Njegujmo tijelo kako ono njeguje nas

molitva
Molitva žabe – Anthony de Mello
24. veljače 2018.
tjedni horoskop
Tjedni horoskop od 26.2.- 4.3.
26. veljače 2018.
 

Jedna od najljepših riječi na engleskom jeziku mi je "nurture", čiji doslovni prijevod ne postoji na hrvatskom. Najbliže što mi imamo na hrvatskom bi bilo "hraniti s ljubavlju", odnosno njegovati.

 

Kroz tu ideju može se opisati i osnovna ideja mog pristupa yogi - da kroz pokret njegujemo i slavimo svoje tijelo, da je svaki pokret koji činimo izraz poštovanja i zahvalnosti prema tijelu. Da kroz pokret vraćamo tijelu ljubav koju nam svakodnevno daje.Takav pristup njegujem u vlastitom vježbanju, a trudim se i svojim polaznicima pomoći da prihvate, njeguju i poštuju svoje tijelo.

Kao i do svih zaključaka do kojih u životu dođemo, bila sam vođena osobnim iskustvom. Moj odnos s tijelom se naglo zakomplicirao kada sam ušla u pubertet. Širenje bokova, prve strije i one dvije točkice kada bih baš jako stisla bedra sam proglasila celulitnim bedrima, koje sam od tada krenula skrivati. Počela sam doživljavati svoje tijelo kao manjkavo, prepuno mana i prestala nositi hlače do pola bedara.

 
 

Postajem zahvalna za...

U posljednjih nekoliko godina, sazrijevajući i rješavajući se Photoshop standarda iz modnih časopisa, učim se gledati na tijelo drugačije i pristupati mu na prijateljskiji način.

Postajem zahvalna za to što je tijelo trpilo manjak sna za vrijeme studiranja i noćnih izlazaka, za sav alkohol koji sam tada unosila u sebe, što niti sam pazila da jedem zdravo, niti da vježbam. Tijelo je sve to strpljivo podnosilo, eliminiralo štetne tvari i čekalo da ga krenem njegovati.

Postajem zahvalna što tijelo surađuje sa mnom u nastojanju da već godinama nemam simptome atopijskog dermatitisa.

 

Njega tijela uz pomoć yoge

Kada sam počela s yogom, nije to odmah bilo njegovanje tijela. Nisam prirodno baš fleksibilna osoba, pa sam bila nezadovoljna s tijelom što primjerice nije sretno u lotusu, što mi jako duboke rotacije kralježnice ne odgovaraju i što ne mogu vježbati fizički intenzivno koliko sam smatrala da trebam.

Ne znam točno u kojem trenutku sam prestala s dvosatnim vježbanjem 4-5 puta tjedno, jer sam shvatila da sam pod konstantnom upalom mišića, no tada se moj odnos prema tijelu i prema vježbanju drastično promijenio.

Od tada u svakoj asani idem koliko mi u tom trenutku paše. Ostajem, promatram senzacije i dišem. Nema guranja, nema stremljenja i nije mi bitan fizički napredak. Ne vježbam više položaje za koje uviđam da mi ne odgovaraju. Od tada vježbam s opuštenim licem, uživajući u pokretu. Bez očekivanja od tijela. Bez osuđivanja tijela. Bez da me vječno nezadovoljni ego vodi u neko samodokazivanje.

 

Osim kroz promjenu pristupa vježbanju, dajem tijelu bolju hranu kroz kvalitetniju ishranu.

Ne dopuštam si više da sam neispavana. Kada vidim da sam umorna, uzmem si 2-3 dana pauze od svega.I pogodi što? Svijet ide dalje. Niti mi propadne posao niti stane sve, a ja se odmorim i napunim baterije.

Predlažem i tebi da promatraš tijelo osim u bolesti i kada ti stvara probleme ili kada se gledaš u ogledalo i uočavaš samo "nedostatke".

 

Budi dobro savjeti

Primijeti kako se tijelo samoiscjeljuje nakon što se primjerice porežemo, oporavljamo od neke bolesti ili operacije.

Primijeti kako tijelo brzo postaje izdržljivije, otpornije i snažnije čim krenemo s vježbanjem.

Primijeti kako će tijelo brzo oprostiti vrijeme zanemarivanja koje činimo kroz unos nezdrave hrane, nedovoljno spavanja. zanemarivanje ili pretjerivanje s fizičkom aktivnošću.

Zašto mu ne bismo vratili istom mjerom? Zašto mu ne bismo pokazali da prepoznajemo brigu tijela za nas i krenuli se brinuti za tijelo?

 

Pozivam te da nas pratiš i na:

yoga-studio-vg.hr

Facebook

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.