Joga za otpuštanje stresa

 

Ako trebate recept za opuštanje i htjeli biste isprobati jogu, a joga položaji s interneta izgledaju vam pomalo zastrašujuće, danas ću vam odati jednu tajnu – svatko može prakticirati jogu.

Znam, zabavno je učiti stoj na rukama, a čudni, zapetljani položaji znaju izgledati stvarno očaravajuće, no da bismo osjetili prave benefite joge, jedino što trebamo znati je – disati.

Pustite opuštajuću glazbu, zapalite par svjećica, nakapajte nekoliko kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja u difuzor i odrolajte prostirku – vrijeme je za jogu. Neka joga ne bude samo tjelovježba, nego pravi ritual.

6 joga asana za otpuštanje stresa

Započnite iz položaja Sukhasane – ugodan sjedeći položaj s prekriženim nogama. Slobodno sjednite na jastučić kako biste ovaj položaj napravili još ugodnijim. Izravnajte leđa, pošaljite ramena iza i dolje i opustite ruke na koljenima ili u krilu. Osvijestite kako dišete – dajte si vremena da proučite svoj dah. Primijetite kako vam se dah pritom izdužuje. Nastavite disati duboko, polagano i izduženo nekoliko minuta. Pokušajte svijest zadržati na dahu. U redu je da misli odlutaju, ali ih stalno vraćajte na dah.

Krava-mačka
Nakon statičnog položaja koji nekima može biti malo zahtjevniji za leđa, dobro je napraviti nekoliko fluidnih pokreta kralježnice. To u ovom slučaju može biti pulsacija između položaja krave i mačke. Prebacite ruke ispred tijela i nađite se u položaju stola. Provjerite jesu li vam zapešća ispod ramena i koljena ispod kukova pa udahom otvorite prsni koš, pošaljete kukove gore, a izdahom se snažno odgurnete dlanovima od poda i zaoblite gornji dio leđa. Na trenutak opustite glavu da osjetite dekompresiju u vratu. Napravite 5-10 ciklusa, ovisno o tome koliko vremena imate.

Adho Mukha Svanasana
Iz položaja stola jednostavno podignete koljena i nađite se u psu prema dolje. Dlanovi neka budu čvrsto utisnuti u prostirku – posebno obratite pozornost na kažiprst. Leđa su potpuno ravna, šaljete kukove visoko gore, a koljena mogu biti savinuta. Kad namjestite položaj, malo prošetajte petama u mjestu da istegnete stražnje lože. Istezanje je jako važno za otpuštanje stresa, jer aktivira parasimpatikus – dio mozga zadužen za opuštanje.

Image by yanalya on Freepik

Anjaneyasana
Iz psa prema dolje zakoračite naprijed u Anjaneyasanu. Spustite stražnje koljeno u pod i udahom podignite ruke gore. Pokušajte otvoriti prsni koš, a da se pritom ne lomite u donjim leđima. Zadržite položaj 5 udaha i izdaha pa ponovite na drugoj strani.

Image by Freepik

Virabhadrasana II
Iz psa prema dolje ponovno zakoračite naprijed, spustite stražnju petu u pod i poput vjetrenjače se podignite u položaj ratnika/ce II. Prednje koljeno je savinuto, stražnji kuk je otvoren i ruke su ispružene svaka u svoju stranu. Pogled je preko prednje ruke. Pokušajte svjesno opustiti ramena. Zadržite položaj 5 udaha i izdaha i ponovite na drugoj strani

Image by yanalya on Freepik

Balasana
Iz psa prema dolje se spustite u Balasanu – položaj djeteta. Ponovno se vratite svom dahu, primijetite kako sada dišete. Je li se nešto promijenilo ili je sve ostalo potpuno isto? Ostanite u ovom položaju nekoliko minuta.

Ovaj slijed je odličan jer nam dopušta da osluškujemo svoje tijelo i dodajemo i oduzimamo sve ono što nam je ili nije potrebno. Svaki pokret pokušajte povezati s udahom ili izdahom. Krećite se polagano i pritom izdužujte dah. Vjerujte mi – benefite ćete osjetiti već nakon nekoliko dana.

Namaste.

 

Možda vas zanimaju i ove teme:

Kako odabrati stil joge za sebe? 

Svjetski dan joge – različitim stilovima do ravnoteže i radosti 

Vrste joge

Više o temama joge & tjelovježbe pronađite u našoj rubrici SKLADNO TIJELO. 

Više tekstova naše autorice Marije Bagarić možete pročitati ovdje. 

 

 

Marija Bagarić

– Farmaceutkinja i Yogini; Da bismo bili zdravi potrebni su zdravi odnosi između svih živih bića na planeti, a prvi korak prema tome je ljubav i poštovanje prema prirodi i svemu što nam ona pruža.

 

Foto: Pexels, Freepik

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.