parallax background

7 savjeta za kućni ured zbog kojih će vam posao biti draži

tijelo i um
Dobra knjiga: Tijelo i um, istok i zapad
28. travnja 2021.
veganska kuhinja
Namirnice koje mora imati svaka veganska kuhinja (i gdje ih nabaviti)
29. travnja 2021.

 

Zbog neočekivanih okolnosti mnogi su se radni prostori bili primorani integrirati unutar kvadrature domova. Iako je radni prostor mnogima ograničen, a privikavanje novim okolnostima teško i dugo, mali detalji mogu olakšati taj proces.

Čisti i uredan radni prostor olakšava rad, a interijer radnog prostora prema vlastitom ukusu može dodatno pružiti veću razinu ugode, opuštenosti i koncentracije.
U nastavku pišemo nekoliko ideja koje bi mogle osvježiti prostor i poboljšati kućne uvjete u kojima radite.

7 savjeta za kućni ured zbog kojih će vam posao kod kuće biti draži

BILJKE

Biljke su pogodne za bilo koji oblik interijera, a samim svojim oblikom i bojom najljepši su prirodni ukras kojim možemo podići prostor. Biljke ne samo da vizualno opuštaju, već imaju utjecaj i na mentalno zdravlje. Zelena je umirujuća i opuštajuća boja koja se lako može povezati sa živom prirodom i na taj način podići utonulu energiju. Svaka biljka ima različite potrebe što nalaže da se treba dobro informirati o biljci koju ste udomili, jer se ne može svakoj biljci pristupiti na isti način. One također imaju moć apsorbiranja onečišćenog zraka što može utjecati na bolje raspoloženje, koncentraciju te smanjenje umora i razine stresa. Neke od biljaka koje čiste zrak i lako se održavaju:
• Svekrvin jezik
• Zlatni puzavac
• Zeleni ljiljan
• Zmajevac
• Areka palma
• Ružmarin
• Aloe vera

Ako imate kućne ljubimce, također se informirajte na koji način pojedina biljka utječe na njih, a savjete o tome kako možete postići dugotrajnost biljaka možete pročitati na sljedećem linku.

kućne biljke

DIFUZOR

Difuzori su ovlaživači zraka u zatvorenim prostorima, a najbolji su ultrazvučni koji rade na struju. Nazivaju se još i ionizatori, jer sastavne komponente eteričnih ulja otpuštaju u zrak u obliku negativnih iona koji se potom vežu za pozitivne ione različitih izvora onečišćenja te na taj način čiste i ovlažuju zrak. Difuzori za otpuštanje eteričnih ulja u zrak ne koriste toplinu, jer toplinskim zagrijavanjem eterična ulja gube svoja ljekovita svojstva i kvalitetu. To se događa kada se za prostorno raspršivanje eteričnog ulja koristi keramička posudica koja se zagrijava uz pomoć plamena svijeće.

Eterična ulja, uz miris koji stvara prostornu ugodu, imaju utjecaj i na psiho-emocionalno stanje. Njihov se kompleksni sastav putem najsnažnijeg ljudskog osjetila, njuha, direktno povezuje s limbičkim sustavom koji kontrolira emocije. U mozgu se udisanjem aktivira hipotalamus koji šalje poruke u druge dijelove tijela i tako utječe na jačanje imunološkog sustava. To je također razlog zašto mirise vežemo za ugodne emocije i sjećanja te dobro raspoloženje.

Kako bi se ostvario što bolji ljekoviti učinak, potrebno je koristiti prirodna i kvalitetna eterična ulja. Važnost informiranja o proizvodnji, djelovanju i primjeni ulja je neupitna, stoga se uvijek prije kompleksnije primjene savjetujte s educiranim aromaterapeutom od kojeg ćete dobiti sve potrebne informacije.

