parallax background

Dobre vijesti: Umjetnička instalacija „Fish Trap House“ lovi ljude umjesto riba

kolač s mandarinama
Jednostavan i brz kolač s mandarinama za savršeno nedjeljno poslijepodne
14. studenoga 2021.
maja posavec
Mekana ljepota Maje Posavec “Bye bye Saturn” dobila je video i vinilno izdanje
15. studenoga 2021.

 

Tajvanski umjetnik Cheng-Tsung Feng u svojem radu inspirira se tradicionalnim tajvanskim rukotvorinama koje su tehnološkim razvojem došle na korak do potpunog zaborava.

Tajvanska kultura puna je mudrosti i vrijednih predmeta, a Cheng kroz svoj rad želi sačuvati dragocjeni intelekt svojih predaka.

dobre vijesti

Serija radova pod nazivom „Fish Trap House“ samo je jedna od umjetničkih djela inspiriranih simbolom izgubljene kulture. Radi se o bambusovim paviljonima koji simboliziraju tradicionalnu zamku korištenu kao alat za ulov ribe. Realizaciji ideje pomogao je jedan od zadnjih starješina tajvanskog Thao plemena tako što je Chenga naučio ručno plesti zamku od bambusa. Tijekom procesa pletenja došao je na ideju da bi danas možda bilo bolje “uhvatiti” ljude umjesto ribe što je rezultiralo imerzivnom instalacijom uz pješčanu obalu otoka Yuguang.

dobre vijesti

dobre vijesti

Poput tradicionalne riblje zamke, Cheng je uspio namamiti svoj plijen, ljude. Zaplijenio je ljudsku pažnju i privukao ju unutar velike bambusove instalacije te tako odmaknuo tradicionalnu tajvansku rukotvorinu od ruba zaborava.

dobre vijesti

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

 

Foto: chengtsung.com  &  IG  @chengtungfeng

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.