endokrini disruptori

6 najčešćih endokrinih disruptora i kako ih izbjeći

 

Endokrini sustav je mreža žlijezda koje proizvode hormone s naglaskom na unutarnje lučenje.

Kao takav, za naše sveopće dobro igra vitalnu ulogu u regulaciji fizioloških procesa kao što su metabolizam, rast i razvoj, razmnožavanje i raspoloženje. Primjeri endokrinih žlijezda su :
– hipofiza
– štitna žlijezda
– nadbubrežna žlijezda

Međutim, naš endokrini sustav svakodnevno je izložen kemikalijama koje narušavaju njegovu funkciju u održavanju zdravlja. One zajednički nose naziv endokrini disruptori, a to su sve tvari i kemijski spojevi stvoreni ljudskom rukom koje koristimo u našoj svakodnevici, a koji ometaju rad našeg endokrinološkog sustava (Definicija s konferencije – Maja Obrovac Glišić).

Djeluju tako da povećavaju proizvodnju određenih hormona, a istovremeno smanjuju proizvodnju drugih te djelujući tako stvaraju disbalans. Studije su ih povezale s rakom, smanjenim brojem sperme, smanjenim IQ-om, bolestima štitnjače, urođenim manama i drugim razvojnim poremećajima, a najviše su riziku izložene bebe i djeca.

Nažalost, negativni učinci izloženosti na razvojni stadij i rad endokrinih žlijezda je nepovratan.

Ako dodatno želite proširiti bazu znanja na temu endokrinološkog sustava i endokrinih disruptora, prilažemo vam link koji vas vodi na izvješće Svjetske zdravstvene organizacije gdje je detaljno obrađeno što su endokrini disruptori i kakav je njihov utjecaj po naše zdravlje.

 

6 najčešćih endokrinih disruptora i kako ih izbjeći

U nastavku teksta izdvojeno je šest osnovnih endokrinih disruptora i na koji način ih možete izbjeći.

I. BISFENOL A (BPA)

Radi se o industrijskoj kemikaliji koja se koristi za proizvodnju polikarbonatne plastike i smola. Najčešće se nalazi u oblogama konzervirane hrane i drugih sličnih materijala za pakiranje, plastičnim bocama i blagajničkim računima. Povezuje se s rakom dojke, reproduktivnim problemima i plodnosti, pretilošću i ranim pubertetom. S obzirom na nedostatak transparentnosti na tržištu, gotovo je nemoguće znati gdje se sve koriste BPA, no postoje načini kako možete smanjiti izloženost:

1. Budući da je izlučivanje BPA kemikalija intenzivnije pri visokim temperaturama, izbjegavajte zagrijavati konzerviranu hranu u kupovnoj ambalaži unutar mikrovalne pećnice. Stakleno posuđe ili tava sigurnija je alternativa za podgrijavanje hrane.

2. Konzerviranu hranu zamijenite svježom.

3. Izbjegavajte plastiku označenu s „PC“ – oznaka za polikarbonat ili naljepnicu za recikliranje br.7

4. Provjerite sadrži li proizvod koji želite kupiti BPA koristeći se:

– bazom podataka tvrtke EWG (obuhvaća popis proizvoda koji sadrže BPA) ili aplikacijom EWG Healthy Living
– aplikacijom Clean Beauty
– aplikacijom Think dirty

S navedenim aplikacijama možete skenirati ambalažu proizvoda i dobiti informaciju o udjelu štetnih kemikalija unutar odabranog proizvoda.

endokrini disruptori

II. FTALATI

Ftalati su organski kemijski spojevi koji su poznati kao plastifikatori ili omekšivači, a nalaze se u:
– kozmetičkim proizvodima (DEP, DBP, BzBP)
–  PVC plastici (DEHP)
–  dječjim igračkama
–  plastičnom omotu i ambalaži
– sredstvima za čišćenje i slično

Studije su povezale ftalate s urođenim manama u muškom reproduktivnom sustavu, nižim brojem sperme, manjom pokretljivošću sperme, pobačajima i gestacijskim dijabetesom. Švedsko istraživanje iz 2014. sugerira da je izloženost ftalatu kod švedskih dječaka skratila anogenitalnu udaljenost – udaljenost između anusa i baze penisa, što su neke studije dovele u vezu s razvojem genitalija i funkcijom testisa. Što je kraća udaljenost, to je veći rizik od problema, uključujući nizak broj sperme i nespuštene testise, takozvani kriptorhizam.

Flatale možete izbjeći tako da:

1. Obratite pozornost na oznake „miris na deklaraciji“ (posebno na pelene i vreće za smeće) i oznake koje ukazuju na prisutnost ftalata kao što su DEHP, DIDP, DINP, BzBP, DMP i DEP.

2. Kupujte plastiku samo s reciklirajućim kodovima 1, 2 i 5.

3. Smanjite upotrebu sintetičkih proizvoda proširujući kućni asortiman certificiranim prirodnim proizvodima.

endokrini disruptori

III. PFAS kemikalije

Veoma fluorirane kemikalije poznate kao PFAS, skupina su kemikalija koje sadrže spojeve ugljika i fluora, a glavna funkcija im je da materijalu pružaju svojstvo otpornosti na ulja, mrlje i vodu. Studije su ih povezale s rakom, bolestima štitnjače, oslabljenim imunitetom i razvojnim nedostacima, dok se u prirodi ne razgrađuju, već se akumuliraju. Koriste se u izradi:
– posuđa
– vodonepropusne odjeće
– premaza na tapeciranom namještaju i tepisima
– pakiranja za hranu.

