Ho'oponopono

Ho’oponopono – četiri čarobne riječi koje donose mir

 

Ho’oponopono je drevna havajska duhovna praksa iscjeljivanja koja počiva na počelu prihvaćanja potpune odgovornosti za sve što nas okružuje.

Postoji mnogo primjera ove bogate i izvanredne tradicije u zajednici koja se smatra bitnom za zdravlje i ozdravljenje tjelesnih bolesti, kao i za obiteljske odnose. U suvremenim vremenima, otkriveno je da jednostavna, ali duboka mantra koja proizlazi iz ove prakse ima moćnu iscjeljujuću energiju. Nudi duboko suosjećanje, a proizlazi iz najdubljeg principa naše međusobne povezanosti, tako da bez obzira na to što se dogodilo, ja sam dio cjeline i tako dijelim odgovornost.

Tradicionalna praksa Ho’oponopono

Iako Ho’oponopono nije imenovan, rani havajski povjesničari dokumentirali su praksu koja se svodila na to da ukoliko bi u nekoj obitelji postojao konflikt, članovi obitelji bi se nalazili dnevno ili tjedno i rješavali situaciju kako situacija ne bi eskalirala. Drugi bi se nalazili ukoliko bi jedan od članova obitelji obolio. Vjerovali su da je bolest uzrokovana stresom, ljutnjom, krivnjom, optuživanjem ili nemogućnošću da se oprosti i smatrali su da ozdravljenje može doći samo uz potpuni oprost cijele obitelji.

Začetnici Ho’oponopono

Možda ste i čuli priču o havajskom psihoterapeutu Dr. Ihaleakala Hew Len-u, koji je izliječio čitavi odjel mentalno oboljelih ljudi bez da je ikoga od njih upoznao ili s njima proveo neko vrijeme. Liječio je ljude samo iscjeljujući sebe mantrom. Začetnicom hoʻoponopono tehnike smatra se Morrnah Nalamaku Simeona, Dr. Hew Len njezin je učenik zadužen za promociju tehnike, koji je zajedno sa Mabel Katz zaslužan da se tehnika raširila od Havaja po američkom tlu i Europi.

Ho'oponopono

Četiri etape u prakticiranju Ho’oponopono

Četiri su etape u prakticiranju i njihov poredak zapravo nije toliko bitan. Bitno je da upijemo poruku i snagu svake izgovorene riječi.

1. Korak: Kajanje – ŽAO MI JE

Dio je učenja i razumijevanje da smo odgovorni za sve što je u nama i što nas okružuje, jer svi smo mi jedno i stoga dijelimo odgovornost. To saznanje ponekad može biti i neugodno, no prakticiranjem tehnike počinjemo shvaćati da odgovornost ne mora nužno za sobom povlačiti krivnju i sram. Prihvaćam odgovornost bez krivnje.

2. Korak: Molim za oprost – MOLIM TE OPROSTI MI

Nije bitno koga molim za oprost, samo ponavljam,“molim te oprosti mi“, tako će se ukloniti krivica ako se pojavi nakon prvog koraka.

3. Korak: Zahvalnost – HVALA TI

Nije bitno kome zahvaljujemo. Možemo se zahvaliti sebi, svome tijelu, nebu, roditeljima, djetetu, Bogu, Univerzumu. Samo nastavite zahvaljivati. (I inače je dobra praksa vježbati zahvalnost neovisno o ovoj tehnici. Sigurno postoji mnogo stvari radi kojih možemo biti zahvalni).

4. Korak: Ljubav – VOLIM TE

Možemo reći „volim te“ Bogu, kući u kojoj živimo, izazovima koji nam se nađu na putu, zraku koji udišemo, osjetilima kojima doživljavamo svijet oko sebe. Ljubav isto tako može biti i prvi korak u prakticiranju tehnike, jer što je moćnije od ljubavi.

Mantru možemo izgovarati u bilo koje doba dana i noći, u bilo kojem stanju i raspoloženju, na glas ili u sebi. Možemo ih ponavljati nebrojeno mnogo puta. Bitno je da smo što prisutniji dok ju izgovaramo te da ju osjećamo i njome se punimo.

Želim vam ugodno Hoopsanje <3

 

Lana Mesić

 

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.