, lako je primijetiti kako sva bića nekamo putuju, uvijek u potrazi za srećom i bijegom od patnje. Naš put se stalno isprepliće s njihovim. Iako ih možda nikad prije nismo sreli, zapravo ih dobro poznajemo. Znamo čega se boje, čemu se nadaju, što ih muči i kad se osjećaju stvarno dobro. Kako možemo sve to znati? Jednostavno zato što su njihovi problemi i naši problemi, njihove nade i strahovi isti oni koje imamo i mi. Tako znamo i da svi oni u sebi čuvaju iskru savršenstva, da su, kad se otvore, beskrajni kreativni i sposobni raditi najčudesnije stvari.“

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Indira Juratek

 

Foto: Pexels, PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.