Piling: sve što želite znati o pilingu

 

Što je piling? Piling je postupak uklanjanja mrtvih stanica gornjeg sloja epiderme, pri čemu se poboljšava tonus i tekstura kože

Mrtve stanice kože i pretjerano lučenje sebuma često su odgovorni za začepljenje pora, što u mnogim slučajevima dovodi do pojava akni. Uklanjanjem mrtvih stanica kože pore se čiste, koža „diše“ i spriječava se možebitno izbijanje akni. Redovitim primjenjivanjem pilinga koža djeluje svjetlije, sjajnije i mladolikije. Nijedna rutina njege kože nije potpuna bez pilinga.

VRSTE PILINGA

Postoje tri vrste pilinga: mehanički, kemijski i enzimski piling. Kakav je koji piling, pročitajte u nastavku.

Mehanički piling

Kod mehaničkog pilinga koriste se sitne čestice – zrnca koja mehanički uklanjaju odumrle stanice sa površine epiderme. Neka od najpopularnijih zrnaca koja se koriste kod mehaničkog pilinga uključuju šećer, mljevenu kavu, mljevene koštice marelice, sol i brašno. Na licu je važno izbjegavati gruba zrnca za piling jer mogu izazvati oštećenja na koži (npr. sol) dok se za piling tijela mogu koristiti grublje teksture zrnaca jer je na tom području koža deblja i neće se tako lako oštetiti. Ova vrsta pilinga može biti preagresivna za one s osjetljivom ili vrlo reaktivnom kožom. Za njih se preporuča enzimski piling a ako ipak žele mehanički piling onda bi bilo dobro da odaberu što nježnija zrnca za piling i da ga koriste najviše jednom tjedno ili rjeđe.

Recepte za mehanički piling lica i tijela možete pronaći u našem članku ovdje.

Kemijski piling

Druga metoda pilinga je kemijski piling. Kemijski piling djeluje ispod površine kože otapanjem proteinskih veza između mrtvih stanica kože. To pomaže lakšem „skidanju“ mrtve, perutave kože čime se postiže svjež ten. Poznato je da kemijski pilinzi poboljšavaju cjelokupni izgled ožiljaka, bora a posebno su djelotvorni kod hiperpigmentacijskih mrlja na koži. Kiseline koje se najčešće koriste kod kemijskog pilinga su alfa hidroksi kiseline (AHA) i beta hidroksi kiseline (BHA).

AHA su kiseline topive u vodi, poput mliječne, glikolne kiseline ili citrične kiseline, koje se obično dobivaju iz voća. Djeluju na površini kože te se preporučaju za normalnu i suhu kožu zbog nježnijeg djelovanja od BHA kiselina.

BHA su kiseline topive u uljima, kao što je salicilna kiselina. Zbog toga prodiru dublje u kožu te će lakše otopiti serum i mrtve stanice kože unutar pora. Izvrsne su za one s masnom kožom sklonom aknama i nepravilnostima jer temeljito pročišćavaju pore i otapaju mrtve stanice kože iznutra. Budući da BHA imaju protuupalna svojstva, čak će ublažiti i crvenilo ili otekline povezane s aknama.

I za jednu i za drugu vrstu kemijskog pilinga preporuka je da se nakon upotrebe koža zaštiti kremama s visokim zaštitinim faktorima jer kiseline povećavaju osjetljivost kože na sunce.

Razlika između profesionalnih kemijskih pilinga i onih za kućnu upotrebu je ta što se u kućnima nalazi niža koncentracija eksfolijanata. Za korištenje kemijskog pilinga s većim koncentracijama kiselina, potrebno se obratiti prefesionalcima u salonu ljepote ili dermatološkim poliklinikama. Iako profesionalni kemijski piling pruža brže rezultate važno je naglasiti da se često nakon tretmana javlja suha koža sklona ljuštenju koja se smiri nakon par dana. Ne treba se zabrinuti, ali treba kožu nakon tretmana njegovati hidratantnim kremama koje će ublažiti i njegovati kožu. Kemijski piling odrađen preparatima za kućnu upotrebu je nježniji a rezultati na koži su vidljivi nakon nekog vremena.

Enzimski piling

Jedan od najnježnijih pilinga je enzimski piling. Ova vrsta pilinga sastoji se od aminokiselina iz voća ili žitarica – poput papaje, ananasa ili riže. Iako je na prvu sličan kao i kemijski piling, ipak to nije, jer ovakva vrsta pilinga ne bazira se na kiselinama iz voća već na enzimima. Enzimi razgrađuju i otapaju („probavljaju“) mrtve stanice kože i otvaraju pore za lakše čišćenje. Budući da enzimi samo „probavljaju“ mrtve stanice kože, ne morate se brinuti o pretjeranoj iritaciji kože. To je najnježniji oblik pilinga i odličan je za sve tipove kože, uključujući i osjetljivu kožu.

Kako koristiti piling

Kako biste spriječili oštećenje kože tijekom pilinga, dermatolozi preporučuju sljedeće savjete:

  • Odaberite metodu pilinga koja odgovara vašem tipu kože. Oni sa suhom, osjetljivom kožom bolje da koriste blagi kemijski ili enzimski piling jer mehanički piling može biti previše iritantan za ovaj tip kože. Oni s masnom, debljom kožom možda će htjeti koristiti jače kemijske tretmane ili mehanički piling.
  • Za piling tijela slobodno koristite grublje čestice, dok kod pilinga lica neka čestice budu nježnije da lice dodatno ne iziritirate.
  • Budite nježni prema svojoj koži. Ako koristite mehanički piling nanesite proizvod nježno malim, kružnim pokretima. Činite to oko 30 sekundi, a zatim isperite mlakom – ne vrućom – vodom. Kod kemijskog i enzimskog pilinga, pratite upute proizvođača i ne ostavljajte piling na licu duže nego što je preporučeno. Nikada nemojte raditi piling ako imate otvorene posjekotine ili rane ili ako vam je koža opečena suncem.
  • Razmotrite proizvode za njegu kože koje već koristite. Neki lijekovi, pa čak i proizvodi bez recepta, mogu uzrokovati osjetljivost ili ljuštenje vaše kože, poput retinoidnih krema na recept ili proizvoda koji sadrže retinol ili benzoil peroksid. Piling tijekom korištenja ovih proizvoda može pogoršati suhu kožu ili čak uzrokovati izbijanje akni.
  • Piling može isušiti kožu. Nanesite hidratantnu kremu odmah nakon pilinga kako bi vaša koža bila zdrava i hidratizirana.

Koliko često ćete raditi piling ovisi o vašem tipu kože i vrsti pilinga. Općenito, što je piling agresivniji, to ga je potrebno rjeđe raditi. Kod mehaničkih pilinga dovoljno ga je raditi jednom do dva puta tjedno. Kemijski piling za kućnu upotrebu najbolje je započeti s proizvodima koji imaju manji postotak kiseline i koristiti nekoliko puta tjedno a kad se koža navikne, možete koristiti svakodnevno. Isto se odnosi i na enzimski piling.

Neovisno koju vrstu pilinga odaberete bitno je naglasiti da osluškujete svoju kožu i pazite da ne pretjerate s pilingom, jer to može dovesti do crvene i nadražene kože.

 

MOŽDA VAS ZANIMA I SLJEDEĆE:

Ožiljci od akni stvar su prošlosti – evo kako ih ukloniti

 

Iva Vukančić

 

Foto: Unsplash

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.