parallax background

Marina Ćosić: Svoj svijet mijenjamo u sadašnjem trenutku

asane peta čakra
6 asana za otvaranje pete čakre – Vishuddha
3. studenoga 2020.
knjige preporuka
Dobra knjiga: 6 novih knjiga koje nećete moći ispustiti ovog studenoga
4. studenoga 2020.

 

Kolektivno ludilo zahvatilo je svije(s)t. Strah se uvukao u sve pore života i nije lako ostati netaknut. Prošla sam svakojake faze u posljednjih nekoliko mjeseci. Sa svih strana slušala sam o astrološkim senzacijama koje nam donose planetarne prilike, ili primjerenije – neprilike, pa sam na tren pomislila da sam imuna na sve što se događa. Kao da sam imajući insajderske informacije iz alternativnih izvora i svijest o višim nivoima postojanja imuna na padove. E, pa nisam. Zapravo, nitko nije.

Sjećam se da sam u više navrata pomislila kako nisam dovoljno dobro odradila posao kada bih se našla u lošem raspoloženju. Nisam dovoljno vremena provodila u prirodi, u meditaciji, nisam bila dovoljno disciplinirana, konzistentna, svjesna, prisutna, dobro se hranila… Nisam dovoljno vježbala sve što sam do tada naučila, pa nisam mogla uvijek primijeniti sve što znam. No, bila sam u krivu. Krivulja je išla u svim smjerovima, donosila strelovite uspone i nagle padove, a kriviti sebe u svemu tome najveći je izraz nepoštovanja prema životu. Misleći da trebamo biti nešto drugo, ponašati se drugačije, bolje i iščekivati budućnost u kojoj ćemo ispraviti ‘pogreške’ direktni je odmak od vlastite moći. A vlastita moć, to je ovdje i sada. Mi sami, upravo u ovom trenutku, u kojem je sažeto sve što je bilo i sve što će tek biti.

moć sadašnjeg trenutka

Vrijeme transformacije

Stvar je u tome da neće biti bolje, ili gore. Stvari jednostavno jesu takve kakve jesu. Ušli smo u novu epohu u kojoj su stvari drugačije nego što su bile, i više nikada neće biti kao što je bilo. Srećom. To što smo bili učahureni u kolotečinu ne znači da je bilo bolje (ili lošije), bilo je tako kako je bilo. I ovo sada može postati kolotečina, ako dopustimo. Možda je vrijeme sada zahtjevnije, ali i vrijeme je za buđenje, za potrese, za duboku transformaciju, na svim razinama. Vrijeme je za istinu, onu vlastitu. Tlo pod nogama se trese, ali zaista mislim da je to jedini način da se dogodi promjena. Duboka promjena. Svako rođenje i svaka smrt, svaka tranzicija je zahtjevna za sve koji se nalaze u procesu. Jedno je neodvojivo od drugog. Rođenje i smrt samo su dva kraja istog štapa, a u međuvremenu stvari se jednostavno događaju i najbolje što možemo jest prihvatiti ono što jest.

Nije rješenje čekati da trenutno stanje prođe, nadati se boljim danima, iščekivati dolazak proljeća. Život se događa, tu je, prolazi. Moć za stvoriti realnost kakvu želimo je u nama, koliko god se ponekad činilo teško. Nemoguće je biti imun na globalnu pandemiju straha, jer energija iako nevidljiva, svakako je opipljiva. Ona je poput vjetra; ako jako puše, može nas baciti s nogu. Isto tako, može nas očistiti, pomesti, otkriti dijelove koji nisu dovoljno čvrsti i treba ih popraviti. Oluja je blagoslov, ako odlučimo tako gledati na nju. Stvar je u tome da ovo nije prvi put da se velika promjena događa na Zemlji. Događale su se i prije, događat će se u buduće, jer ‘samo mijena stalna je’.

