Što zapravo znači Namaste

Mnogi od nas često su se susreli s izrazom Namaste, a da nam je pravo značenje zapravo ostalo nepoznanica. Namaste kao pozdrav i Namaskar kao gesta potekli su s Indijskog potkontinenta. Kao pozdrav koristi se i pri dolasku, kao i pri odlasku, dok se kao gesta izražava sklapanjem dlanova u ravnini srca u položaju molitve (Anjali Mudra).

Što znači namaste?

Sama riječ dolazi iz sanskrta, kombinacijom dvije riječi – gdje „namah“ znači klanjati se te dativa drugog lica koji na sanskrtu zvuči „te“. Doslovni prijevod bi glasio – „klanjam se tebi“.

Namaste je kao pozdrav prihvaćen i diljem zapadnog svijeta, prvenstveno kod onih pojedinaca koji se bave duhovnim tehnikama s istoka. Samo značenje Namaste nadilazi etimologiju riječi te zalazi u duhovnu sferu. Ono prezentira ideju da smo svi mi božanska djeca koja nose božansku iskru u području srčane čakre.

Klanjanje drugome u pozdravu Namaste i gesti Namaskar, znači poštivati ono duhovno u drugome, što i mi sami nosimo u sebi.

Sama gesta Namaskar predstavlja Anjali Mudru, koja je u suštini joga asana. Izvođenjem geste Namaskar pojedinac ujedno uravnotežuje svoju energiju te se usmjerava prema unutra kako bi se povezao sa svojim duhom.

“Poštujem mjesto u tebi gdje čitav Svemir prebiva.
Poštujem mjesto u tebi u kojem je Ljubav, Istina i Mir.
Kada si u tom mjestu u tebi
i ja u tom mjestu u sebi
mi smo Jedno.“

 

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.