parallax background
mangroove dobar plan
Ljubav je uvijek Dobar plan, a Mangroove nas još jednom osvaja svojom glazbom
veljača 8, 2022
boja za kosu štetni sastojci
Sastojci koje ne želite u svojoj boji za kosu
veljača 9, 2022

 

Mjesec je zaljubljenih i sve što čuješ su poruke slavljenja ljubavi, voljenja partnera, načina kako ga zadovoljiti, usrećiti i uglavnom su svi savjeti kozmetičkog tipa, uljepšavanja našeg tijela i vanjštine.A što (je) s onim iznutra?

Molim te pročitaj sljedeća pitanja, zatvori oči i razmišljaj o njima par trenutaka, a onda si na njih iskreno odgovori (po mogućnosti zapiši odgovore):

1.Na skali od 1 do 10, koliko voliš sebe?
2.Tko ti je na prvom mjestu u životu?
3.Ako nisi sebi na prvom mjestu, objasni sebi (riječima) zašto.
4.Koji dio sebe ne voliš/ne možeš voljeti u ovom trenutku i zašto?
5.Kada ćeš se moći voljeti/što se treba desiti da se zavoliš?

Ljubav prema sebi nije egoistična. Voljeti sebe ne znači žrtvovati nekoga tako da ga staviš na drugo mjesto. Voljeti sebe nije grijeh.
Voljeti sebe uglavnom dolazi nakon „padanja na dno“, burnouta ili dubokih, transformirajućih boli. Upravo je otvoriti se ljubavi prema sebi ona transformacija o kojoj većina coacheva i motivatora priča, jer nakon što iskusiš velike gubitke, razočaranja i padove, shvatiš kako uglavnom ništa ne dolazi izvana, već je sve u tebi, pa tako i ljubav za kojom čezneš, naročito onom koja iscjeljuje i hrani.

ljubav prema sebi

Ljubav prema sebi može biti i odluka, jedna od najradikalnijih koju ćeš donijeti u svom životu. Ne mora te ništa boljeti, niti moraš patiti da bi odlučila voljeti se i dati svom biću ljubav.

O benefitima ljubavi prema sebi mogla bih pričati danima jer se tiču SVEGA u našem životu. Od odnosa prema sebi, veza koje njegujemo, odnosa prema hrani, življenju, planeti, drugim bićima…

Osoba koja se otvori ljubavi prema sebi, zaista se otvara božanskom u sebi i onda tu istu ljubav pretače dalje u sve što živi i radi.

Jednostavnije: ne možeš kvalitetno voljeti ništa i nikog, dok zaista ne voliš sebe (da, čak ni svoju djecu, jer je uvijek na dnu bića nekakvo očekivanje, potreba, čežnja ili patnja koju im ostavljaš u nasljeđe).

Ukoliko nastupaš iz manjka ljubavi prema sebi, tražit ćeš od svega i svakog da ti napuni tu prazninu – a nju jedino može napuniti tvoja vlastita ljubav i briga o sebi.

Savjeta za ljubav prema sebi ima koliko i ljudi – beskrajno.
Svatko će za sebe pronaći i osvijestiti ono što mu najviše odgovara.

ljubav prema sebi

Ja sam krenula s osvještavanjem onoga što mislim o sebi i načina na koji pričam sa sobom.
Mrzila sam se i svakodnevno koristila potpuno demotivirajuće, ružne i teške rečenice.
Iz takvog okruženja ništa ne raste i normalno je da nisam ni napredovala ni bivala bolje, kad nema ljubavi u mržnji…
Zato je bilo ključno PRESTATI. Svjesno, namjerno i ciljano se svaki dan reprogramirati i trenirati.
Kao kad imaš malog psa kojem ćeš bezbroj puta baciti lopticu i učiti ga kako da ti ju vrati, ili dijete kojemu ćeš promijeniti tisuće pelena prije nego se nauči na zahod…promjena i rast ne dolaze odjednom i preko noći, potrebno je vrijeme, trud i konzistencija.

Promijenila sam način na koji razgovaram sa sobom. Više se ne obraćam sebi kao neprijatelju nego kao osobi koju volim (probajte idući put kad si poželite reći nešto odvratno, zamisliti pred očima svoje unutarnje dijete).

Kada bih primjerice mrzila svoja bedra, ili ruke, ili lice…umjesto da se prepustim mržnji, dala bih tom dijelu tijela svoj dodir, svoju prisutnost. Samo malo, mrvičak nježnosti. Umjesto da mrzim, samo bih stajala s rukama na tom dijelu tijela i osjećala kako moja prisutnost polako otapa mržnju i nelagodu.
Mrvičak po mrvičak svaki dan, vremenom kreira lijepu hrpu nježnosti. A nježnost te otvara ljubavi. Ljubav prema sebi dozvoljava ti SVE što će tvoje biće ikad iskusiti.

Dozvoljava ti uživati u sreći, dozvoljava ti sjediti sa boli, dozvoljava ti mudro i mindfully prihvatiti sve što se dešava u životu i odatle svjesno planirati idući korak, bez da si u drami i deficitu, odnosno većoj potrebi za kompenzacijom i iskanjem ljubavi izvana.

U ovom mjesecu želim da se zaljubiš u jedan dio sebe. Da si to zaista zadaš kao zadatak.
Nećeš i nije realno očekivati da ćeš se zavoljeti u potpunosti, naročito ako krećeš iz mržnje i nelagode, ali u tvom biću postoji nešto što ti je drago i što te veseli.
Možda lijepo pišeš, slikaš, možda si dobra prijateljica, možda obožavaš životinje i daješ im puno nježnosti, možda si se u životu nanosila tuđeg tereta i problema…
Odaberi jedan dio sebe/svog bića i proslavi ga.
Zapiši sve o njemu kao da opisuješ kvalitete osobe koju voliš najviše na svijetu.
Sjeti se nekih kvaliteta svog partnera/prijateljice/djeteta i prisjeti se kako o tim kvalitetama pričaš drugim ljudima – najčešće u apsolutnim superlativima, s oduševljenjem i ljubavlju – eto, to isto napravi za sebe.

ljubav prema sebi

I molim te ne zaboravi, nisi dovde došla odjednom…nije moguće ni odjednom biti potpuno slobodna i zaljubljena u sebe. Ali ako se svaki dan pojaviš za sebe, makar na trenutak, makar jednu minutu – to je neusporedivo više nego kad za sebe ne postojiš nikad.

Želim ti mekoću, nježnost i svjetlo na tom putovanju.

Ako se ovom procesu želiš otvoriti u podržavajućem okruženju žena, pozivam te da mi se pridružiš u ženskom krugu na ovu temu, u petak 11.2. u 19:00 (online, Zoom)

 

Maja Mačković 

– Regresoterapeutkinja i trenerica mindfulnessa, hiper kreativka sa zlatnim rukama. Svoje traume i boli sam pretvorila u iskustva pomoću kojih danas vodim žene na put samoiscjeljenja i ljubavi prema sebi. Njegujem menstrualnu mudrost, ženske cikluse, živim svoju slobodu i obožavam život.

 

mindfulmind.eu

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.