Jedan od dominantnijih izvora izloženosti kemikalijama PFAS je voda za piće, a nekoliko savjeta za njihovu redukciju su:

1. Upotreba filtera za vodu iz slavine, a prije kupovine na EWG-ovoj stranici možete pronaći Vodič za kupnju filtera za vodu

2. Kokice pripremajte na tavi, jer kokice za pripremu u mikrovalnoj pećnici su pakirane u vrećice koje su s unutarnje strane obložene PFAS kemikalijama

3. Ne kupujte tave i ostali kuhinjski pribor koji je proizveden s PFAS kemikalijama s ciljem sprječavanja efekta „lijepljenja za podlogu“

4. Smanjite konzumaciju brze hrane budući da se često pakira u omote koje sadrže PFAS kemikalije.

endokrini disruptori

IV. ATRAZIN

Atrazin je herbicid za suzbijanje korova u kukuruzu te je naknadno registriran za primjenu u voćnjacima i vinogradima. Problem s atrazinom nastao je kada su ga seljaci počeli koristiti u većim dozama od propisanih budući da propisane dozacije nisu bile učinkovite. To je ujedno i jedini pesticid koji se sintetizira u Hrvatskoj, a za koji nije uspostavljen monitoring. Nalazi se u vodovodnim sustavima, dok su neka istraživanja otkrila da izlaganje čak i niskim razinama atrazina može pretvoriti muške žabe u ženke koje proizvode održiva jaja. Izbjeći ga možete:

1. Kupnjom filter za vodu certificiran za uklanjanje atrazina

2. Konzumacijom organskih proizvoda

3. Informiranjem o proizvodima s manjim udjelom pesticida (posjetite EWG-ov Vodič za kupce o pesticidima u proizvodu ™)

endokrini disruptori

V. USPORIVAČI PLAMENA

Usporivači plamena su kemijski aditivi koji se dodaju zapaljivim materijalima kako bi se spriječilo njihovo paljenje, smanjilo pregrijavanje i ispuštanje dima.

Razlikuje se nekoliko vrsta zbog raznolikosti predmetnih materijala, a najviše su koncentrirani u:
– mobilnim telefonima
– računalima
– podzemnim željeznicama
– automobilima i dječjim sjedalicama
–  jastucima od pjene i madracima
– tapeciranom namještaju
– izolaciji i elektronici i slično

Funkcioniraju tako da u zatvorenim prostorima migriraju s proizvoda na zrak i kućnu prašinu pa ih se može svakodnevno udisati, gutati i apsorbirati kroz kožu. I u ovom slučaju najveći rizik od izloženosti imaju djeca, a studije su ih povezale s poremećajima hormona, rakom te poremećajima pažnje i inteligencije u djece. Izbjeći ih možete:
1. Provjeravanjem naljepnica/etiketa na jastucima, namještaju i prostirkama
2. Pranje ruku sapunom sebi i djeci prije jela
3.  Usisavajte s HEPA filterom za pročišćavanje i kontrolu kontaminacije
4. Obratite pozornost na podstavu ispod starih tepiha, jer može sadržavati usporivače plamena, a djecu držite podalje od prostora ako se odlučite na eliminaciju tepiha

endokrini disruptori

VI. PERKLORAT

Perklorat je sastojak raketnog goriva te je endokrini disruptor koji ometa rad štitnjače tako da se u metabolizmu natječe s hranjivim jodom koji je štitnjači potreban za stvaranje hormona štitnjače. Ti hormoni neizostavni su u regulaciji metabolizma u odraslih i presudni su za pravilan razvoj mozga i organa u novorođenčadi.

Osim što zagađuje pitku vodu, on kontaminira i hranu, a najveći izvor perklorata su mliječni proizvodi. Izbjeći ih možete:
1. Ugradnja filtera reverzne osmoze
2. Unos osiguravajuće količine joda u prehrani – jedenje jodirane soli, s obzirom na to da je u ovo vrijeme teško pronaći namirnice koje nisu i minimalno izložene.

 

Možda vam se čini da kamo god se okrenuli i za čime god posegnuli, izlažete sebe i svoje bližnje nekom endokrinom disruptoru, no niste daleko od istine. Danas je gotovo nemoguće izbjeći izlaganje takvim kemijskim spojevima, ali ono što je ohrabrujuće je to da se počinje sve više pažnje usmjeravati na regulaciju koncentracije štetnih kemikalija te njihovo potpuno uklanjanje u određenim proizvodima koje svakodnevno koristimo. Ono na što možete utjecati unutar vlastitog kućanstva je da ugradite filtere za vodu, pažljivo čitate deklaracije i etikete na proizvodima koje želite kupiti. Pronađete li na početku sastava neke od spomenutih kemikalija, budite svjesni da ih u tom proizvodu ima u velikim količinama. Svakako korak koji će najviše pomoći je da prerađenu i konzerviranu hranu supstituirate svježim i domaćim namirnicama iz vlastite proizvodnje, obližnjih OPG-a ili kvartovskih tržnica.

 

Možda vas zanimaju sličneteme:

Utjecaj kozmetičkih proizvoda na okoliš

Utjecaj kozmetičkih proizvoda na naše zdravlje

 

Dajana Kocijan

 

Foto: Pexels, Unsplash

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.