parallax background

Mlad Mjesec u Ribama: prilika da duboko p(r)ogledamo prvo kroz sebe

2. ožujka 2022.
crni kim
Ulje crnog kima
2. ožujka 2022.
salata s ječmom
Topla salata s ječmom i pečenim povrćem
3. ožujka 2022.

 

Jedan od energetski najbitnijih datuma ove godine je današnji Mlad Mjesec koji se dešava na 12°Riba. Disklejmer za dalje čitanje teksta: pod sličnim energijama je prije dvije godine započela i globalna pandemija.

Prethodnih dana podiglo se mnogo straha, a sezona Riba nas voli emotivno zavozavati i preplavljavati.

Iako je Mlad Mjesec signifikator novog početka i postoji popularno uvjerenje da je tada dobro započinjati stvari, trenutna energija nam ipak govori da je sada važnije počistiti mulj koji nas već dugo žulja i dobro integrirati sve ono što se prethodnih mjeseci taložilo, da bismo s dolaskom energije vatre (od 20. ožujka kada Sunce uđe u Ovna) bili spremni poduzeti sve potrebne korake u ostvarenju željene akcije.

Sezona Riba je i period kada je potrebno učiniit dubinsko pranje uma i bolje obrisati te ružičaste naočale da bismo se jasnije čuli i vidjeli. Znak Riba vezujemo za tajne, iluzije, maske, sve natčulno, nevidljivo i neopiljivo, pa je ovo i vrijeme kada dosta stvari isplivava na vidjelo, a intenzitet samih emocija čini da se osjećamo izgubljeno, dezorijentirano, konfuzno u prepoznavanju i definiranju što mislimo i kako se osjećamo.

Kao šlag na tortu, u trenutnoj karti tranzita imamo nekoliko energetski izazovnih, egzaktnih aspekata. Pored jakog stelijuma u Ribama, zbog kog teško procijenjujemo što je realno, tu je i Merkur u znaku Vodenjaka koji nas bombardira i izaziva velikom količinom različitih informacija, koje samo dodatno hrane taj osjećaj zbunjenosti i nemogućnosti prepoznavanja štp je od svega toga što dolazi do nas zaista i istina. Merkur u Vodenjaku je i slika hiperaktivnog uma koji ima problem fokusirati se i biti prisutan, a pritisnut od strane Saturna dodatno ima problem s uzemljenjem, jer ga Saturn sada grdi, kažnjava, boji strahovima i brigama za budućnost.

mlad mjesec

Vodenjak je znak kojj iznenađuje i provocira, pa se tako i mi sada odnosimo prema sadržajima koji nas “napadaju” putem medija i online svijeta, lako se pecamo i reagiramo, jurimo istjerati pravdu i unosimo kaos tamo gdje ne treba. Aspekti donose i razne oblike psihičke nestabilnosti, zabrinutosti i nemogućnosti jasnog prosuđivanja te je u narednih par dana važno održavati mentalnu higijenu ,jer je ovo slika umnog burnout-a zbog velike količine sadržaja koji svakodnevno plovi do svakog od nas.

Nimalo manje bitni u ovoj priči su i vladari tranzitnih čvorova, Mars i Venera, do Plutona u Jarcu koji će se egzaktno susresti blizu stupnja Marsove egzaltacije – kako Mars u ovoj konstelaciji snaga ima najbolje dostojanstvo, tako će ovi aspekti donijeti i kolektivnu dominaciju muškog principa, pojačati kolektivni bijes i agresiju i pokazati surovost i oholost u igricama političkog vrha. Ovo je slika borbe za prevlast, moći i dominacije, prijetnji, zastrašivanja i nasilja, postavljanja ultimatuma, kako na nivou mundanih dešavanja, tako i na polju muško-ženskih odnosa. Pluton nas sada, ali i sve dok se nalazi na posljednjim stupnjevima znaka Jarca, pita što to treba umrijeti i ispočetka se graditi. Na mundanom planu su to ostaci starog svijeta i oblika državnog upravljanja koji nikome od nas nisu donijeli dobro, dok je na polju odnosa to sahranjivanje nasljeđenih obrazaca ponašanja u emotivnim vezama, kao i naviknutih načina davanja i primanja ljubavi. Ovo je i slika spajanja i razdvajanja, smrti i ponovnog rođenja, kako na mundanom, tako i na osobnom planu.

Dok je Venera u znaku Jarca, teško se stvaraju uvjeti za diplomaciju, ali kada ona i Mars zajedno uđu u znak Vodenjaka, kolektivna želja za smirivanjem situacije počet će se spuštati u materiju. Energija Mladog Mjeseca će biti aktivna 28 dana, pa će se sve ono što se “podiglo” u prethodnih nekoliko dana, do kraja ožujka, kroz izvjesne turbulencije i iznenađenja, postepeno mijenjati svoj oblik i polako jenjavati.

Svi odnosi koji su trenutno klimavi su došli na red za zaokruživanje, a kretanje Marsa i Venere izmedju 3 malefične planete će se dodatno pobrinuti da nam period pred početak proljeća krene emotivno nezaboravno i burno. Nije vrijeme da ulijećemo u nove poduhvate, ali je zato bitnije dobro pogledati unazad, da bi se dobio odgovor na pitanje koristi li nam sve ovo što se dešava zaista i dalje i treba li nam. S jakim stelijumima na nebu nikad nije lako, ali sve što se planetarno dešava, čak iako trenutno ne razumijemo razlog, ima jedno veliko kolektivno zašto i zato je važno pametno iskoristiti sezonu Riba i duboko p(r)ogledamo prvo kroz sebe.

 

 

Ivana Pavić

– astrologinja @mooonspoting

 

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.