parallax background

Što jesenske emocije znače za naše lice i kako si pomoći akupresurom?

26. listopada 2020.
probudi se
(pro)budi se – „Zaista nitko nije mudar ako ne poznaje mrak.“
26. listopada 2020.
asane
9 asana za otvaranje četvrte čakre – Anahata
27. listopada 2020.

 

Već smo mjesec dana u jeseni. Prema kineskoj tradiciji (a ona nam je uvijek zanimljiva), jesen se povezuje s elementom METALA.

Karakteristične emocije vezane uz ovaj element su: tuga, žaljenje, čežnja, otuđenost. Sve ono što nam se često javlja kao reakcija na kraj ljeta, kraj perioda potpune opuštenosti i polakog gašenja onog vatrenog i uzbudljivog vanjskog života. Jesen nas polako povlači prema unutra i prema nekim novim aktivnostima.

Ove su emocije sasvim normalne. Ako pogledamo prirodu, vidjet ćemo kako usporava, rješava se viškova i priprema za mirovanje. Sve je u prirodi cikličko. Mi smo dio prirode, iako na to vrlo često zaboravljamo pa smo samim time i mi ciklički.

Ako se tjeramo na to da nam raspoloženje uvijek bude prpošno i lepršavo, ne činimo sebi time dobro. Pokušajmo radije proživjeti sve emocije i ne percipirati ih kao loše. I naše su emocije ciklus.

jesen i emocije

Što još možemo u jesen kako bismo se osnažili, podržali i uskladili s prirodom?

– prakticirati vježbe disanja ili pranayamu
– vježbati uz puno istezanja mišića prsnog koša i položaje u kojima uvijamo tijelo prema nazad
– hraniti se toplom, grijajućom hranom
– poduprimo ovu sezonu boravcima u prirodi. Kada vidimo koliko je prekrasna jesenska priroda, bogatstvo njenih plodova, možda i mi zastanemo i nagradimo se za svoje rezultate.
– promatrajmo prirodu i njene značajke pa ćemo uočiti nježne promjene koje priroda radi – odbacuje staro kako se pripremila za mirovanje prije novog rasta i cvata u neprekidnom procesu transformacije
– njegujmo se više, spavajmo više, pripremajmo nutritivno bogatu, toplu hranu!
– uvedimo nove rutine, jesensko – zimske. Dani su kraći, manje boravimo vani, ali što možemo sve u svom domu?
– stvorimo jasne, strukturirane i izvedive planove za svakodnevni život
– slavimo jesen bijelim svijećama i bijelim cvijećem
– budimo prije svega nježni prema sebi i prihvaćajmo sve svoje faze i emocije

jesen

Što jesen i jesenske emocije znače za naše lice?

Uz navedene jesenske emocije vežu se i pokreti našeg lica: povlačenja usnica prema dolje, dizanje obraza kako bismo stisnuli oči, skupljanje obrva i njihovo spuštanje.

Ove su akcije vezane uz “metalne” mišiće našeg lica: depressor anguli oris (spuštač kuteva usana), orbicularis oculi (kružni mišić oka), corrugator supercilii (zgužvatelj obrva) i depressor supercilii (spuštač obrva).

Sukladno s time, bore koje nam metalne emocije stvaraju su: vranine nožice oko očiju, linije brige na čelu, marijonetske linije i sitne vertikalne linije oko usana.

Organi koje vežemo uz element metala su: pluća i debelo crijevo. Prema kineskoj medicini, pluća su organ najuže povezan s kožom. Pogledajmo samo pušače i njihovu kožu!
Njihova koža nema dovoljno vlage, prerano stari, linije oko usana već su vrlo rano izražene. Kronično oslabljena pluća gube i svoju sposobnost disperziranja tekućine u tijelu. Možda je jesen dobra prigoda da i naviku poput pušenja ostavimo iza sebe.

Kako se naglasak u ovom periodu stavlja na pluća, a pluća upravljaju našom vitalnom energijom, naša vitalnost u jesenskom periodu bit će usko povezana sa stanjem naših pluća.

I pluća i debelo crijevo osjetljivi su na hladnoću pa je u ovom periodu dobro konzumirati puno toplih napitaka i općenito zadržati tijelo dobro ugrijanim. Oba organa važna su za naš imunitet i snaga su naših zaštitnih granica.

Ukoliko u ovom periodu osjetimo pomanjkanje energije, poslušajmo svoje tijelo i odmarajmo se i spavajmo više i duže.

A ukoliko podlegnemo nekoj od sezonskih viroza, dijelim s vama video koji vam može pomoći u pročišćavanju gornjih dišnih puteva.

 

Više o jogi za lice pročitajte ovdje ili posjetite IG profil face_yoga_by_ivana za više vježbi.

 

Ivana Crnčić

– Kroz pitanja i traženje odgovora i shvaćanje kako su razumijevanje i prihvaćanje temelji rasta i stvaranja životne lakoće, želim razmjenjivati iskustva i znanja s ljudima oko sebe. Koristim yogu, sistemske konstelacije i energetski rad kao bazu za rast i vlastiti put traženja odgovora, a sve što naučim, rado ću podijeliti s drugima.

 

Foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.