plant based

Znate li koja je razlika između plant-based i veganstva?

 

Znate li koja je razlika između plant-based i veganstva? Svi smo čuli ova dva termina mnogo puta, često u istom kontekstu.

Znamo da se i jedan i drugi termin koriste kod opisivanja načina prehrane koji se vrti oko biljaka. Ali znače li baš isto? U čemu je razlika između biljne i veganske prehrane?

ŠTO JE BILJNA PREHRANA?
Biljna prehrana je prehrana bazirana na biljkama (to baš nije bilo teško za pogoditi).

Bazirana na biljkama ne znači nužno i bazirana ISKLJUČIVO na biljkama. Dakle u teoriji, ako je netko plant-based onda izbjegava prerađenu hranu (šećer, pojačivače okusa, pekarske proizvode, sokove, kupljene grickalice, kupljene slatkiše, polugotove proizvode. ..) i hrani se cjelovitim namirnicama.

Ljudi se odlučuju na plant-based prehranu iz zdravstvenih razloga, fokus je na vlastitom zdravlju, a ne na etici. U nekim slučajevima, plant based može uključivati i male količine mesa, ribe ili jaja.

plant based

ŠTO JE VEGANSTVO?
Veganstvo nije način prehrane, veganstvo obuhvaća cijelu životnu filozofiju koja isključuje bilo kakvo iskorištavanje životinja. To je način života.
Osim očitog – ne jedenja proizvoda životinjskog podrijetla (mesa, jaja, mliječnih proizvoda, meda), vegani ne nose kožu, vunu, svilu, perje, ne podržavaju zoološke vrtove, cirkuse sa životinjama, jahanje, turističke atrakcije koje uključuju životinje (turističko plivanje s delfinima, jahanje slonova i slično), ne koriste proizvode testirane na životinjama ni proizvode u kojima ima životinjskih sastojaka. Dakle, smatraju (tj. smatramo) da nam životinje ne smiju služiti na bilo koji način. Gledamo ih kao jednake nama, a ne kao bića od kojih trebamo imati ikakve koristi.

Naravno da smo svjesni da prilikom branja povrća koje jedemo nastrada nemali broj bubica, paukova, poljskih miševa… (ovo je argument koji često čujemo), ali poanta je da radimo što je manje zla moguće i da radimo najviše što je u našoj moći da ne izrabljujemo životinje.

plant based vegan

Što se tiče hrane – veganstvo ne znači nužno da se netko hrani zdravo. Iako u većini slučajeva vegani paze na prehranu, netko doslovno može jesti samo pržene krumpiriće i margarin i ipak biti vegan. S druge strane, netko može jesti cjelovitu organsku hranu samo biljnog podrijetla, a ipak se ne smatrati veganom, jer jednostavno nema nikakvo etičko stajalište o toj temi.

Dakle, iako se ova dva pojma često izjednačavaju i imaju određene sličnosti, ipak nisu ista stvar. Kako god – u svoju prehranu uključite što više proizvoda biljnog podrijetla. Za dobrobit životinja, planeta i vlastitog zdravlja.

 

Fine i zdrave veganske recepte potražite u rubrici DOBRA HRANA.

 

Nataša Rajčević, 

Gastro zvijezda 2019. u kategoriji zdrava i vegetarijanska hrana 

– strastvena zaljubljenica u hranu i pripremu iste. Čvrsto vjerujem da ono što unosimo u sebe uvelike utječe na naše fizičko, ali i psihičko zdravlje i upravo se zbog toga svojim receptima trudim ljudima približiti hranu biljnog podrijetla te pokazati kako ona može biti itekako ukusna i zanimljiva.

 

Foto: Pexels, Unsplash

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.