parallax background

Odgojni stil: povezujuće roditeljstvo za čvrste emotivne veze između roditelja i djeteta

film majke
Majčinstvo pred kamerom: Filmska lica majke
6. svibnja 2022.
Uskoro slušamo Skunk Anansie u Zagrebu i silno se veselimo
6. svibnja 2022.

 

Rođenjem djeteta rađa se majka. Odgovorna uloga prema malenome biću koje treba ljubav, sigurnost, nježnost i utjehu. Povezanost s djetetom možemo njegovati od samoga rođenja kada su djetetove potrebe najizraženije.

Odgovor na bebin plač, dojenje na zahtjev, nošenje u marami ili na rukama, uspavljivanje dojenjem, zajedničko spavanje, čitanje i pričanje s bebom pomaže nam da bolje upoznamo i razumijemo svoje dijete te da se s njim povežemo. Beba uživa u našemu glasu, proučava naše lice, smiruje ju naš dodir i uspavljuje se na našim rukama. Iako ne razumije naše riječi, osjeća naše emocije. Sve je tako prirodno i jednostavno.

povezujuće roditeljstvo

Što je povezujuće roditeljstvo?

Povezujuće je roditeljstvo stil odgoja koji stvara čvrste emotivne veze između roditelja i djeteta. Ono je nježno, ispunjeno razumijevanjem i ljubavlju. Odgovara na sve bebine potrebe, nudi suosjećanje i sigurnost.

Ako svjesno provodimo svoje vrijeme u interakciji s bebom, instinktivno ćemo osjetiti što joj treba i tako stvoriti temelje za kasniji kvalitetan odnos koji se zasniva na povjerenju. Kvaliteta našega odnosa s djetetom utječe na njegov cjelokupan razvoj, buduće mentalno zdravlje, kao i na odnose koje će ono stvarati tijekom svoga života.

Ovaj stil odgoja temelji se na edukaciji roditelja, ulaganju u osobni razvoj, vjeri u vlastitu intuiciju, stvaranju kvalitetnijih odnosa i odbacivanju svih onih uvjerenja i savjeta za koje intuitivno osjećamo da nam ne služe. Osim toga, ono osnažuje obitelj jer stvara utočište u kojemu su sve emocije dobrodošle te pomaže djetetu da razvije unutarnju kontrolu, osjećajnost, povjerenje i bliskost.

povezujuće roditeljstvo

Načela povezujućeg roditeljstva:

• Odgovor na dječje potrebe – najintenzivnije ponašanje koje potiče povezivanje je bebin plač. Bebe ne znaju i ne mogu se same smiriti, prirodno je da roditelja uznemiri njihov plač jer on signalizira da beba nešto treba, a na roditelju je da otkrije što. Odgovor na djetetovu potrebu je temelj na kojem se gradi međusobno povjerenje.

• Hranjenje na zahtjev – majčino ili adaptirano mlijeko zadovoljava prehrambene potrebe djeteta, ali ono je i trenutak zbližavanja. Maženje tijekom hranjenja, osmjehivanje, držanje za ruku i kontakt očima s bebom razvija obostranu osjećajnost između roditelja i djeteta. Kada beba počne s dohranom, hranjenje se nastavlja po principu da se prati kada je dijete gladno, da jede samo, količinski koliko može i koliko želi što stvara dobar temelj za odnos s hranom kroz život.

• Nošenje u marami i na rukama – od prvoga kontakta kože na kožu nakon poroda, do nošenja u marami ili na rukama tijekom dana pa do maženja i spavanja na rukama ili tijelu roditelja. Bebi je fizički kontakt nužan za pravilan razvoj, osjeća se uključenom, zaštićenom i lakše utone u san.

povezujuće roditeljstvo

• Uspavljivanje dojenjem i zajedničko spavanje – kod beba je potreba za prisutnošću roditelja jako izražena, a uspavljivanje dojenjem je nježan način utjehe i ulaska u san, dok zajedničko spavanje u istome krevetu ili u krevetiću pored roditeljskoga kreveta bebi pruža osjećaj sigurnosti i zadovoljenje potrebe za bliskošću.

• Pozitivna disciplina – postavljanje granica na empatičan način pun poštovanja prema djetetu jača odnos roditelja i djeteta jer je temeljen na razumijevanju i povjerenju. Educiranje o dječjem razvoju bitna je stavka povezujućeg odgoja jer ono pridonosi razumijevanju ponašanja prikladnog dobi djeteta.

• Briga o sebi – osobni razvoj omogućuje nam uočavanje onih dijelova koje treba zacijeliti kako bismo osjetili mir i povezanost sa sobom. Dopustite si odmarati kad god za to imate priliku, budite nježni prema sebi i svome tijelu, čitajte, slušajte glazbu, radite sve što vas usrećuje. Lakše ćete odgovarati na dječje potrebe.

„Vrijeme na vašim rukama, na vašim grudima i u vašem krevetu traje vrlo kratko u životu djeteta koje odrasta, no poruka ljubavi i sigurnosti koju nosi, traje cijeli život“ dr. William Sears i Martha Sears

Svaka obitelj, svako dijete i svaka situacija je drugačija, stoga vjerujte sebi i dopustite svojoj intuiciji da vas vodi u najljepšoj ulozi u životu.

 

Preporuka knjiga:

Dr. William Sears i Martha Sears: “Povezujuće roditeljstvo”

Jesper Juul: “Život u obitelji: najvažnije vrijednosti u zajedničkom životu i odgoju djece”

 

MOŽDA VAS ZANIMAJU SLIČNE TEME: 

Svjesno roditeljstvo: sve što ste željeli znati o svjesnom roditeljstvu 

Utjecaj razvoda braka na psihosocijalni razvoj djece 

Otrovni roditelji i njihovo toksično djelovanje na razvoj 

 

Petra Matulić Žeravica

– Mama dvoje djece odgajane u duhu povezujućeg roditeljstva, ljubiteljica educiranja u području osobnog razvoja, roditeljstva, dječjeg razvoja i rada s djecom, buduća vlasnica obrta za pružanje podrške u osnaživanju djece

IG @pina_osnazivanje.djece

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.