10 prirodnih antibiotika koje mora imati svaka kućna ljekarna

 

S prvim hladnijim danima mnoge zaskoči neki oblik prehlade, viroze ili bakterijske infekcije, a znamo da se nikome ne da biti bolestan.

Uz klasične lijekove i antibiotike iz farmaceutske industrije, simptomi bolnog grla, začepljenog nosa i povišene temperature, mogu se ukoniti i lijekovima iz ljekarne dostupne svima – prirode.

U nastavku donosimo 10 prirodnih antibiotika koje je super uvijek imati doma i već kod prvih simptoma nokautirati vojsku virusa i bakterija.

prirodni antibiotici

10 prirodnih antibiotika koje mora imati svaka kućna ljekarna

Češnjak

Češnjak ili bijeli luk je namirnica koju ima gotovo svaka kuhinja. Osim što je cijenjen zbog svojih vrhunskih kulinarskih svojstava, njegova antibakterijska i antivirusna svojstva su nadaleko poznata. Glavni sastojak češnjaka zbog kojeg je on čudesan saveznik u borbi protiv bolesti je alicin. Alicin posjeduje antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Izvrstan je i u borbi protiv parazita (a kažu i vampira.)

prirodni antibiotici

Kadulja

Još se Hipokrat pitao zašto bi umro čovjek kojem u vrtu raste kadulja. Stari Latini smatrali su ju svetom biljkom i to sasvim opravdano. Poznato je da je kadulja posebno dobra za grlo i grlna oboljenja te respiratorne tegobe, ali i za želučane infekcije i probleme s crijevima. Dokazano je da ima širok spektar antibakterijskih, antivirusnih i antigljivičnih svojstava. Trudnice ju ipak trebaju izbjegavati.

prirodni antibiotici

Ekstrakt sjemenki grejpa

Ekstrakt sjemenki grejpa je poznat prirodni antibiotik, koji je zadnjih godina sve prisutniji kao preporuka i za podizanje imuniteta. Istraživanja su potvrdila da djeluje protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita.

prirodni antibiotici

Kurkuma

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, lako prepoznatljiva po svojoj intenzivnoj žutoj boji. Djelatna tvar zbog koje ju smatraju čudom prirode je kurkumin. Kurkuma može pomoći organizmu na razne načine, a posebno se ističe jačanje probave i obnavljanje crijevne flore čime dolazi do jačanja imuniteta. Pomaže tijelu u borbi protiv gljivica, bakterija i crijevnih parazita.

prirodni antibiotici

Echinacea purpurea

Echinacea purpurea je prvenstveno poznata kao prirodni zaštitnik imuniteta, međutim ona je i snažan antibiotik. Oralne kapi dobivaju se od listova i korijena biljke purpurna rudbekija. Terapija s ovom biljkom je kratka i intenzivna. Nije ju preporučljivo koristiti dulje od 7-8 tjedana.

prirodni antibiotici

Cimet

Osim što daje posebnu aromu i miris zbog čega ga povezujemo s ovim dobom godine, cimet ima izvrstan učinak na gljivična i bakterijska oboljenja. Važno je napomenuti da se ljekoviti cimet dobiva samo od vrste Cinnamomum zeylanicum koja potječe sa Šri Lanke, poznatiji kao cejlonski cimet.

prirodni antibiotici

Timijan

Za timijan kažu da je biljka koju bi svi trebali imati u kućnoj ljekarni. Poznat je i pod nazivima majčina dušica ili vrisak, a prepoznatljiv je po intenzivnom mirisu. Djeluje kao antiseptik, baktericid, antiparazitik, insekticid i još mnogo toga.

prirodni antibiotici

Divlji origano

Za origano kažu da je najdjelotvorniji prirodni antibiotik kojeg znanost poznaje. U ovu svrhu koristi se ulje divljeg origana koje je snažan antioksidans te sadrži brojne polifenole i flavonoide. Izuzetno dobro eliminira sve vrste patogena, od virusa, bakterija, gljivica do parazita… Također, preventivno povećava otpornost organizma i snaži imunitet.

prirodni antibiotici

Eukaliptus

Iako nije iz naših krajeva, njegovo eterično ulje lako je dostupno u Hrvatskoj. Eukaliptus otvara dišne puteve te pomaže kod respiratornih tegoba i liječenja sinusitisa. Također, ima snažna antibakterijska i antivirusna svojstva. Ujedno je i predivnog mirisa pa je pravo osvježenje prostora u zimskom razdoblju.

prirodni antibiotici

Propolis

Propolis je od davnina poznat kao saveznik u borbi protiv raznih bolesti. Stvaraju ga pčele od izlučevina kore i pupoljaka drveća kojima se upravo stabla štite od mikroorganizama. Zbog visokog sadržaja flavonoida propolis djeluje kao antioksidans sa snažnim antiseptičkim, antibiotskim i antikancerogenim djelovanjem.

prirodni antibiotici

 

 

Indira Juratek

 

Foto: Unsplash, Pexels

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.