eterična ulja

Eterična ulja: primjena esencijalnih ulja na emotivnoj razini i u duhovnom razvoju

 

Eterična ili esencijalna ulja su sama esencija biljke, mogli bismo reći i njihova duša. Eterična ulja su esencije raznih ljekovitih biljaka. Sam naziv esencijalna ulja dolazi od latinskog pojma quintae essentiae – eter, jezgra, srž, bit, duh.

Kemijski gledano eterična ulja su smjese lako hlapljivih, biološki aktivnih kemijskih spojeva dobivenih iz različitih dijelova biljaka poput lista, cvijeta, stabljike, sjemenki, korijena ili ploda. Eterična ulja se dobivaju destilacijom vodenom parom, tiještenjem ili ekstrakcijom. Visoko su koncentrirana te se koriste razblažena i u malim količinama. Najčešće se rabe u aromaterapiji, fitoterapiji te pri izradi i proizvodnji kozmetike i sredstava za čišćenje i dezinfekciju.

Zrinka Jezdić, aromaterapeutkinja sa završenim studijima aromaterapije na Shirley Price International College of Aromatherapy 1999. godine, poslijediplomski studij u području kliničke aromaterapije na Penny Price Academy of Aromatherapy, punopravna članica Međunarodne organizacije profesionalnih aromaterapeuta (IFPA) te osnivačica je prve hrvatske škole za aromaterapiju AromaVita učilište za aromaterapiju (2000.–2013.) i AromaVita instituta za aromaterapiju (2011.) koje se bave istraživanjima tehnika primjene esencijalnih ulja i razvojem aromaterapije, otišla je korak dalje u proučavanju esencijalnih ulja. Nakon 20 godina proučavanja esencijalnih/eteričnih ulja svoje istraživanje i rad usmjerila je u peti element – eter i teoriju kvintesencije – duhovne komponente neke tvari u kojoj je sadržana srž i moć izlječenja te krajem 2019. godine izdala knjigu „Arhetipovi esencijalnih ulja“. Knjiga je veliki praktični vodič kroz 87 eteričnih ulja koji nas uči kako povezati tijelo, um i dušu putem najsnažnijeg osjetila i energije esencijalnog ulja. Autorica govori o holističkom pristupu i povezivanju doživljaja esencijalnih ulja sa svih 5 osjetila: dodir, vid, sluh, njuh te okus. Za one koji uspiju integrirati sva ova osjetila otvara se put za spoznaju kvintesencije esencijalnih ulja.

„Sposobnost je esencijalnog ulja da u nama svojom vibracijom potakne tjelesnu, emocionalnu, mentalnu ili duhovnu reakciju. Esencijalno ulje ima sposobnost relaksirati, stimulirati, balansirati te potaknuti nas na djelovanje. Manifestira se u međusobnoj interakciji s osobom. Jasno nam ukazuje na emocionalne probleme koji se manifestiraju u svim aspektima osobnog života. Omogućava nam jasnije procijeniti i preispitati svoj problem ili blokadu. Ako se energija esencijalnog ulja prepozna ili je sami možemo osjetiti, ona je više nego sposobna pomoći nam u rješavanju energetskih problema, iscjeljenja blokade ili zdravlja.“ – iz knjige „Arhetipovi esencijalnih ulja“.

esencijalna ulja

Arhetipovi esencijalnih ulja: primjena esencijalnih ulja na emotivnoj razini i u duhovnom razvoju

Arhetipovi su urođeni obrasci mišljenja, osjećanja i djelovanja pohranjeni u kolektivnom nesvjesnom. Arhetip je osnovna strukturalna i dinamička jedinica kolektivnog nesvjesnog, on je prvotni mitski, obredni, religijski ili simbolički obrazac, uzorak ili struktura. Pokazuje nam se u psihičkim obrascima koji se manifestiraju na kolektivnom planu u mitskim slikama i simbolima, bajkama, religijama, pjesničkim slikama, ritualima itd. te na individualnom planu u snovima, vizijama…

Eterična ulja imaju utjecaja na naše emotivno stanje, sjetite se samo kako se osjećate kada mirišete lavandu, čempres ili ružmarin. Arhetipovi su sadržani i u esencijama eteričnih ulja pa tako govorimo o arhetipu majke kojeg nosi lavanda, arhetipu oca u čajevcu ili kraljice u ruži. U nastavku saznajte kako možete eterična ulja, koja možda već i imate u svojoj kućnoj aromaterapijskoj bibiloteci, primijeniti za iscjeljenje na emocionalnoj razini i na putu duhovnog razvoja.

esencijalna ulja

Bosiljak – djeluje na emocije sigurnosti, uzbuđenja, mirnoće, stabilnosti, strpljenja i veselja. Trebamo li se usmjeriti na duhovnome putu te odvojiti bitno od nebitnog bosiljak je naš saveznik. Tako će nas eterično ulje bosiljka fokusirati, olakšati povezivanje intelekta i duhovnog aspekta te „uvesti red“ u misli.

Bor – već i samom pomisli na ovo stablo u nama se pokazuje njegova duhovna vibracija – stabilnost. Eterično ulje bora djelovat će na razvijanje osjećaja sigurnosti, zadovoljstva, pripadnosti, bliskosti. Prepuštajući se esenciji bora prepuštamo se podražavajućoj i brižnoj energiji koja će nas poduprijeti da osjetimo i zadržimo emocionalnu i mentalnu stabilnost toliko potrebnu u današnjem svijetu.

