Svjetski je dan zaštite životinja – Obratite pozornost na ova divna bića

 

U današnjem prebrzom i prepodražajnom svijetu, ljudi su toliko okrenuti tehnologiji i jurnjavi za svime i svačime da zaboravljaju da je priroda naše prirodno okruženje i da mi nismo odcjepljeni od nje. Tako nismo odcjepljeni niti od bilo kojeg živog bića s kojim dijelimo ovaj dom – Zemlju.

Već se 92 godine na današnji dan, 4. listopada, obilježava Svjetski dan zaštite životinja. Svjetski dan životinja proglašen je 1931. na konvenciji ekologa u Firenci čim se htio naglasiti položaj ugroženih životinjskih vrsta.

Današnji dan posvećen je pravima životinja i njihovu blagostanju, a posebno se želi naglasiti odnosu čovjeka prema ostalim životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji u cjelini. „Misija Svjetskog dana životinja je proslaviti životinjski život u svim njegovim oblicima, kao i odnos čovječanstva sa životinjskim carstvom, priznati različite uloge koje životinje imaju u čovjekovu životu (čovjekovi drugovi koji mu pružaju potporu i pomoć, koji unose osjećaj čuda u njegov život), priznati i biti zahvalan za način na koji životinje obogaćuju čovjekov život. Cilj je Svjetskog dana životinja poboljšati standarde životinjskog blagostanja širom svijeta pružajući potporu i sudjelovanjem pojedinaca, grupa i organizacija koje skrbe o životinjama.“

Sukladno podacima svjetskih organizacija svaki dan izumire od 50-150 vrsta što je zaista šokantno. Većina životinja izumire upravo radi čovjekovog utjecaja na njihova staništa. Ipak, to je malena brojka spram godišnje razine gdje se zna da milijarde životinja stradavaju radi hrane, lova, u raznim pokusima i istraživanjima, radi krzna, u ribarskim mrežama…

Barem ovaj dan sjetite se savršenstva prirode i reda koji u njoj vlada. Probajte osluhnuti i čuti govor prirode. Neka današnji dan bude prilika za promišljanje koju ulogu imaju životinje s kojima dijelimo život i na koji način nas njihova prisutnost obogaćuje i zadužuje. Razmislite o njihovom stradavanju i što svaki pojedinac može učiniti da se ono smanji. Zahvalite se ako imate neku životinju blizu sebe na tom daru života koji vam je dan. Ako još nemate svog životinjskog prijatelja razmislite o proširenju obitelji.

Dobar način za proslaviti današnji dan je i darovati donaciju nekoj od udruga koje se bave zaštitom životinja.

Kao biologinja i tragačica za duhovnim znanjima osjećam i znam da smo sa životinjama povezani mnogo više od suživota na planetu. Vjerujem da postoje ne samo znanstveni već i duhovni razlozi povezivanja sa životinjama. Obratite pozornost na ova divna bića i osluhnite što vam imaju za reći i na koji način vas žele podržati.

 

 

Indira Juratek

Foto:Pexels, Unsplash

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.