strah osho

Dobra knjiga: Strah – Kako razumjeti i prihvatiti životnu neizvjesnost

 

„Uđi u svoj strah. Tiho uđi u njega da vidiš koliko je dubok. Ponekad ćeš spoznati da to nije tako strašno.“ Osho

Osho je jedan od najpoznatijih i najprovokativnijih duhovnih učitelja 20. stoljeća. Njegova učenja se i nakon njegove smrti šire svijetom i dalje su aktualna, snažna i moćna. Rođen u Indiji 1931., Osho je po prvi puta postao poznat kao buntovni profesor filozofije u 60-ima kada je proputovao cijelu Indiju, održavajući govore, raspravljajući sa tradicionalnim religijskim vođama, a uveo je i svoju revolucionarnu aktivnu tehniku meditacije, Dinamičku Meditaciju. 1974., osnovao je centar za meditaciju i samospoznaju u Puni, Indija. Njegov rad, rekao je, bio je eksperiment čiji je cilj bio stvaranje uvjeta za rođenje „novog čovjeka“ – čovjeka koji je slobodan od svih zastarjelih ideologija i doktrina prošlosti i čija vizija obuhvaća duhovnu mudrost Istoka i znanstveno shvaćanje Zapada.

strah osho

Strah – kako razumijeti i prihvatiti životnu neizvjesnot, Osho

U knjizi Strah – Kako razumjeti i prihvatiti životnu neizvjesnost, kroz formu razgovora, Osho vodi čitatelja korak po korak kroz sve ono čega se ljudska bića boje – od refleksne reakcije na fizičku opasnost do racionalnih i iracionalnih strahova uma i njegove psihologije.

„Promatrajte svoje postupke, sva svoja uvjerenja i otkrijete jesu li zaista zasnovani na stvarnosti, iskustvu ili na strahu. Sve što je zasnovano na strahu se treba odmah odbaciti, bez ikakvog premišljanja. To je samo oklop.“

U trenutnim životnim okolnostima, kada smo suočeni s nesigurnošću, neizvjesnošću i strahom više nego inače, važno je ne dopustiti da nas taj strah paralizira. Možda ne možemo mnogo toga kontrolirati, možda na većinu onoga što se događa ne možemo utjecati, ali mi nismo bespomoćni. Ono što uvijek možemo mijenjati i na što možemo utjecati je naš stav prema svemu i upravo tu leži naša moć. Na svakome od nas je odgovornost kako ćemo trenutno posložiti vlastiti mindset.

„Strah se ne može u potpunosti ukloniti, ne može se savladati, može se samo razumjeti. Ovdje je ključna riječ razumijevanje. Samo ono donosi promjenu, ništa drugo.“

strah osho

Kao ljudska bića težimo osjećaju sigurnosti. Želimo se osjećati sigurno i zaštićeno i imati kontrolu nad svojim životom. Osho kroz knjigu Strah objašnjava da samo razumijevanjem možemo osvijetliti mračne kutove straha, da samo ako provjetrimo podrume i otvorimo prozore, zavirimo ispod kreveta da vidimo živi li tu čudovište zaista, samo tada ćemo početi izlaziti iz svoje sigurnosne zone i naučit ćemo živjeti sa suštinskom neizvjesnošću života i postojanja.

„Kada netko umre podsjećaju vas da ste smrtnici, da smrt može svakog trenutka doći po vas. To je korijen straha, svi ostali strahovi su njegovi odrazi. Ako zađete duboko u bilo koji strah, pronaći ćete strah od smrti. Strah vas prisiljava da budete posebni, ali to neće promijeniti vaše stanje. Jedini način da odbacite strah jest da umjesto da ulažete energiju u to da budete posebni, uložite svu svoju snagu da budete ono što jeste. Samo pronađite sebe: što se više udaljavate od sebe, udaljavate se od spoznaje da ste besmrtni, da nema smrti. Kada prepoznate vlastitu besmrtnost, smrt nestaje. Sa smrću nestaju i svi drugi strahovi.“

Knjiga završava nizom meditativnih eksperimenata koji su osmišljeni kako bi pomogli čitateljima da uspostave novi odnos sa strahom i da ga počnu promatrati ne kao prepreku, već kao stepenicu prema višoj samosvijesti, povjerenju i prihvaćanju.

„Nemojte da vam nikada zasmetaju negativnosti. Upalite svijeću i mrak će otići sam od sebe. Nemojte se pokušavati boriti protiv tame. Za to ne postoji način, jer tama ne postoji. Kako se možete tada boriti protiv nje? Samo upalite svijeću i mrak nestaje. Stoga zaboravite na mrak, zaboravite na strah. Zaboravite na sve one negativnosti koje inače proganjaju ljudski um. Neka u vama stalno gori mala svijeća poleta.“

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Indira Juratek

 

Foto: Pexels, PR

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.