sedma čakra

Alati i prakse koje poboljšavaju protok 7. čakre – Sahasrare

 

Sedma čakra, ujedno i zadnja je Sahasrara. Nalazi se na vrhu glave a obuhvaća mozak, središnji živčani sustav, cerebralni korteks. Ona je naša direktna poveznica s Božanskim, ovdje prestaje dualizam i postoji samo jedinstvo Cjeline.

Boja joj je bijela odnosno – ona jeste sve boje. Budući da kao Ajna (šesta čakra) obuhvaća epifizu, tu je „sjedište duše“. Kvalitete ovog energetskog centra su blaženstvo, mir, mudrost, univerzalni identitet, strpljenje, povjerenje, prepuštanje i služenje.

Ova krunska čakra je onkraj prostora i vremena, čista nemanifestirana svjesnost, sjedište prosvjetljenja. Prosvjetljenje je stanje koje se ne može opisati riječima, može se samo iskusiti. Iako nam ponekad to stanje djeluje mistično i nedokučivo ono je u stvari moguće svima kroz postupni progresivni rad, strpljenje i na kraju – znanje. S protočnom Ajnom mi razumijemo život, međusobnu povezanost, cjelovitost Svemira, razliku između dualizma i jedinstva, ali s protočnom Sahasrarom mi to jednostavno ZNAMO.

Sve što manifestiramo, kreiramo od Sahasrare prema dolje jer je sve što postoji stvoreno iz nemanifestiranog, iz čiste svijesti. Sve je jednom bila samo ideja. Svaki koncept, svaka stvar, svaka emotivna, mentalna i fizička manifestacija, svaki predmet, sve je bila samo ideja. I kreacija ide putem kanaliziranja iz Sahasrare, zatim u treće oko- vizualizacija ideje, pa u Vishuddhu gdje se može izraziti kroz istinu, zatim se filtrira kroz Anahatu koja, ako je protočna, kreacija je vezana za dobrobit svih jer je ona bezuvjetna ljubav. Iz Anahate prolazi kroz Manipuru koja nam daje odlučnost, disciplinu i snagu da to provedemo dalje u djelo. Iz Manipure prolazi kroz Svadhistanu koja nam omogućuje da kroz odnose (poslovne, obiteljske, partnerske, prijateljske) na neki način povežemo i podijelimo kreaciju s drugima, da bi se na kraju ona stvorila odnosno izmanifestirala kroz Muladharu u ovom fizičkom svijetu.
sedma čakra

Na podnožju naše zdjelice kod prve čakre „spava“ energija poznatija kao Shakti koja se želi uzdizati zbog ogromnog magnetizma s energijom koja je na području Sahasrare – Shivom, no zbog svih blokada i čvorova na putu to joj je nedostupno. Ta nedostupnost se u ljudskom iskustvu očituje kao nejasnoća, neznanje, zbunjenost i teške emocije. Tek kad je tijelo pročišćeno energija ima prolaz od prve do sedme čakre kroz glavni centralni energetski kanal Sushumnu- takozvano buđenje Kundalinija koje nerijetko rezultira eruptirajućim iskustvom ekstaze. U ovom slučaju, mi čistimo te blokade (uglavnom) od prve čakre prema gore osvještavajući naše potisnute emocije, uvjerenja i obrasce kroz meditaciju i prakse. Ako nam se dogodi kundalini buđenje to ne znači nužno da smo se prosvijetlili, nego smo dobili jedan prekrasan uvid u stanje blaženstva. Takvi uvidi su ponekad dvosjekli mač. S jedne strane, na jedno vrijeme osjetimo kako je to biti „blažen“, razumjeti, vidjeti istinu, spoznati. S druge strane, kad „high“ kad- tad opadne, takvo iskustvo može biti udarac na ego koji voli moć i nadmoć, ali i koji voli vezanje i prianjanje (koje su glavne blokade sedme čakre) pa bilo koje drugo ljudsko stanje doživljava kao „nedovoljno“ ili krivo.

Put do prosvjetljenja započinje voljom. Sama volja će nas dovesti do mnogih praksi, lekcija, uspona i padova, pokušaja, greški, učenja. Ako imamo volju i kultivirano povjerenje u proces znat ćemo da je razvoj svijesti nešto što se događa progresivno. Vrlo mali broj ljudi se rodi već „probuđen“, većina nas ovdje ima posla. Odnosno imat ćemo posla, dok jednom ne shvatimo da ne moramo ništa raditi.

