Pun Mjesec značenje – kako iskoristiti energiju Punog Mjeseca

 

Mjesečev ciklus traje približno 28 dana. Mjesec je na početku ciklusa nevidljiv, a nazivamo ga mlađak. Lagano raste do prve četvrti dok ne dosegne svoj puni sjaj – uštap. Nakon toga opada kroz drugu četvrt i polako nestaje kako bi se opet rodio kao mlađak. Svaka mjesečeva mijena traje 7 dana.

Kada dolazi do pomrčine Mjeseca na nebu nam se prikazuje fenomen koji se naziva Krvavi Mjesec ili Crveni Mjesec. Naziv dolazi zbog boje koju Mjesec dobije za vrijeme pomrčine, jer on tada ne postaje crn, već pocrveni pa na nebu imamo Crveni odnosno Krvavi Mjesec.

Puni Mjesec (uštap) je vrijeme pojačane energije, aktivnosti i emocija. Snazi energije Punog Mjeseca možete pristupiti otprilike tjedan dana: tri dana prije Punog Mjeseca, na dan Punog Mjeseca i tri dana nakon.

To je sjajno vrijeme da službeno iznesete svoje namjere “van”. Postoji velika vjerojatnost da će se one vrlo brzo manifestirati! Međutim, kao i u svemu, pobrinite se da vaše srce bude na pravom mjestu i da su vaše namjere za najveće dobro svih uključenih.

pun mjesec

Pun Mjesec – značenje

Sve u prirodi je dualno: Svjetlo/Tama, Muško/Žensko, Povećanje/Smanjenje itd., a Mjesec zauzima svoje mjesto u toj ravnoteži kao kontra dio Suncu te se često pitamo koje je značenje punog Mjeseca.

Mjesec se smatra svjetiljkom, ali ne proizvodi sam svjetlost. Mjesec vidimo zato jer se Sunčeva svjetlost reflektira od njegovu površinu. Simbolizira visinu moći, vrhunac jasnoće, punoću i ostvarenje želja.

Pun Mjesec predstavlja naš “unutarnji svijet”, naše skrivene emocije, želje, naše sjene, strahove, brige i snove. Predstavlja naše osjećaje, nesvjesna uvjerenja i prošlost. Pun Mjesec nam nudi mogućnost da osjetimo, učimo iz prošlosti i kreativno otključamo i izrazimo ono što mi doista jesmo.

pun mjesec značenje

Energija Punog Mjeseca

Tijekom Punog Mjeseca, Mjesec stoji nasuprot Suncu, potpuno osvijetljen svjetlošću Sunca. To može stvoriti intenzivan aspekt energije, ali i vrlo moćan potencijal, jer su Lunar i Solar (Yin i Yang) u prirodnoj harmoničnoj ravnoteži. Pun Mjesec je moćna ženska energija.

Energija Punog Mjeseca pojačava sve: emocije, osjećaje, mentalne procese, snove itd. Suprostavljanje Sunca i Mjeseca tijekom Punog Mjeseca može uzrokovati napetost i neugodnost, ali istovremeno i puno veće mogućnosti.

Već smo pisali o tome kako možete najbolje iskoristiti energiju Punog Mjeseca, a imajte na umu kako je ovo snažno vrijeme za zahvalnost. Zahvalite se ljepoti samoga života i svega što ste unijeli u svoje biće. Možda ćete osjetiti goruću želju da izrazite svoju kreativnost, blagoslovite se u senzualnim aktivnostima i kroz duboke, ali nježne vibracije pustite bilo koje aspekte vašeg života koji više ne služe najljepšoj viziji vaše duše.

Pun Mjesec je sjajno vrijeme za “mjesečevu kupku” – sjedenje pod mjesečinom i meditiranje. Dok udišete dozvolite Mjesecu da zagrije vaše srce i proširite ljepotu sadašnjeg trenutka, a dok izdišete pustite da svjetlost Mjeseca preobražava ono što želite pustiti.

Postavite ciljeve i namjere za budućnost, kratkoročnu ili dugoročnu.

Osjećate li još uvijek ljutnju, strah, razočaranje ili se držite za neki odnos? S punim Mjesecom, otpustite sve što vas vuče prema dolje i zauzima prostor nečemu vrijednom što može doći u vaš život.

Pun Mjesec je i idealno vrijeme da napunite svoje kristale koji se pune na mjesečini poput mjesečevog kamena, ametista

pun mjesec nesanica

Pun Mjesec – utjecaj na ljude

Mjesec utječe na zemljinu vodu – kontrolira oseku i plimu. Ljudi su sačinjeni od 50 do 70 posto vode (ovisno o dobi i drugim čimbenicima), stoga ne čudi da Mjesec utječe i na ljude. Pun Mjesec osvjetljava i dobro i loše u svima nama.

