parallax background

Snaga rituala – rituali za slavlje nas i života

Nova kuharica Maje Brekalo – “Moji sretni kolači” za jednostavne i zdrave slastice za svaku prigodu
25 siječnja, 2022
dobra knjiga
Dobra knjiga: Voli ljude, koristi se stvarima – a ne obrnuto
26 siječnja, 2022

 

Rituali su potpuno nepravedno i često demonizirani kao običaji u kojima činimo nešto ludo, fanatično, loše ili kriminalno. No, za objasniti što su rituali i kako nam mogu pomoći u životu, nije potrebno guliti korijenje egzotičnih stabala, čupati mačkama brkove ili žrtvovati djevice – dovoljno je imati misao koja u nama pokreće energiju i emociju, da bi nešto potencijalno učinili ritualom 🙂

Rituali su radnje ili događaji koji za nas imaju simbolički značaj, činimo ih jer nam donose zadovoljstvo, jer nam pomažu odraditi određene zadatke, premostiti prepreke i olakšati život.

Ritualima slavimo sebe i život.

Tijekom života razvijamo pregršt navika koje naš mozak vremenom i ponavljanjem pretvara u automatizam, odnosno nesvjesne radnje (npr. pranje zuba).

Rituali se, s druge strane, izvode s namjerom i fokusom. Ritual zahtijeva namjeru i angažman koji je najčešće emotivan jer u njega ulažemo emocije i vjerovanje da će nam donijeti blagodati koje priželjkujemo.

rituali

Zašto koristimo rituale?

1. Rituali grade zahvalnost

Oni pretvaraju obično u nešto što odjednom ima značaj. Izreći hvalu prije jela i nazdraviti prije nego što se napijemo ne utječe na kvalitetu obroka i pića, ali čini okus boljim, zato što u taj čin ulažemo sebe, namjeru i želju da ovaj obrok/napitak bude značajniji, odnosno više mindful.

Rituali povećavaju svijest, uvažavanje i zahvalnost u našem svakodnevnom životu – pomažu nam prestati živjeti na autopilotu. Staviti ujutro ruku na srce i reći si „volim te“, neće nas možda okupati morem ljubavi, ali će nas na trenutak omekšati , a dugoročno učiniti receptivnima za dobro i otvorenima ljubavi.

rituali

2. Rituali transformiraju obično i svakodnevno

Iako toga često nismo svjesni, naše osobno vrijeme je dragocjeno. Kada ostanete duže na poslu nauštrb djece, ne stignete na kavu s prijateljem zbog obveza ili već tjednima niste bili kod frizera jer nemate vremena, osjećate se loše, razočarano i i često imate grižnju savjesti, a o osjećaju kako vam „život prolazi“ da ne govorim.
Rituali nam pomažu kreirati prostor i praksu koja štiti naše dragocjeno vrijeme i prisutnost u ovom životu i često pretvaraju potpuno obična iskustva u sveta.
Osmislite rituale koji će vam pomoći da zaštitite prostor, vrijeme i energiju za brigu o sebi, bilo da se radi o konkretnom terminu za susret s prijateljicom, posjet frizeru, vrijeme za sebe kroz meditaciju, jogu, pisanje dnevnika…

3. Rituali slave život

Prečesto smo toliko zaposleni i zaokupljeni navikama i rutinama ili razmišljanjima o prošlosti i strahovanju za budućnost, da potpuno propuštamo život tako što nismo prisutni ovdje i sada. A propuštajući život, lišavamo se svih onih divnih momenata vrijednih pažnje, slavlja ili naprosto divljenja.

Rituali nam omogućuju da zastanemo i proslavimo dobre vijesti i trenutke, bez obzira koliko oni bili mali ili veliki. Sjećate se kako smo u djetinjstvu „slavili“ odnosno obilježavali prve riječi, korake, ispadanje prvog zuba…ne postoji ni jedan razlog zašto svoje uspjehe ne bi slavili i obilježavali i danas – upravo putem rituala. Stvorite neki svoj ritual kako biste se podsjetili na važnost slavlja malih (i velikih) pobjeda. Rituali nisu mistično ili magično, već način slavljenja života.
Nije li probuditi se ujutro, nasmiješiti se i osjetiti sreću i zahvalnost jer imamo još jedan dan (za učiniti ŠTO GOD ŽELIMO), dovoljan razlog za slavlje života? Ili proslaviti čašom finog vina činjenicu da smo se izborili s anksioznošću i oslobodili neke traume iz djetinjstva?

rituali

4. Rituali grade i jačaju zajednicu

Do sada smo već naučili kako sami ne možemo promijeniti svijet. Kolektivni rituali su važni koliko i pojedinačni. Brainstorming, team building, redoviti susreti, druženja, razmjena iskustava, sastanak obiteljskog vijeća, obiteljske šetnje ili nedjeljni ručak u gradu – sve su ovo upravo rituali koji nam pomažu razumijeti, prihvatiti i ojačati zajednicu u kojoj živimo, rastemo, radimo i postojimo.

