Proljeće i trenutne energije: tehnike uzemljenja za novu razinu bivanja

Iako nam proljeće uvijek postepeno nagoviješta svoj dolazak, često se čini da se ta tranzicija iz zime u proljeće požuri i prije nego smo se okrenuli nađemo se pred krajem travnja. To ne iznenađuje jer kako nam se svjetlo vratilo i dani su dugi, život unutar i oko nas se ubrzava. A u brzini, lako je propustiti mnoge detalje.

Sporost i introspekcija zime su nesumnjivo iza nas. Sve dobiva jednu višu brzinu i svaki dan se čini kao da postaje prekratak za doživjeti i obaviti sve što bismo htjeli i trebali. Fokus nije više toliko na unutra nego se preusmjerava na vanjsko, na ono što nas okružuje. A vanjsko nam reflektira nazad da je vrijeme za ubrzavanje. U ovom periodu, veza s unutarnjim i dalje postoji, no često nije u prvom planu.

Zato je proljeće podložno zaboravljanju onoga što smo naučili tijekom spore i hermitske zime.

No, možemo li ipak prenijeti neka učenja koja smo primili tijekom zime i u ovaj novi ciklus?

Možemo li proživjeti proljeće s punom svijesti o našem unutarnjem svijetu?

Možemo li uzemljeno bivati u proljeću?

Promjenjivost naše prirode i stalnost uzemljujućih tehnika

Kao joga učiteljica koja se educira u somatskim tehnikama provodim puno vremena u proučavanju i istraživanju načina uzemljenja i vraćanja u prisutnost. Energije zime i proljeća se poprilično razlikuju i stoga svaka donosi svoju vrstu uvida i ostavlja svoj potpis unutar nas. No, mnoge uzemljujuće tehnike koje koristim primjenjive su neovisno u kojem smo dobu godine.

Upravo njihova stalnost i širina primjene čini ih idealnim suputnicima kroz godišnje tranzicije. Mi se mijenjamo a tehnike ostaju iste. Kroz ponavljanje istih tehnika dobivamo uvide o mnogim našim promjenjivim aspektima. Osvješćujemo što nas iznova mori, a ne bi trebalo. Što nosimo misleći da moramo, a više nam ne služi. Koji su naši aspekti i uvjerenja došli do svog kraja, do svoje duhovne smrti.

Jer, nešto mora umrijeti da bi se novo rodilo.

Maja Ramola, Foto: Marina Ćosić

Tehnike uzemljenja

Nedavno sam s jednom malom grupom napravila 3-tjedno iskustveno druženje u kojem smo radili razne jutarnje prakse svaki dan. Namjera je bila pripremiti se za nadolazeću promjenu i dočekati unutarnje i vanjsko proljeće s još dubljom razinom povezanosti sa sobom kako bi ta povezanost ostala i u predstojećim mjesecima.

Donosim nekoliko praksi i tehnika koje smo radili, a koje su nam uistinu donijele novu razinu bivanja sa sobom.

1. Disanje

Svjesno disanje je jedna od najpraktičnijih tehnika kojom se uzemljujemo. Možemo se povezivati s dahom gdje god se nalazimo u danu. Ono nam najizravnije i najbrže pomaže spustiti se u tijelo i izaći iz zabrinutog uma.
Ukoliko čitate sada ove riječi, pozivam vas da zatvorite oči i poslušate svoj dah nekoliko trenutaka. Opustite svoje cijelo tijelo. Pratite početak i kraj udaha i izdaha i neka dah bude spor, dubok i dugačak. Vratite se nazad i primijetite promjenu u sebi.

Izravno iskustvo je najbolji način za primjećivanje promjene.

2. Svjesno kretanje

Svjesnim kretanjem pokrivamo fizički aspekt našeg bića. Tu možemo uključiti jogu, ples, šetnju, pokret s namjerom, istezanje. Slobodnim pokretom zaista čujemo svoje tijelo, emocije, misli i duh i kroz tijelo osjećamo koja vrsta pokreta treba našem tijelu u tom trenutku.

