Obilježimo Svjetski dan veganstva s plant based prehranom

dia de los muertos
Día de los Muertos – proslava za Dan mrtvih u Meksiku
1 studenoga, 2022
autsajder
ZEN tarot – Autsajder
2 studenoga, 2022

1.11. je Svjetski dan veganstva. Čak i ako niste vegani, povećan unos biljnih namirnica u prehrani dovest će do brojnih pozitivnih promjena u životu, a u nastavku otkrivamo neke od njih.

Vegani jedu namirnice isključivo biljnog porijekla i to s dobrim razlogom, jer su benefiti takve prehrane brojni, kako za naše psihičko i fizičko zdravlje, tako i za okoliš. Plant based prehrana je veoma širok pojam koji u sebi krije i veganstvo i vegetarijanstvo, ali i balansiranu prehranu koja može uključivati namirnice životinjskog porijekla. Hraniti se plant based znači da svoju prehranu temeljimo na namirnicama biljnog porijekla: žitaricama, voću te raznovrsnom lisnatom i korjenastom povrću. No, za optimalno zdravlje, bitno je i porijeklo tih namirnica.

Odakle onda krenuti kako bismo bili sigurni što jedemo? Iz bio&bio trgovina, čija ponuda uključuje više od 4000 prirodnih i certificiranih organskih proizvoda iz kategorije hrane i pića, dodataka prehrani, organske kozmetike i ekoloških proizvoda za održavanje kućanstva. Sva je hrana organska, bez sumnjivih kemikalija, aditiva i pesticida, a u ponudi je i više od 1000 lokalnih hrvatskih eko proizvoda. Sjajan način da se uputimo put plant based prehrane, a kad zatreba inspiracija, tu su ukusni recepti sa zanimljivim kombinacijama cjelovitih i ukusnih namirnica uz koje je užitak otkrivati nove okuse. Evo još nekih prednosti plant based prehrane.

1. Podržava naš imunološki sustav
Biljke sadrže važne hranjive tvari koje ne možemo dobiti iz druge hrane. Vitamini i minerali, fitokemikalije i antioksidansi u biljkama pomažu u održavanju zdravih stanica i ravnoteže tijela. Biljna prehrana poboljšava zdravlje crijeva tako da možemo bolje apsorbirati hranjive tvari koje podržavaju naš imunološki sustav i smanjuju upalu. Vlakna iz namirnica biljnog porijekla mogu smanjiti kolesterol i stabilizirati šećer u krvi.

2. Smanjuje upalu
Esencijalne hranjive tvari biljaka djeluju na rješavanje upale u našem tijelu. Iste sićušne fitokemikalije i antioksidansi koji jačaju imunološki sustav, kreću po tijelu neutralizirajući toksine od zagađenja, prerađene hrane, bakterija, virusa i sličnog.

3. Osigurava nam više energije
Prehrana biljnog porijekla je moćan izvor hranjivih tvari koje nas pokreću. Dok hrana dobivena od životinja uključuje makronutrijente: masti, proteine i ugljikohidrate, hrana dobivena od biljaka uključuje mikronutrijente koji prirodno podižu razinu energije u našem tijelu.

4. Laka je za pripremu i ukusna
Iako mnogi misle kako je plant based prehrana jednolična, neukusna i komplicirana za pripremu, tomu zapravo nije tako. U većini slučajeva, ono što oduzima najviše vremena je čišćenje i sjeckanje namirnica, a s obzirom na to da voću, povrću, žitaricama i tofu ne treba mnogo da budu spremni – obroci su brzo gotovi.

5. Plant based prehrana je dobra za okoliš
Osim zdravstvenih benefita, konzumiranje više namirnica biljnog porijekla, a manje onih životinjskog, može biti dobro za okoliš. Proizvodnja mesa obično zahtijeva više resursa, dovodi do više emisija stakleničkih plinova (čak 18% svih emisija stakleničkih plinova), te generalno pridonosi onečišćenju u većoj mjeri nego proizvodnja voća, povrća te ostale minimalno prerađene biljne hrane.

Za početnike u svijetu plant based prehrane, bio&bio je osmislio inspirativan paket promjene, „Plant based Starter Box“. Osim što je izvrstan početni korak u svijet veganstva, prilika je i za odličnu uštedu do 20%. Uživajte u svim prednostima plant based prehrane uz bioBox paket sa 100% organskim namirnicama za pripremu ukusnih i cjelovitih biljnih jela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.