metačovjek

Dobra knjiga: Metačovjek – oslobodite svoj beskonačni potencijal

 

Deepak Chopra jedan je od začetnika integrativne medicine i promotora osobne transformacije. Autor je preko 90 knjiga prevedenih na 43 svjetska jezika od kojih su neke dosegnule status bestselera.

U knjizi „Metačovjek“ (V.B.Z., 2020.), potaknut najnovijim istraživanjima s područja neuroznanosti, umjetne inteligencije i biometrije, obrađuje vrlo kompleksnu temu svjesnosti poručujući da su viša stanja svijesti dostupna svima nama, ovdje i sad.

Da biste iskoristili beskonačan potencijal, morate prihvatiti da je stvarnost neograničena, da suptilne, nevidljive impulse može pretvoriti u um i materiju. Tu neograničenost nazivam metastvarnošću, jer prebiva onkraj uma i materije; metastvarnost je ona razina u kojoj je cijeli svemir i sve što on sadrži, uključujući i svu mentalnu aktivnost, u svom embrionalnom stanju.

Zašto je važno i poželjno da dohvatimo viša stanja svijesti? S jedne strane jer se na toj razini možemo odvojiti od patnje, tjeskobe i nelagode, a s druge jer u takvom stanju naša kreativnost nema ograničenja i možemo ostvariti svoj puni potencijal. Čovjek u višem stanju svijesti je tzv. metačovjek ili probuđeni čovjek kojeg karakteriziraju gubitak „odvojenog“ ja, odnosno vezanost za osobni identitet; dramatično smanjenje aktivnosti razmišljanja („nema nikakvih misli“) te osjećaj cjelovitosti i osobne slobode.

metačovjek deepak chopra

Ako pogledate svoju ruku i počnete je svoditi na sve suptilnije razine fizikalnosti, ubrzo postaje nemirna mreža molekula. Te molekule nisu čvrste kao vaša ruka, a na još nižoj razini nalazi se gomila atoma koji jedva da i jesu fizički, jer se u više od 99,9999 posto sastoje od praznog prostora. To je posljednja razina na kojoj fizičko postojanje visi o koncu. Na razini subatomskih čestica su kvarkovi, gluoni i druge egzotične čestice kvantnog područja koje se pojavljuju i nestaju, malo su virtualne, a malo su prisutne u našem fizičkom svemiru. U vašoj ruci i u svakom drugom fizičkom objektu neprestano se odvija prijelaz iz ničega u nešto.

Deepak Chopra podrobno i slikovito dočarava što jest i kako se manifestira više stanje svijesti ili probuđenost. Prevladava osjećaj unutarnjeg mira koji može biti poremećen, ali se ubrzo vraća. Također, probuđena osoba još uvijek doživljava emocije, ali su one rijetko ekstremne i brzo nestaju. U ovom stanju se ne vezujemo za ništa, lako otpuštamo sve pa i vlastito „ja“.

metačovjek

Kad se probudite, nećete se više pokušavati držati nečega. Nećete pamtiti lijepe stvari, a odbacivati neugodno. Postojat će samo ovdje i sad. U sadašnjem trenutku nema ničega što biste mogli držati i ničega za što biste se mogli uhvatiti. Kad se više ne držite, raskinuli ste svoju povezanost s virtualnom stvarnošću. Tada se više ni patnja neće držati vas.

Posljednje poglavlje naslovljeno „Mjesec dana buđenja: 31 pouka o metačovjeku“ obuhvaća 31 vježbu za 31 dan koje mogu poslužiti kao dobar put k buđenju svijesti i napuštanju dosadašnjih ograničenja vlastitog uma.

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potražite u rubrici DOBRA KNJIGA.

Tražite li inspiraciju za ljetnu knjigu možda u našem prijedlogu 10 najboljih knjiga koje čitamo ovog ljeta pronađete onu pravu za sebe.

 

Tihana Malenica Bilandžija

– psihologinja, sistemska konstelatorica, coach i trenerica u području osobnog i organizacijskog razvoja; autorica stranice Inspiracija.net

 

Foto: Pexels, PR

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.