parallax background

ZEN tarot – Moralnost

Kad prihvatimo život kakav nam je dan možemo živjeti život kakav želimo
14. rujna 2023.
Mladi Mjesec u Djevici – Organiziramo, čistimo, planiramo i dobivamo jasnoću za novi smjer
15. rujna 2023.

 

Moralnost i oštre granice njenog uma zauzdale su joj sve sokove i životnu energiju. Ništa ovdje ne može više teći, a ona se počinje sušiti poput prezrele šljive. Cijeli njen karakter je ispravan, krut i ozbiljan. Ona je spremna svaku situaciju vidjeti crno bijelo.

Kraljica Oblaka vreba u umu svih nas koji smo iznjedrili rigidne ideje o tome što je dobro, a što loše, što je bezgrešno, a što nije, prihvatljivo i neprihvatljivo, moralno i nemoralno. Važno je zapamtiti da su sve ove predrasude uma samo proizvod našeg uvjetovanja. I bez obzira jesu li naše predrasude okrenute prema nama samima ili prema drugima sprečavaju nas da doživimo ljepotu i dobrotu koja nam se nudi.

Transcedentni moralisti, puritanci, takozvane dobričine i dobročinitelji dotakli su samo dno problema. Ako svjesnost ne izraste iz nas samih, sva moralnost je prividna, sva tvoja disciplina je jednostavno tanki sloj koji može biti uništen od bilo koga. Ali jednom kada tvoja moralnost izraste iz tvoje svjesnosti, a ne iz neke discipline, onda je to nešto sasvim drugo. Tada ćeš u svakoj situaciji odgovarati iz vlastite svjesnosti. I što god učinio bit će dobro. Svjesnost ne može učiniti ništa loše. To je ta ultimativna ljepota svjesnosti – sve što proizlazi iz nje je apsolutno prelijepo, jednostavno ispravno bez ikakvog napora i prakse.

Stoga umjesto da režeš listove i grane, sasijeci korijen. A za sasijeći korijen samo je jedna metoda – biti budan, svjestan i osvješten. Tek kad probijemo kavez uvjetovanja i dopremo do istine naših vlastitih srca možemo početi vidjeti život kakav on zaista je.

zen tarot

OSHO ZEN tarot je putokaz koji ti pomaže osvijestiti točku postojanja u kojoj se sada nalaziš i nudi odgovor na pitanje – kuda dalje? Za osobno čitanje javi se na indira@budidobro.com

 

Indira Juratek

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.