parallax background

Petra Sever: što zapravo znači pojam održiva ljepota?

o samopouzdanju
Dobra knjiga: O samo-pouzdanju i kako ga steći
16. rujna 2020.
namaz od graha
Brzi namaz od bijelog graha
17. rujna 2020.

 

Zagovaranje održive ljepote znači korištenje i podržavanje brendova koji nastoje učiniti pravu stvar. Svi koji su se upustili u ovu priču znaju da je pronalazak istinski etičkih i održivih brendova i proizvoda za njegu pravi izazov – sati istraživanja i provlačenja kroz greenwashing (oblik marketinga u kojem se “zelene” vrijednosti obmanjujuće koriste kako bi se javnost uvjerila da su proizvodi, ciljevi i politike organizacije ekološki prihvatljivi i da su stoga “bolji” – ukratko apel na prirodu).

Srećom, kroz osvještavanje potrošači traže i očekuju jasnoću i transparentnost proizvođača. Samim time je sjajne, održive brendove sada puno lakše pronaći.

Pogledamo li oznake proizvoda shvatit ćemo da ih je iznimno puno i da se neke od njih preklapaju dok druge nisu u potpunosti jasne. Velik broj pojmova nije reguliran i oni mogu značiti gotovo sve. Brend može tvrditi da je etičan ili održiv no pitanje je radi li se samo o marketingu ili zaista prakticiraju ono što propovijedaju?

Za početak, važno je razumjeti što tražite i što brend ili proizvod čini uistinu održivim i etičnim.

To može ovisiti o brojnim čimbenicima. Što tražimo za određivanje održivosti proizvoda za uljepšavanje i njegu? Postoje poznate oznake i primjeri poput organic, vegan, cruelty free itd.

Problem je u tome što nijedan brend ili proizvod nisu savršeni. Spektar je velik i rijetko koji istinski zadovoljava sve kriterije. Kupnja bilo kojeg proizvoda koji ispunjava jedan od održivih kriterija ljepote nedvojbeno je pozitivan korak u pravom smjeru.

Trik je u pronalaženju i podržavanju onih brendova koji zaista idu daleko i trude se kako bi svijet učinili boljim mjestom.

petra sever

@petrasever

Ključni kriteriji za ekološki prihvatljive i savjesne brendove i proizvode

CRUELTY-FREE

Cruelty free znači da proizvodi sadrže sastojke koji nisu testirani na životinjama ni u jednoj fazi njihovog razvoja.
Međutim, proizvod može biti označen kao cruelty free i još uvijek sadržavati životinjske sastojke, a ponekad je za dobivanje tih životinjskih sastojaka potrebna i smrt te životinje.

Ovdje se postavlja pitanje je li onda proizvod (ili brend koji ga proizvodi) uistinu cruelty free?

Proizvod također može sadržavati palmino ulje, sastojak odgovoran za devastaciju tisuću hektara kišnih šuma i posljedično svih životinja koje žive u njima što ponovno znači određenu vrstu okrutnosti.

Na kraju, nije li proizvod organski ili prirodan vrlo je vjerojatno da je njegova proizvodnja imala negativan učinak na zdravlje našeg okoliša i ugrozila dobrobit životinja.

vegan cruelty free

VEGAN

Vegan označava proizvode koji ne sadrže životinjske sastojke. Veganski proizvodi mogu sadržavati palmino ulje, koje nije nusproizvod ili sastojak životinjskog podrijetla. No, rast i berba kao što je već spomenuto, izravno su odgovorni za uništavanje kišnih šuma i smrt te raseljavanje milijuna vrsta.

Veganski proizvodi također mogu sadržavati sastojke koji nisu organski ili prirodni, a čija je proizvodnja također štetna za naš okoliš i životinje.

Uz sve navedeno, neki veganski proizvodi za uljepšavanje mogu se zapravo testirati na životinjama, što je suludo s obzirom na sustav vrijednosti koji stoji iza veganstva.

ORGANIC & NATURAL

Ovom oznakom označeni su proizvodi koji ne sadrže GMO, proizvedene herbicide, umjetna gnojiva, umjetne ili sintetičke boje, konzervanse ili kemikalije.

