parallax background

Znate li da biljke znaju je li dan ili noć?

16 kolovoza, 2020
pesto od tikvica
Tjestenina s pestom od tikvica
13 kolovoza, 2020
Savjeti za spremanje sjemena za sljedeću vrtlarsku sezonu
17 kolovoza, 2020

 

Za biljke je izrazito važno postojanje unutarnjeg sata kako bi se mogle pripremiti za noć kad je potrebno skladištiti energiju.

Osim ljudi i životinja kojima bioritam diktira vrijeme kad trebaju obavljati određene radnje kao što su hranjenje ili spavanje, biljke također imaju svoj unutrašnji ili biološki sat.

Taj unutrašnji sat čini niz bioloških ritmova unutar određenog perioda, koji je definiran kao vrijeme potrebno da se završi jedan ciklus od 24 sata koliko je potrebno Zemlji da se okrene oko svoje osi, piše The Star.

Znanstvenici iz Njemačke su naveli da na bioritam biljke, koji između ostalog regulira vrijeme kad bi biljka trebala otvarati ili zatvarati latice, utječe sunčeva svjetlost.

cvijeće

“Biljke znaju je li dan ili noć na osnovu razine šećera kojeg sadrže. Šećer se proizvodi procesom fotosinteze, a biljkama je potrebna sunčeva svjetlost kako bi taj proces ostvarile”, pojašnjava Frank Wener iz Udruge za ukrasne biljke u Njemačkoj.

Za biljke je izrazito važno postojanje biološkog sata kako bi se mogle pripremiti za noć kad je potrebno skladištiti energiju, a i za ostatak dana kad se proces fotosinteze može slobodno odvijati.

Tako biljke znaju da kad zalazi sunce trebaju zatvoriti svoje cvjetove. Međutim, ako ih se premjesti na neko drugo mjesto, njihov biološki sat se poremeti što može rezultirati svojevrsnim “jat lagom”, koji se javlja kao rezultat uzdrmanog prirodnog ritma, te može doći čak i do usporenog rasta biljke.

 

 

Izvor: geek.hr

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.