Čajevac – ako ste ikada proučavali eterična ulja vjerojatno ste naišli na informaciju da čajevac predstavlja energiju oca pa stoga osobe koje imaju probleme s očinskom figurom često ne vole miris čajevca. Esencija ovog ulja donosi nam usmjerenost, hrabrost, snagu, odlučnost da energiju, strast i ljubav usmjerimo na cilj. Čajevac će nas na tom putu zaštitnički podržati, baš poput brižnog oca.

Eukaliptus – esencijalna ulja eukaliptusa dobivaju se od raznih vrsta ovog drveta te su i u svom energetskom djelovanju ona nešto drugačija, a u spektru dosljednosti, razumijevanja, pragmatičnosti, izvršnosti i preciznosti. Ova ulja vam mogu pomoći da razvijete sposobnost zauzimanja za sebe, ali i za zajednicu, da budete bolje organizirani i sistematičniji, razvijat će sposobnost slušanja i bolju komunikaciju, motivirat će vas i razviti snažnu osobnu volju kako bi se ostvarili ciljevi.

Kadulja – je biljka čije iscjeljiteljske sposobnosti u ovim krajevima znamo od pamtivijeka. U energetskom i duhovnom smislu njena esencija počiva u mudrosti, jasnoći, iscjeljenju. Mudrost se očituje u sposobnosti integracije znanja i iskustva. Esencija kadulje iscjeljuje rane, snaži duh i proširuje um. Izvrsno čisti prostor. Eterično ulje kadulje djeluje pozitivno na osjećaje sigurnosti, zadovoljstva, sreće, integriteta i ponosa.

eterična ulja

Kamilica – eterična ulja kamilice dobivaju se od germanske i od rimske kamilice. Germanska kamilica nosi duhovnu vibraciju milosrđa, a rimska humanosti. Ova ulja nas uče poniznosti, predanosti, razvijaju tolerantnost, harmoniju i sklad. Pozitivno djeluju na emocionalno stanje u kojem se osoba osjeća sigurno, ugodno, harmonično, povezano s božanskom energijom, razvija se empatija i suosjećanje.

Lavanda – već smo spomenuli kako je čajevac otac, a lavanda je majka. Duhovna vibracija jednog od većini najdražih eteričnih ulja – lavande – je bezuvjetna ljubav. Ovo esencijalno ulje obavit će vas nježnim velom zaštićenosti, podrške, podučavanja, njege, brižnosti… Pogodna je za iscjeljivanje svih trauma nastalih u životu.

Limun – eterično ulje ovog citrusa djeluje na razvijanje povjerenja. Duhovna vibracija ovog ulja usmjerava k preuzimanju odgovornosti uz povjerenje u život. Uz esencijalno ulje limuna osoba osjeća samopouzdanje, pozitivno djeluje na zdravlje, osoba pršti od snage i osjeća se istinski dobro u svojoj koži.

Lovor – snažni i moćni lovor nositelj je samosvijesti. Esencijalno ulje ove biljke pozitivno djeluje na emotivno stanje budeći u osobi životnu energiju, snagu i nadahnuće, osoba je ambiciozna, zadovoljna sama sa sobom, osjeća se snažno i hrabro.

eterična ulja

Metvica – esencijalno ulje metvice pomoći će nam kada trebamo izazvati promjenu u životu. U trenutcima duhovne uspavanosti, kada naš rast nije moguć, potrebno je primiti neki podražaj kako bismo se „probudili“. Želimo li za to pomoć eteričnog ulja, metvica je izvrstan izbor. Esencija metvice pomoći će u centriranju, radu na neodlučnosti, nesigurnosti, nestabilnosti.

Ruža – je kraljica cvijeća, ali i arhetipska kraljica esencijalnih ulja. Donosi duhovnu vibraciju dobrostivosti te njena esencija pomaže da osoba osjeća zadovoljstvo, sigurnost i mir koji proizlaze iz pomaganja drugima te sreće i veselja zbog povjerenja u život. Njeguje ljepotu duše te pomaže kod iscjeljenja osjećaja manje vrijednosti, samokritičnosti, samokažnjavanja, kompleksa…

Ružmarin – je biljka koja nosi snažnu esenciju ispravnosti. Pomaže čišćenju od prizemnih želja, sebičnosti, slabosti i strahova. Preporuča se koristiti eterično ulje ružmarina ako su prisutni osjećaji straha, ljubomore, mržnje, ljutnje, bijesa, prosuđivanja… Ovo eterično ulje fokusirat će nas u smjeru ispravljanja krivih uvjerenja i krivih vrijednosti.

Smilje – je biljka koja nosi vrlo važnu esenciju i poruku za nas: postojanje. Vodi nas putem samospoznaje te djeluje na vraćanje smisla, povjerenja u život, djeluje na usamljenost i osjećaj nepripadnosti, podržava nas ako smo izgubili snagu za život. Ovo esencijalno ulje otvorit će vrata mogućnost da sagledamo i prihvatimo sebe i život u punini postojanja, sada i ovdje.

 

Zanima li vas više ili želite saznati kojem arhetipu pripada koje esencijalno ulje, preporučamo mističnu i čarobnu knjigu Zrinke Jezdić „Arhetipovi esencijalnih ulja“, koja je inspirirala i ovaj tekst.

Naš intervju sa Zrinkom Jezdić možete pročitati ovdje. 

Više o fito i aromaterapiji saznajte u rubrici AROMATERAPIJA.

 

Indira Juratek

 

 

Foto: Unsplash, Pexels

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.