parallax background

Bila sam u posjetu Sta Margherita masliniku gdje se uzgajaju masline za ekstra djevičansko maslinovo ulje Brist

djevica znak
Djevica – Svestrani perfekcionisti
kolovoz 23, 2021
prvi dan škole
Prvi dan škole – 6 ideja kako pripremiti dijete za polazak u školu
kolovoz 24, 2021

 

Nedavno sam posjetila Istru u koju se uvijek rado vraćam. Ovoga puta razlog mog posjeta bio je odlazak u pitoreskni gradić Vodnjan i obilazak maslinika Sta Margherita gdje se na suncu, soli i vjetru uzgajaju masline za vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje Brist.

Iza naziva Brist nalazi se obitelj Puhar – O’Grady, a priča započinje 2004. godine sa Silvanom Puharom, dobitnikom priznanja „Pavle Bakarić“ za životno djelo u maslinarstvu. Iako je Silvano inženjer elektrotehnike, a s maslinama se počeo baviti kroz hobi, ljubav prema maslini i životna želja i odluka da se radi izvrsno, njegov hobi su pretvorili u prepoznatljiv brend maslinovog ulja Brist s kojim je osvojio i mnoge prestižne nagrade, a i moje nepce.

brist maslinova ulja

Ovo ipak nije samo Silvanova priča, već obiteljska priča njegove supruge Ines, kćerke Lene i zeta Paula, inače Irca koji se osim u svoju suprugu zaljubio i u maslinarstvo, kao i unuka koji ljubav prema maslinarstvu tek otkrivaju. Obiteljski sklad, vrijednosti i njegovanje tradicije u savršenom blendu razaznaju se u cijeloj priči kao i okusima Brist maslinovih ulja, a to je vjerujem i razlog zašto su ova maslinova ulja toliko posebna.

brist maslinova ulja

Maslinik Sta Margherita prostire se na 10 ha i danas broji oko 2500 stabala maslina 10 različitih sorti: Buža Puntoža, Leccino, Pendolino, Vodnjanska Buža, Istarska Bjelica, Frantoio, Rožinjola, Moražola, Karbonaca i Žižolera iz kojih nastaju savršeni okusi, o kojima više možete pročitati u nastavku.

Mali vodič kroz Brist ekstra djevičanska maslinova ulja

Brend Brist u stalnoj ponudi ima 5 vrsta maslinovih ulja: Delicato, Sta Margherita, Intenso, Exclusive Selection i Oleum, uz koja, svake godine ponude jedno monosortno ulje kao prvo, mlado ulje. Ove godine to je bila Bjelica.

Sta Margherita je jedino monosortno maslinovo ulje u stalnoj ponudi, što znači da je dobiveno od jedne sorte masline, u ovom slučaju od Vodnjanske Buže. Ulje je harmoničnog i dobro zaokruženog okusa, bogato aromom svježe pokošene trave i izražene voćnosti.

brist maslinova ulja

Oleum je ulje miješanih sorti, što znači da se u njemu nalazi mix svih sorti iz maslinika: Vodnjanska Buža, Leccino, Pendolino, Buža Puntoža, Istarska Bjelica, Rožinjola, Moražola, Frantoio, Karbonaca i Žižolera. Okus i miris ovdje diktira sama priroda. Ovo maslinovo ulje je ulje široke i svakodnevne primjene, dobro je za kuhanje na visokim temperaturama, slaže se s raznim jelima, a i cijenom je najpristupačnije.

brist maslinova ulja

Delicato i Intenso su blendovi maslinovih ulja. Blend ili kupaža se razlikuje od ulja miješanih sorti po tome što se u mixu sorti sve sorte zajedno prerađuju, dok se kod blenda svaka sorta pojedinačno preradi u ulje, a onda posebno nepce i njuh napravi savršen spoj – u našoj priči majstorica za blendove je Lena. Sama imena već dovoljno govore što možemo očekivati od okusa ovih ulja.

