parallax background

Ritual Svetih Noći – sanjanje godine koja dolazi

božić
Zašto moja djeca neće dobiti sve božićne poklone koje su zaželjela?
prosinac 23, 2020
dobra knjiga
Dobra knjiga: Pletenica moje bake
prosinac 24, 2020

 

 

U kaosu blagdanskih priprema, vanjskom blještavilu i proslavama, mnogi od nas propuste onu božićnu čaroliju o kojoj se toliko priča. Zaokupljeni izvanjskim i materijalnim mnogi niti ne primijete tanku koprenu koja nam daje uvid u ono s druge strane.

Ali, ako zastaneš samo i na tren, osvrneš se oko sebe i pogledaš u duboko zimsko nebo, osjetit ćeš misterij ovog doba, vremena kada je noć najduža, a dan najkraći. Svjesno ili nesvjesno u vrijeme zimskog solsticija, kozmički ciklusi nas pomaknu u duboko, u tminu, u Sjenu – gdje se susrećemo sa Svjetlošću vlastitog Bića.

ritual svetih noći

Rudolf Steiner i noći dubokog duhovnog iskustva

Rudolf Steiner, intelektualac, filozof, suvremeni učitelj duhovne znanosti i kreator antropozofije (znanost o čovjeku kao osjetilnom i nadosjetilnom biću) podučavao je da je ovo vrijeme godine, od Badnjaka pa do Tri Kralja, vrijeme kada smo najotvoreniji kozmičkim utjecajima. Naglašavao je da blagdani nisu tek komemoracije povijesnih događaja ili osoba, već su duhovni događaji čiji značaj raste i produbljuje se s razvojnim fazama ljudske evolucije.

Sam Steiner je pisao da Božić dobiva novi život ako ga utemeljimo na dubljem, spiritualnijem shvaćanju svijeta, jer je Božić u duhovnom smislu praznik Sunca. Baš sada kada je vanjsko Sunce najslabije imamo mogućnost zaroniti u bezdan vlastitog Bića i doći do unutarnjeg Sunca koje se žari u svima nama. U ovo doba godine svakome tko potraži tajne duboke unutarnje mudrosti otvaraju se vrata za buđenje i rođenje vlastitog višeg sebstva.

„Ono sto prolazi duša u duhovnim dubinama Zemlje potpuno je skriveno od obične svijesti. No, za onog čije su duhovne oči otvorene trinaest dana i trinaest noći, između 24. prosinca i 6. siječnja, to je vrijeme dubokog duhovnog iskustva.“ Rudolf Steiner

ritual svetih noći

Ritual Svetih Noći

„Čovjek, zato što to svjedoče njegove oči, vjeruje da sjemenka biljke prolazi godišnji ciklus, da se mora spustiti u dubine Zemlje kako bi se u proljeće ponovno razotkrila pod toplinom i svjetlošću Sunca. No, zapravo čovjek ne sluti da Ijudska duša također prolazi takvim ciklusom niti će mu se to objaviti sve dok ne bude posvećen u velike misterije postojanja. Upravo kao što je sila sadržana u sjemenu svake biljke usko povezana s fizičkim silama Zemlje, tako je najunutarnjije biće čovjekove duše usko povezano s njezinim duhovnim silama. I upravo kao što sjemenka biljke tone u dubinu Zemlje u vrijeme koje poznajemo kao Božić, tako i Ijudska duša u isto vrijeme silazi u duboka, duboka carstva duha izvlačeći snagu iz tih dubina kao što to čini sjemenka biljke za svoje procvjetavanje u proljeće.“ (Rudolf Steiner, Božić)

ritual svetih noći

Sanjanje nadolazeće godine

Steiner nas poziva da u ovom razdoblju budemo budniji i svjesniji. Kako bismo posijali novo sjeme za sljedeći sunčev ciklus, mudro je u ovom razdoblju odvojiti vrijeme za Ritual Svetih Noći – sanjanje nadolazeće godine.

Korisno je ove dane provesti vodeći svojevrsni dnevnik. Mogu to biti i samo kratke natuknice, dovoljne da te podsjete na vizije, osjećaje, trenutke, koji nagovještavaju novi ciklus. Potrudi se pronaći vremena za smiraj u ovom razdoblju, za odmak od galame, buke, blještavila…

Iskoristi razdoblje za suočavanje i prisjećanje svega što ti se dogodilo, meditiraj, osluškuj šapat svoje Duše, bilježi svoje snove, jer nam se upravo u ovim noćima jasno pokazuje naš životni put i poziv.

Vizualiziraj što te veseli, raduje, gdje ti Duša treperi i Srce kliče od radosti – ukratko dopusti si da budeš TI.

Onda kroz godinu prati zapisano i nastoj se kretati kroz novu godinu pod vodstvom dobivenih putokaza svog Višeg sebstva.

 

Indira Juratek

 

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.