Na području Sahasrare kovitla energija vezana za našu mentalnu snagu, memoriju i inteligenciju (Medha Shakti). Ona se brže troši kada je živčani sustav pod utjecajem simpatikusa- uzbuđenjem, stresom, galamom, seksom, plakanjem, ispraznim pričanjem. Kad je pak, pod utjecajem parasimpatikusa ona se puni.

sedma čakra

Opuštanje uma i tijela, bivanje u tišini, meditacija, prihvaćanje sadašnjeg trenutka dovode nas u harmoniju i mir. U praksi joge, mnoge asane poboljšavaju protok sedme čakre na ovaj način, a najviše to čine inverzije, jer sva krv, pa i energija idu prema glavi, smirujući nas. Neke od njih su:

1. Stoj na glavi (Shirshasana)

Ovo je asana koja je najbolja da se uči uz budno oko iskusnog učitelja. Potreban je jak centar, snažne ruke i ramena.
Za ulazak u položaj sjednemo na pod, uhvatimo se za suprotni lakat (time odredimo razdaljinu) i isprepletemo prste, mali prst spremimo unutra.
Provučemo glavu kao kroz češalj dok ne dođemo do tjemena. Prvo pružimo noge, prebacujemo težinu na ruke koje punom snagom pomažu glavi i rasterećuju ju. Ramena šaljemo daleko od ušiju i izdužujemo vrat. Šetamo naprijed dok nam stražnjica ne dođe iznad glave. Nakon toga, noge možemo ili polako početi dizati savijene ili pružene ili laganim zaletom (manje preporučeno). Dobro je na početku vježbati uz zid. Ostanemo u položaju 10- 15 dubokih udaha i izdaha, početnici i manje, po mogućnosti.

2. Svijeća (Sarvangasana) i/ili Viparita Karani

Težina tijela mora biti na ramenima, ne na vratu. Noge su u zraku, stopala spojena, prsti pruženi. Iako je brada zaključana, osjetimo da izdužujemo vrat i da možemo disati. Ovdje se obično ostaje malo duže, 10-15 udaha i izdaha.
Viparita karani je jednostavnija varijacija svijeće, stražnjica ide više prema nazad, noge više bliže glavi. Smanjuje se pritisak na vrat.
Ukoliko imate bolove u leđima ili menstruaciju, možete samo dići noge uz zid ili staviti jastučić ili dekicu ispod stražnjice kao modifikaciju.

sedma čakra

3. Položaj djeteta (Balasana)
S raširenim koljenima spustimo se s torzom i čelom na pod. Ruke mogu ili ispred tijela ili iza za još više uzemljujući efekt. Namjera nam je bitna: opuštanje. Opustiti ramena, glavu, osjetiti dekompresiju donjeg dijela leđa, postajemo teški, tonemo u kukove.

Osim joge, Sahasraru još poboljšavaju molitva, meditacija, čitanje svetih spisa, pjevanje mantri, satsangovi…

Svako živo biće ima svoju svrhu. Svako ljudsko biće ima svoju dharmu, svoj poziv. Mi jesmo više od ovog tijela, pa ipak naša duša se odlučila inkarnirati u ovaj prostor i vrijeme na ovoj planeti s ciljem da uči, razvija se i kreira. Ako, za početak, ovaj koncept prihvatimo samo kao ideju otvaramo si prostor za razumijevanje kroz istraživanje i uvide. Također se prepuštamo u jednu zabavnu kozmičku igru, ionako se tako najbolje uči.

„Prije prosvjetljenja – cjepaj drva, nosi vodu. Poslije prosvjetljenja – cjepaj drvo, nosi vodu.“ (Zen uzrečica).

sedma čakra

 

12 asana koje reguliraju protok prve čakre možete pronaći ovdje. 

10 asana koje reguliraju protok druge čakre možete pronaći ovdje.

9 asana za podizanje unutarnje vatre možete pronaći ovdje. 

9 asana za otvaranje četvrte čakre možete pronaći ovdje. 

6 asana za otvaranje pete čakre možete pronaći ovdje.

Alate i prakse koje poboljšavaju protok 6. čakre možete pronaći ovdje

 

Više o jogi potraži u rubrici SKLADNO TIJELO.

 

 

Arijana Smit

– Učiteljica sam glazbe i yoge (i studentica istih), glazbenica i meditant. Volim s ljubavlju dijeliti svoje gore navedene strasti kroz zabavan, kreativan, razigran način kako bi se iscijelili te dublje povezali sa sobom, drugim živim bićima i Majkom Zemljom.

 

Foto: Kristijan Cimer, Mladen Ognjenović

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.