moć sadašnjeg trenutka

Ostati u svom svijetu i hraniti se dobrim

Razmišljala sam malo o prvom lockdownu u proljeće, i shvatila da mi je bivanje u vlastitom mjehuriću pomoglo proći kroz zahtjevni period. Bez tv-a i radija, bez novina i vijesti s portala. Nije to bilo negiranje svega što se događa, bez brige. Bilo je dovoljno izvora koji su me obavještavali o svemu što se događa ‘vani’. Pa bih to ovom prilikom preporučila i drugima. Ostanite u svom svijetu, u svojoj realnosti, u svom mjehuriću. Hranite se dobrim mislima i dobrim vijestima na Budi dobro, pratite ljude koji vas inspiriraju, neka vam stvaranje nadmašuje konzumiranje. Gledajte na to ovako; ako izađete iz svog svijeta i padnete pod utjecaj straha i niskih vibracija koje su svugdje oko nas, na globalnoj razini utječete na spuštanje vibracije. S druge strane, što ste više u svom dobrom svijetu, i širite dobru vibru s bliskim ljudima, donosite dobru promjenu za sve. Može se činiti kao beznačajna, ali nemojte zaboraviti na efekt leptira. I mali zamah krilima tog sićušnog bića odašilje energiju daleko, putem valova, skroz do drugog kraja svijeta. Utjecaj koji imamo na svijet je velik, puno veći nego možemo zamisliti. Dopustimo si živjeti u vlastitoj moći i ne čekajmo bolje sutra. Sada i ovdje je jedino što imamo.

sadašnji trenutak

Velike promjene započinju malim koracima

Budimo suosjećajni prema sebi i drugima. Svi uvijek rade najbolje što znaju, iako se iz naše perspektive može činiti drugačije. Ne propustite priliku inspirirati, zabaviti, educirati, ohrabriti ljude s kojima se svakodnevno susrećete, uživo ili putem društvenih mreža. Nemojte misliti da vaš glas nije dovoljno velik – zamislite da uljepšate dan samo jednoj jedinoj osobi, i ta osoba to prenese još jednoj, pa ta druga prenese trećoj… Velike promjene počinju malim koracima malih ljudi. Imajte strpljenja i obzira u svakodnevnim situacijama, jer nikada ne znate s čime se drugi trenutno susreću. Ljudi se boje, razvode, razbolijevaju, nose sami sa sobom, prolaze možda neke teške trenutke u životu. Nemamo svi isti kapacitet, iskustva, znanja i alate za samopomoć i razvoj. Budite široke ruke i podijelite ono što znate s drugima, bez očekivanja. Više rastemo kada dajemo, nego kada primamo.

moć sadašnjeg trenutka

I na kraju, zaista ništa nije dobro ili loše, bolje ili gore. Stvari jednostavno jesu takve kakve jesu. Vaša situacija nekome će se činiti loša, nekome dobra, sve je stvar perspektive onoga tko gleda. Život je tu, ovakav kakvim ga vidimo, i to je ono s čime trenutno raspolažemo. Ostanite u svom svijetu, hranite se dobro, ostanite i budite dobro.

 

 

Možda želite pročitati i prethodne tekstove:

Promjena dolazi s čišćenjem. 

Budi promjena koju želiš vidjeti

Kako mislima promijeniti svoj svijet

Što je meditacija i kako meditirati?

Važnost osobnog razvoja u novim vremenima

Slijediti sebe u moru ispravnih rješenja

 

Marina Ćosić

– Izniman je blagoslov razvijati svjesnost, učiti, rasti i spoznati ono što sam došla ovdje biti. Blagoslov ovog vremena je moći to živjeti svaki dan i pretvoriti u posao. Pretačem svoj senzibilitet u brand & lifestyle fotografiju, online edukaciju i širenje ljepote i svjetla na svom putu, iz beskraja u beskraj. Umijeće življenja.

 

 

Foto: Marina Ćosić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.