Mjesec je već stoljećima kozmičko tijelo za koje se govori da mijenja osobine ljudi. Njegova sposobnost transformacije iznutra dolazi iz dugog niza uvjerenja da ima moć mijenjati čovjekovu unutarnju molekulsku strukturu, makar i samo na trenutak.

Sve postaje snažnije na Puni Mjesec. Ako smo u harmoniji sami sa sobom, Puni Mjesec će nam donijeti mnogo pozitivnih vibracija. I obratno, ako smo u vrtlogu negativnih emocija, Pun Mjesec će ih još više pojačati. Svemir uvijek reflektira ono što nosimo unutar nas samih.

Nemojte ulaziti u prepirke, rasprave, svađe, nemojte se ljutiti. Pun Mjesec je vrijeme kada trebate biti mirni, pustiti neke stvari. To je vrijeme kada – dišući duboko – treba proći kroz poteškoće i oprostiti drugima.

Sve što se događa za vrijeme Punog Mjeseca bit će preuveličano. Zato se trudite da održavate balans i dobru energiju.

krvavi mjesec

Mjesec je općenito povezan s našim osjećajima. Mnogi efekti Punog Mjeseca na ljudsko ponašanje i emocije skriveni su duboko u našoj podsvijesti. Dakle, pun Mjesec ima utjecaj na ljude, on emitira energiju koja uvelike utječe na sve nas osobno, kao i kolektivno.

Iako će zbog svoje snage na zdravstvenom planu mnogima napraviti neravnotežu i donijeti nesanicu, za financije je ta energija dragocjena i treba ju iskoristiti. Moć vjere, osjećaja, afirmacije i vizualizacije, odnosno alata zakona privlačenja udružena s ogromnom prirodnom energijom Mjeseca je kombinacija koja uistinu djeluje.

Pošto nas Pun Mjesec obasipa tolikom energijom, meditacija će vam biti od velike pomoći u svakom pogledu.

Kada prođe najveći val energije punog Mjeseca, pošaljite malo dobre energije, oproštaja i dobrote prijateljima, obitelji, kolegama pa i potpunim strancima. Pošaljite i nešto mirne energije na mjesta koja pate, koja se gladna, koja su zahvaćena ratom ili požarima. Potrudite se energiju slati iz srca.

pun mjesec nesanica

Nesanica kod Punog Mjeseca

Iako znanost još uvijek pokušava otkriti utječe li i kako Mjesec na naš san, biološki gledano, astrologija je pronašla duboku povezanost.

Od nesanice možete patiti zbog izravnog utjecaja kojeg Mjesec ima na vodeni element u našim tijelima. Prosječno ljudsko tijelo je uglavnom voda, što čini Mjesec prilično sposobnim da promijeni naše raspoloženje i mentalno stanje. Ako je um turbulentan, teško je spavati.

Pun Mjesec može stvoriti osjećaj nemira. Adrenalin je viši od normalnog i može biti teško zaspati zbog viška energije. Rad na nekim tehnikama spavanja mogao bi pomoći.

Moguće je da će se za vrijeme Punog Mjeseca vaše tijelo osjećati kao da mu treba manje sna. To je zbog energije koja dolazi od mjesečeve svjetlosti.

Energetski, tijekom Punog Mjeseca, živa bića su u povišenom stanju i osjećaju se prilično energično.

Mjesečev utjecaj na vas može biti i emocionalan i fizički. Oba ova aspekta mogu utjecati na vaš san. Mjesec je duboko usađen u naše podsvjesne emocije, stoga nije čudo što mjesečeve faze utječu na naše obrasce spavanja.

puni mjesec

***
Možete izgraditi odnos s Punim Mjesecom i pratiti kako to utječe na vas osobno. Odvojite vrijeme za meditaciju, unutarnja putovanja i povezivanje sa strukturnim komponentama vašeg tijela.
Barem tri uzastopna mjeseca pogledajte na koji datum pada Puni Mjesec i ako je moguće kroz koji horoskopski znak prolazi te proučite neke karakteristike tog znaka kako bi vam pomogao u svojim bilješkama. Zapišite promjene koje osjećate ili koje drugi mogu vidjeti u vašem temperamentu tri dana prije i tri dana nakon Punog Mjeseca.

Neka od čestih pitanja su kad je pun Mjesec i koliko dana traje pun Mjesec? Kalendar Mjeseca lako možete pronaći na brojnim internetskim stranicama i tako uvijek znati kojeg je dana u tekućem mjesecu Mjesec pun.

Iako Pun Mjesec ima datum u kalendaru, kaže se da njegova energija ostaje u tjednu kad je na putu. Povežite se s ovom energijom za svoje jedinstveno osobno iskustvo. Neka Puni Mjesec postavi jasnoću na vašem putu i pomogne vam da odbacite bilo kakvu emocionalnu prtljagu.

 

Više o astrologiji potraži u rubrici ASTROLOGIJA. 

 

 

 

Foto: Unsplash, Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.