Iako se sastojci organskih, a u nekim slučajevima i prirodnih proizvoda proizvode iz održivih sredstava, oni se mogu testirati na životinjama, sadrže nusproizvode životinjskog podrijetla i/ili palmino ulje.

Susrećemo se s ogromnom količinom greenwashinga kada je riječ o ‘organskom’, a još više ‘prirodnom’.

eco friendly kozmetika

PALM OIL FREE

Proizvodi koji ne sadrže ekološki razorno palmino ulje ili bilo koji od njegovih derivata.

Proizvodi bez palminog ulja mogu se testirati na životinjama i mogu sadržavati životinjske sastojke.

Iako ti proizvodi ne sadrže sastojak koji je odgovoran za smrt i uništavanje šuma i životinja koje u njima žive, ipak mogu sadržavati sastojke koji nisu organski/prirodni te kao rezultat imaju negativan utjecaj na okoliš i sama stvorenja koja bismo trebali zaštititi.

održiva ljepota

Održivo i etično poslovanje

Također, uz navedeno, sve se više razvija koncept održivog i etičnog poslovanja. U industriji ljepote i osobne njege teško je pronaći brendove koji ukazuju na istinski održivo poslovanje. Lijepa vijest je ta da ih je sve više. Ono što poslovanje čini istinski održivim je:

PROMIŠLJENO PAKIRANJE

Ova stavka je presudna s obzirom da je otpad jedan od glavnih problem planeta danas!

Brendovi koji se doista dobro snalaze u području pakiranja su oni koji vam omogućuju ponovnu upotrebu postojeće ambalaže ili upotrebu kompostirajuće.

Nažalost, zero waste opcije (još uvijek) nisu široko dostupne za prosječnog kupca pa je od velike važnosti pohvaliti i proizvođače koji koriste reciklirane materijale i ambalažu koja se može reciklirati neograničen broj puta (staklo, aluminij).

ETIČKI IZVORI OPSKRBE

Brend koji je predan etičkim izvorima sastojaka jedan je od najvažnijih znakova održivog i etičnog poslovanja. To znači da je mnogo brige i vremena uloženo u promišljanje izvan samih sastojaka.

Pitanje koje se nameće je: tko je uključen u njihovo dobivanje i postupa li se s njima pošteno?

Od iznimne je važnosti da proizvođači stvaraju sigurno radno okruženje na način da budu svjesni što se događa u njihovim opskrbnim lancima, plate poštenu cijenu sirovina i robe kako bi osigurali da njihovi dobavljači budu predani pozitivnom utjecaju na okoliš i društvo.

eco friendly

UPRAVLJANJE OTPADOM I RESURSIMA

Brendovi kojima je istinski stalo do utjecaja koji imaju uvelike se trude osigurati i uspostaviti kvalitetnu politiku upravljanja otpadom i resursima.

To uključuje upravljanje vodom i energijom, kupnju energije iz održivih izvora (ili obnovljivih izvora energije poput sunca), minimiziranje bilo kakvih nusproizvoda u proizvodnji (npr. zero waste politika) i mnoge druge.

DOBROTVORNO DARIVANJE

Inspirativno je vidjeti da mnogi etički brendovi imaju namjensku politiku doniranja.

Postoje neki koji su Certified B Corps. Ostali se pretplaćuju na 1 % For The Planet obvezujući se da će 1 % svoje zarade dati u dobrotvorne svrhe. Neki nisu članovi programa, ali oponašaju ovu filozofiju i svake godine daju dio u dobrotvorne svrhe dok drugi daju što mogu dobrotvornim organizacijama prema kojima su strastveni (npr. Axiology i Orangutan Foundation).

Uz sve pročitano normalno je da se često možete osjećati kao da jednostavno ne možete pobijediti. Ali važno je ne dopustiti da vam savršenstvo smeta! Ne možemo uvijek ispuniti sve kriterije, često su samo jedan ili dva. Ali taj jedan ili dva možda imaju veći utjecaj nego što znate i mislite, pogotovo tijekom cijelog života korištenja istih.

Potaknite promjene svojim navikama kupnje i svjesnim konzumerizmom, jer vaše su potrošačke navike najmoćnije sredstvo u borbi za održivost našeg planeta.

 

Petra Sever

 

Ako želite znati više o ovoj temi pročitajte naš intervju s Petrom. 

Foto: Petra Sever, Pexels, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.