Delicato je nježni blend nastao spojem 3 sorte – Buža Puntoža, Leccino i Pendolino. Vrlo je lagano, svježe, s malom količinom gorčine. Idealno se slaže s laganim salatama, ribom i morskim plodovima, povrćem ili sa sladoledom od vanilije.

brist maslinova ulja

Intenso je intenzivniji blend, robustnijeg okusa, izražene gorčine i pikantnosti. Nastaje spojem 5 sorti – Istarska Bjelica, Frantoio, Rožinjola, Moražola, Karbonaca. Idealno je uz jela jačih okusa i jela, ali i uz sladoled ili tortu od tamne čokolade.

brist maslinova ulja

Posljednje ulje, Exclusive Selection, ograničena je serija ulja koja se radi od najboljih plodova sa stoljetnih stabala Vodnjanske Buže i Rožinjole. S obzirom na dobiveni okus, jedino mogu zaključiti kako je ovo ulje najbolje što nam brend Brist nudi i da je njegovo ime sasvim opravdano i zasluženo.

brist maslinova ulja

Nakon što sam prošetala prekrasnim povijesnim Vodnjanom i posjetila Brist shop u Trgovačkoj ulici 40, gdje sam uživala u kušanju cijelog bogatog asortimana Brist ekstra djevičanskih maslinovih ulja (degustacija je besplatna) te među 5 izvrsnih izabrala svog favorita – Exclusive Selection – s velikim veseljem pridružila sam se grupi posjetitelja u Brist Olive Grove Tour, odnosno šetnji maslinikom, koju možete i sami bookirati ovdje. Dok ne ulovite priliku za posjet, donosim svoje iskustvo i doživljaje.

brist

Šetnja Sta Margherita maslinikom – prekrasan kraj dana i pozdrav noći

Trajanje ove ture je oko 3 sata, a kroz laganu šetnju prekasnim maslinikom s kojeg se pogled rasipa na more i na Brijune, naš vodič Paul podijelio je s nama priču o procesu uzgoja maslina, njihovoj berbi, ukazao nam je na prisutnost živoga svijeta u masliniku i važnosti održavanja ravnoteže u ekosustavu maslinika. Kao ekologinji ovaj dio ture bio mi je vrlo zanimljiv i dao mi je potvrdu da se u ovom masliniku radi na održiv način, istovremeno uvažavajući želju za proizvodnjom i brigom za okoliš.

brist

Iako je od davnina poznato da masline u Istri uspijevaju, obitelj Puhar – O’Grady posebnu pažnju posvećuje načinu sadnje, dohrane i stvaranja savršenog okruženja za uzgoj zdravih i izdašnih stabala maslina. Masline se beru sortno i ručno u ranoj berbi početkom listopada. Temelji onoga što ova obitelj maslinara radi su neprestano učenje, strast prema uzgoju maslina i proizvodnji maslinovog ulja te predan i težak posao, a kombiniranjem novih metodologija i tehnologija s mudrošću starijih generacija nastaje savršen proizvod – ekstra djevičansko maslinovo ulje.

brist maslinova ulja

Dojmila me se i priča o berbi maslina, koja se provodi ručno. Svaka maslina od koje nastaje vrhunsko maslinovo ulje Brist sa stabla je ubrana nečijom rukom, brižno, nježno, s ljubavlju. Masline se ručno beru kako bi se plodovi maksimalno zaštitili, ali i kako se sama stabla ne bi oštećivala prilikom procesa berbe. Nije li to prekrasan način da se zahvalimo stablima što nam daruju svoje plodove?