Za difuzor možete koristiti sljedeća eterična ulja koja pogoduju boljoj produktivnosti i osjećaju opuštenosti:
• Naranča ili mandarina – može zasebno, a može i u kombinaciji s Pepermintom za jutarnje razbuđivanje i kristalnije razmišljanje
• Lavanda – EU koje pomaže reducirati stres i glavobolje
• Ružmarin – pomaže kod respiratornih problema pa udisanje istog pogoduje u umirivanju infekcija
• Ylang-ylang – smanjuje tjeskobu i potištenost te može pomoći pri usnivanju

eterična ulja

SOCIJALIZACIJA

Budući da je mnogima reducirana komunikacija s kolegama prilikom prelaska na rad od doma, potrebno je pronaći nove načine socijalizacije tijekom radnog vremena ako živite sami. Isto kako u uredu porazgovarate s kolegama, popijete kavu i odete do dućana po gablec, na isti način sada za vrijeme pauze možete nazvati prijatelja, prošetati psa, odraditi kratki trening ili pročitati poglavlje knjige.

Na taj način obnavljamo energiju i focus, jer se dio radnog vremena pažnja usmjerila na aktivnosti koje nisu vezane za posao.

kućni ured savjeti

NAČIN SJEDENJA

Ako u kućnom uredu ne upotrebljavate ergonomski prilagođenu radnu opremu, savjetujemo da uložite u jednu ili u jednu od mogućih alternativa. Statički tjelesni napor bez dodatnog opterećenja prati poremećaj u opskrbi mišića krvlju što može biti jedan od faktora brzog umora i mikro ozljeda kralježnice. Zbog preopterećenja koštano-mišićnog sustava i nepravilnog položaja tijela dolazi do boli u vratu, ramenima, zglobovima, rukama i šakama.

Odlučite li se na alternativne mogućnosti pravilnog sjedenja kao što su pilates lopta ili stolica klečalica, poželjno je prije kupovine konzultirati se sa stručnjakom jer su neka znanstvena istraživanja potvrdila da dugoročno sjedenje na pilates lopti može dovesti do još većeg zamora kralježnice i smanjiti efekt koji se može postići kratkotrajnim izmjenama objekta sjedenja – 4 h sjedenja na uredskoj stolici, 4h sjedenja na pilates lopti.

pilates ball

NAOČALE

Svakodnevno gledanje u emitatore plave svjetlosti kao što su zaslon računala, mobitela i televizora, dugoročno može dovesti do brzog umora očiju isto kao i nesanice, promjene raspoloženja i sličnih tegoba. Zbog toga sve se više daje naglasak na važnost korištenja naočala za kompjuter s posebnim premazom na lećama koji sprječava da se oči brzo umaraju, isušuju ili zamagljuju. Premaz blokira plavo svjetlo, a naočale sa zaštitom od plave svjetlosti mogu se kupiti i ako ne nosite dioptrijske naočale. Najveća učinkovitost postiže se kada se ekran od lica nalazi na razmaku od 50-60 cm što je prosječna dužina podlaktice sa šakom.

rad od kuće

DEKORACIJA

Malo dekoracije svaki stol čini malo sretnijim mjestom. Poigrajte se s detaljima, a pored uobičajene uredske dekoracije možete pokušati napraviti takozvanu “vision board”, odnosno ploču s fotografijama koje prikazuju mjesta, odnose, postignuća i slične stvari koje želite manifestirati u svom životu. Ploča je u ulozi svakodnevnog podsjetnika i motivatora za dugoročni cilj u dane kada ne ide sve od ruke.

Također, uz radni stol dobro dođe neka veća ukrasna kutija ili manji ormarić koji će biti spas u danima kada druge obaveze preopterete raspored i ne stignete se posvetiti pospremanju stola. Na taj način u kratkom vremenskom periodu prostor izgleda uredno i spremno za novi radni dan.

POZICIJA RADNOG STOLA

Ako ste u mogućnosti, radni stol pozicionirajte bliže prozoru kako bi dobili što veći dotok dnevnog svjetla. Pripazite da je zaslon računala bočno okrenut od sunca kako ne bi došlo do odsjaja jer on smanjuje čitljivost znakova i uzrokuje zamor očiju.

ciljevi

 

Možda vas zanimaju i ovi tekstovi:

7 vrsta tjelovježbe koje možete izvoditi kod kuće 

7 zdravih navika koje možete usvojiti već danas 

4 načina kako pomoću umjetnosti nadvladati anksioznost

 

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

 

 

Foto: Pexels, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.