To je jedan izazovan proces za um jer on ne želi biti stavljen u drugi plan. Umu nije prirodno da prvo slušamo tijelo. No, vraćajući se na iskustveni aspekt svjesnog kretanja, osnažujemo komunikaciju i razumijevanje svog tijela i ulazimo u suptilnije signale onoga sto je u nama.

3. Pisanje dnevnika (journaling)

Pisanje dnevnika se bavi našim mentalnim tijelom. Možemo pisati slobodno kako bismo pustili svom umu da izrazi struju misli i da vidimo što mu je važno. Isto tako, možemo pisati strukturirano tako da si postavimo određenu temu, poput nekog konkretnog procesa kroz koji prolazimo i istražujemo što se nalazi ispod površine.
Također, ako pišemo dnevnik ujutro, uvijek je dobra ideja zapisati svoje snove ako ih se sjećamo i proučiti simboliku sna temeljem svojeg unutarnjeg vodstva.

4. Meditacija

Meditacija se također može odnositi na naše mentalno tijelo ako je namjera pročistiti um. Uz to, može nam služiti i kao tehnika za povezivanje s našim duhovnim tijelom.

Meditirati možemo na razne načine postavljajući razne namjere. Možemo meditirati uz pomoć nečijeg vodstva ili u otvorenom polju putem disanja dopuštajući da naše vodstvo pokaže put.

5. Boravak u prirodi

Bilo da šećemo u šumi ili parku, planinarimo, hodamo bosi po zemlji ili kamenju, povezujemo se sa stablima, slušamo pjev ptica ili udišemo životnu energiju kojom svaki komad prirode odiše, boravak u prirodi nas uvijek vraća u prisutnost i samim tim, uzemljuje.

6. Promatranje emocija

Kao zadnju uzemljujuću tehniku donosim promatranje emocija za koju mislim da bi mogla biti iznimno korisna u ovom periodu.

Kad osjetimo da određena emocija dolazi, sjednemo s njome i stvorimo prostor za nju. Promatramo kako je to osjećati tu emociju bez bježanja od nje. Promatramo načine na koje doživljavamo svoje emocije kako bismo osnažili komunikaciju s našim emocionalnim tijelom. No, isto tako možemo dozvati određenu emociju i prolaziti kroz nju potpuno svjesno i bez žurbe.

Za ponijeti sa sobom

Uzemljeno bivanje u proljeću je uistinu moguće. Štoviše, moguće je i potpuno svjesno prolaziti kroz svako naše stanje. Primjena tehnika koje nam pomažu da usporimo čak i kad svijet kaže da ubrzamo, omogućuju nam da svjesno proživimo ono što želi biti proživljeno u nama. To je jedan od izraza ljubavi prema sebi. Self-care pristup koji nas vraća u kontakt s nama samima, kako bismo živjeli sebe i svoju istinu okruženi toplinom proljeća i cvrkutom ptica na prisutan način.

I za kraj – samo nježno sa sobom. Ako ponekad padnemo na tom putu, nije kraj svijeta. Svaki dan je drugačiji i baš kao što svako godišnje doba na “makro-planu” traži drukčiji pristup, tako i svaki dan na “mikro-planu” traži jedinstven pristup skrojen baš po mjeri tog dana.

 

Možda želite pročitati i sljedeće:

Maja Ramola – Mnoga znanja koja dobivamo moraju biti podijeljena i dostupna i drugima 

Zašto je uzemljenje toliko važno? 

 

Učiteljica joge, regresoterapeut, studentica Somatic Experiencing trauma treninga koja je započela i svoj dug put prema terapeutskom zvanju. Oduvijek privučena stranim zemljama, raznim učenjima koja ju dovode bliže sebi, planinama i morem. Trenutno se educira za terapeuta, radi grupne i individualne satove joge, osobne terapije i gradi mali ekološki brend LaPia putem kojeg izrađuje pamučne menstrualne uloške. Njen rad možete naći na www.majaramola.com, @maja.ramola i @lapiapad.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.