parallax background

Savjeti za spremanje sjemena za sljedeću vrtlarsku sezonu

cvijeće
Znate li da biljke znaju je li dan ili noć?
16. kolovoza 2020.
tofu u marinadi
Tofu u najfinijoj pikantnoj marinadi
20. kolovoza 2020.

 

Sjemenje je ulaz u novi ciklus. Novi život. Svaka sjemenka je novi život koji nosi informacije o svom genetskom zapisu, ali ujedno i informacije o svom okolišu – vrtu/imanju.

Svake godine biljka je sve više prilagođena energijama zemlje i mikroklimi mjesta te tako prenosi energiju mjesta gdje se nalazi imanje.

Biljke se brinu kako dobro sačuvati sjeme da bi se razmnožile. Mnogo energije troše na svoje cvjetove kako bi privukle oprašivače (a ima ih raznih) i žele svoje sjemenke dobro sačuvati do zrenja.

Kako do vlastitog sjemena za vrt

Ono što mnoge ljude zanima su sjemenke povrtnica. Sezona počinje već u 6. mjesecu kad dozrijeva grašak. Potrebno je pustiti da zrna graška dozriju u mahuni, da se ona skoro osuši. Naravno tu su ranjive na nametnike. Stoga zrna treba izvaditi i još osušiti. Kad su suha, staviti u zamrzivač na 24 ili 48 h te ponovno ostaviti pola dana da se presuše. Isti je postupak za sve grahorice (grah, mahune, fažoleti, bob, slanutak sikiricu, itd).

sjeme

Sakupljanje sjemenki kod povrtnica koje imaju sluz ili sličnu ovojnicu oko sjemenki ili su u slatkoj tekućini (rajčice, dinje, krastavac, lubenice, tikvice, tikve, andske jagode, itd) vrši se kad je plod zreo i zdrav. Potrebno je izvaditi sjemenke i namočiti dan dva u vodi (ovisi o vanjskoj temperaturi). Kad pod prstima osjetiš da nema sluzi oko sjemenki, isperi u cjediljci pod vodom i stavi na tacnu da se osuše.

Krastavce za sjeme je potrebno ostaviti da “prerastu” na biljci sve dok im se stabljika počne sušiti. To isto vrijedi za dinje, lubenice, tikvice, tikve razne). Nakon toga odreži plod, ostavi još tjedan dva da stoji u hladu. Ne smeta ako sjemenke počnu fermentirati unutar ploda, tada samo isprati ako više nema sluzi oko sjemenki.

Paprike za sjeme pusti da “prezore” na biljci. Sjemenka treba imati malo ispupčenje pri sredini. Ako je plosnata, nije klijava iduće sezone i ubrzo će pocrniti.

Peršin, celer, mrkva, pastrnak te kupusnjače obično cvatu druge sezone. Zato ih treba kolčiti, jer su stabljike s cvjetovima gdje će biti sjemenke visoke. Pusti da sjemenke dozore na stabljici, uberi, osuši.

Kukuruz treba biti potpuno zrelih zrna. Ubrati ga, posušiti na klipu, skinuti zrna i zamrznuti na dan ili dva i opet osušiti na pladnju ili nečem sličnom.

Cvijeće krije sjemenke na puno načina. Ove godine sam otkrila da starinski sljez, koji volim imati u vrtu, sjemenke pospremi izvan i ispod latica. Baš sam se iznenadila. Kako kreativno.

permakulturno sjeme

Permakulturno i organsko sjeme

Spremi barem tri puta više nego što planiraš za slijedeću godinu u svom vrtu. Klima je ćudljiva, može se desiti (a vrtlari to dobro znaju) da u prvom sijanju sjeme ne proklije. Tada imaš za drugo sijanje u sezoni. Smanjuješ si trošak jer ne moraš kupovati sjeme (kojiput to zna biti veliki izdatak za kućanstvo). Možeš ga razmjenjivati, a i poklanjati.

Širi živote i raznolikost 🙂

Svoje sjemenke za sljedeću vrtlarsku sezonu možeš potražiti i na permacooltura.net

 

Karmela Kiš

– Permakultura je cjeloživotno školovanje, a ujedno i konstantna unutarnja promjena bazirana na promatranju prirode, radu u prirodi, uzgajanju hrane i društvenim kontaktima. Na tom putu prolazim kroz veliki ružičnjak koji je prirodno pun trnja. Za sebe volim reći da sam ona koja sluša vrt.

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.