Osjećate frustraciju na poslu jer ljudi ne surađuju dobro? Nerviraju vas ukućani koji ne znaju razgovarati jedni s drugima? Osjećate da vam curi energija na hendlanje kućanstva dok drugi ne sudjeluju jednako u obvezama?

Osmislite neki ritual – tako ćete ojačati emocionalne veze među članovima vašeg tima jer su rituali učinkovitiji od riječi – oni povezuju ljude u zajedničkom iskustvu i otvaraju vas zajedničkim idejama, rješenjima i solucijama.

5. Rituali nam pomažu krenuti u akciju

Dobar ritual povezuje nas s našim zadacima i obvezama. Posao se odjednom više ne osjeća kao teška obaveza, već nešto zanimljivije i što zapravo želimo učiniti.
Umorni ste od ideje da konstantno morate biti produktivni i jednako efikasni 24/7?

Stvorite vlastiti ritual. Rituali su sve samo ne pasivni – oni vas pokreću i tjeraju na akciju.

Npr. neki od najpoznatijih pisaca današnjice ne pišu boemski kada im dođe, već pišu uz pomoć svojih rituala: svako jutro sjednu za uređen i čist radni stol, uz šalicu omiljenog napitka i pišu određeno vrijeme, a onda predvečer napisane materijale pročitaju ukućanima. I jedno i drugo su rituali koji im pomažu održati razinu produktivnosti, ali u smislenoj i razumnoj količini koja im ne utječe na kvalitetu života (i dalje imaju dovoljno vremena za uživanje, za obitelj, sebe, zabavu…)

rituali

6. Primjeri rituala

-Moja prijateljica je poduzetnica, radi i po 15 sati dnevno i nema puno lufta u pogledu slobodnog vremena. No bez obzira na obveze i raspored, nedjelja je dan koji u potpunosti posvećuje sebi – napravi si masku za kosu i lice, toplu kupku i dozvoli si vrijeme/prostor u kojem ne radi ama baš ništa osim uživanja u sebi.

-Ja obožavam rituale koje vezujem za pun i mlad mjesec, kada zapalim svijeću i mirisni štapić, umirim se u meditaciji i zapišem svoje želje ili ono što sam spremna otpustiti iz života u tom trenu.

-Jedan od rituala koje koristim za boljitak moje obitelji su redoviti susreti (makar jednom u 2 tjedna) i razgovori u kojima čekiramo svoje emocije i kako se osjećamo te držimo prostor jedni drugima, ukoliko se netko osjeća loše.

-Vođenje ljubavi smo također pretvorili u ritual, dajući si puno više vremena za intimnost, nježnost, prisutnost i osjećanje jedno drugog, za razliku od klasičnog „nemamo-vremena-ajmo-ovo-na-brzinu“.

– Moj tata cijeli svoj život, svaku nedjelju kuha isti ručak: juhu, lešo meso i kuhano povrće – jer i kraj jednog tjedna i početak drugog želi obilježiti laganim, a zdravim obrokom kojim će napraviti blagi reset organizma svoje obitelji.

Kao što vidite, rituali ne moraju biti ni komplicirani, ni naporni, ni neizvedivi. Kuhanje čaja ili cacaa za meditaciju je samo po sebi ritual, ako u njega utkate namjeru i svoju emociju, a ne ako ga radite automatski i pod presingom. I pranje zuba može biti ritual, dapače to je jedan od boljih načina brige za svoju usnu šupljinu, naročito u fazama kada imate problema sa zubima i desnima, npr.

Nadam se da će vas ovaj tekst potaknuti da provjerite gdje vam najviše curi vrijeme (ili energija) i da baš u pogledu toga kreirate neki mali ritualčić koji će vam olakšati život i učiniti ga ljepšim.
Pozivam vas da svoje najdraže rituale podijelite sa mnom i uz ovaj članak – nikad ne znate koga će baš vaš ritual inspirirati na neki novi korak ili poglavlje života.

Namaste.

 

Maja Mačković 

– Regresoterapeutkinja i trenerica mindfulnessa, hiper kreativka sa zlatnim rukama. Svoje traume i boli sam pretvorila u iskustva pomoću kojih danas vodim žene na put samoiscjeljenja i ljubavi prema sebi. Njegujem menstrualnu mudrost, ženske cikluse, živim svoju slobodu i obožavam život.

 

mindfulmind.eu

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.