Naši domaćini su nam objasnili kako se masline beru početkom listopada kada su najbogatije polifenolima, odnosno antioksidansima i da je upravo to ključ kvalitete i benefita ekstra djevičanskog maslinovog ulja za zadravlje. U berbi sudjeluje cijela obitelj, kojoj pomažu berači iz lokalnog Vodnjana, jer je važno da ubrane masline što prije stignu u suvremeno postrojenje u kojem će iz njih nastati ulje. Masline se prerađuju postupkom hladne ekstrakcije pod kontroliranom temperaturom, što jamči da će ulje nastalo iz tih maslina biti neoksidirano, bogato polifenolima, dok će udio slobodnih masnih kiselina biti nizak.

brist maslinova ulja

Prilikom šetnje dolazimo i do kapelice Sv. Margarete iz 13. stoljeća te kroz Paulovu priču putujemo u prošlost, divimo se ljudskom umijeću, ali i ljudskoj želji da se prošlost sačuva za buduće naraštaje.

brist maslinova ulja

Pri kraju ture Paul nas dovodi do najstarijeg dijela maslinika gdje ćemo kušati Brist maslinova ulja uz lagani tradicionalni istarski obrok i čašu lokalnog pjenušca. Šarmantno ukrašeni stolovi, sa svijećama koje nas obasjavaju, ispod nekoliko stabla maslina koja nas grle i žele nam dobrodošlicu, napokon upoznajemo i Lenu. Lena nas vodi kroz degustaciju ulja i uči nas mnogim zanimljivostima o maslinovom ulju. Vjerojatno ste i sami pomalo zbunjeni s nazivom ekstra djevičansko maslinovo ulje i sigurno ste se pitali što ga čini takvim i postoji li i nekakvo drugo. Nažalost, na svijetu se proda znatno više EVOO (extra virgin olive oil) nego što ga se proizvede. Unatoč „neredu“ na tržištu kroz sljedećih par redaka možete naučiti kako prepoznati pravo EVOO i sljedeći put izabrati ono najbolje za sebe.

brist maslinova ulja

Degustaciju započinjemo s uljem koje se nalije u staklenu plavu čašu, posebnu za tu prigodu. Čaša je plave boje kako ne bismo vidjeli boju ulja, jer ona zapravo ne govori o kvaliteti samog ulja i ne bi smjela utjecati na našu prosudbu. Čašu držimo na jednom dlanu, a drugim dlanom ju prekrijemo te lagano vrtimo u krug. Ovo činimo kako bi se ulje zagrijalo i oslobodilo arome, koje trebamo osjetiti pri mirisanju. Kad smo zagrijali ulje maknemo gornji dlan i primaknemo čašicu nosu, lagano kružimo i mirišemo. Tražimo asocijaciju na miris, najčešće je to miris svježe pokošene trave ili jabuke, ponekad čak i zelene banane. Svaki miris koji asocira na voće i svježinu znak je da je plod zdrav i ubran u savršenom trenutku. Naravno, svaka sorta masline sadrži specifičan miris.

brist maslinova ulja

Nakon mirisanja slijedi kušanje ulja. Malo ulja stavimo u usta, provučemo ga kroz usnu šupljinu uz dodatak zraka, promatramo na koji način se okus razvija na jeziku i nepcu, a potom progutamo. Ono što je uslijedilo iznenadilo nas je sve. Osjećaj “peckanja“ u grlu, kod nekih toliko jak da su i zakašljali, neki i pustili koju suzu. Upravo je to dobar znak da je ulje bogato polifenolima i da smo upravo degustirali zaista ekstra djevičansko maslinovo ulje. Zanimljivo je spomenuti da ovo u kombinaciji s hranom nikada nećemo osjetiti.

Uz šarmantan razgovor i ukusnu večeru, sunce je polako zamaklo i scenu prepustilo noći i zvijezdama. Bio je to savršen kraj divnog ljetnog dana obojanog okusima i mirisima maslina.

brist maslinova ulja

brist maslinova ulja

Za više informacija posjetite:

www.brist-olive.hr

Želite li biti u tijeku i prvi saznati brojne novosti koje dolaze od brenda Brist zapratite i njihov IG profil @brist.olive

 

Indira Juratek

 

Foto: Marina Ćosić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.