parallax background

Anita Radić – inspiracija za sanjivi mood i dekoriranje cozy doma

petra sever
BUDI DOBRO ADVENTSKO DARIVANJE: Online beauty savjetovanje s vizažisticom Petrom Sever
6. prosinca 2020.
probudi se
(pro)budi se – „Podsjetite ljude na slobodu, ljubav koja JESU“
7. prosinca 2020.

 

Svaki put kad posjetim IG svijet Anite Radić koja se krije iza profila @simplicity_with_anniedecor pitam se može li ljepše od ovoga.

Ako ste u potrazi za zen kutkom, jednostavnošću ljepote življenja i ako volite cvijeće, Anita će vas oduševiti. Opušteno i potpuno neopterećeno njen mood preplavljuje sva vaša osjetila, dok ju naposljetku ne osjetite u duši. Ovdje zaista živi magija. A ja volim magiju pa sam pokucala na Anitina vrata i pitala ju nekoliko pitanja da nam i kroz riječi približi svoju čaroliju. Za početak me je zanimalo tko je zapravo Anita iza onoga što vidimo na njenom feedu.

„Pitanje je odlično, i svatko bi trebao tu i tamo zastati i zapitati se, tko smo uistinu. Kroz tvoje pitanje i moje odgovore, krije se i moj san koji želim postići. Naime, Anita je trenutačno odgojitelj, (skoro 20 godina), ali moja duša vapi za svojim vlastitim kreativnim prostorom koji bi trebao nadići ovaj virtualni. Prostor u kojem bi sjedinila, sve ovo što volim i što predstavljam na ovom svom insta profilu.“ – govori Anita.

anita radić

Primijetila sam da Anita voli cvijeće, jer se često nađe na njenim fotografijama, a zanimalo me čime ju ono osvaja i ima li najdraži cvijet, a njen odgovor je poruka o prihvaćanju sebe i ljubavi prema sebi koju bi baš svatko do nas trebao usvojiti.

„Kao što se da primijetiti, cvijeće naprosto obožavam, tj. cijeli taj proces, od sadnje, njegovanja, berbe, dekoriranja. “TO PLANT A GARDEN IS TO BELIVE IN TOMORROW.” Svatko bi trebao imati fokus, kroz ovaj svoj vrt i samo cvijeće može se dosta toga naučiti. U jednom malom vrtu se odvijaju, svi životni procesi, pouke, koje nas itekako mogu podučiti i podsjetiti na ono najvažnije. Uči nas strpljenju, pažnji, povjerenju, a najviše, da budemo fokusirani na ono što želimo postići. Kada cvijet ne želi cvjetati, ne bacamo ga, već mu nastojimo promijeniti mjesto gdje će bolje cvjetati. Tako je i s nama samima, ne odbacujemo sebe, već se pokušavamo adaptirati u okolini koja nas podržava i sami stvaramo uvjete gdje ćemo bolje rasti i cvjetati. Obožavam svo cvijeće, ponajviše božure, dalije, ruže, a i obično poljsko cvijeće.“

anita radić

anita radić

Anita izrađuje i prekrasne ilustracije za djecu koje mogu krasiti i vaše domove. Molila sam ju da mi kaže nešto više o njima.

„Kroz svoje ilustracije vježbam svoje strpljenje, opuštam se i nakratko gubim doticaj s ovom stvarnošću. Radeći toliko dugo s djecom i nije čudo što znam što ih veseli. Oni vole jednostavne stvari, bez puno kompliciranja. Kada si s njima, ako si slušač, itekako ti oni mogu biti izvor inspiracije. Volim raditi s akvarel tehnikom, nježne boje, crni markeri, jednostavne linije.“

anita radić

Ako imate senzibilitet za lijepo, vjerujem da ćete primijetiti kako je Anita majstorica mooda, prekrasnih paleta, njen insta profil je očaravajući. Podijelila je s nama nekoliko savjeta za sve one koji bi željeli naučiti slagati ovako ambijentalnu priču poput njene u skladu sa svojim emocijama, bojama i inspiracijama.

„Znači spoj jednostavnosti, osjećaja za lijepo, sklad boja, ilustracije i cvijeće. Jednostavno vam profil, mood mora procvjetati. Naravno da mi tu pomažu i nekoliko aplikacija, uz pomoć kojih posložim kako će i kada neka slika ići na insta feed. Vizualizacija je itekako bitna, a ona opet proizlazi iz odnosa kojeg imaš i prema sebi i prema prirodi i prema onome što stvaraš.“

anita radić

anita radić

Vjerujem da ste se i vi već do sada uvjerili da Aniti dekoriranje polazi od ruke. Kako smo u doba kada i naše domove posebno dekoriramo, molila sam Anitu da s nama podijeli par ideja kako dekorirati dom za nadolazeće blagdane.

„Volim što radim ovdje na ovom svom profilu. Inspiraciju za dekoriranje mogu pronaći svugdje, to može biti detalj, fotografija, osjećaj, boja. Trenutačno su krenule pripreme za božićne dekoracije, slažući stvari po ormarima, za vrijeme samoizolacije, pronašla sam čipkaste detalje, stolnjaka, što mamine, što bakine…inspiracija je odmah bila tu. Običan papir, može bijeli što vam pakiraju u dućanima, ili običan smeđi pak papir, stavite malo čipke, obična traka, komadić suhog cvijeće ili borovine…imate odličan poklon bez puno svjetlucavih i bespotrebnih stvari. Ipak je sadržaj bitniji od pakiranja, pogotovo ako je umotan s ljubavlju.

anita radić

anita radić

Ono što mogu savjetovati onima koji naravno vole ovakav stil jest da budu svoji. Neka vam niti vodilje budu predmeti kojima ste okruženi, prirodni materijali, od papira se recimo može puno toga napraviti, što od ukrasa za bor, što običnih ukrasa koji se mogu objesiti na zid…npr. papirnata dalija koju možete pronaći na mom insta profilu pod HIGHLIGTS “DIY”. Zatim, ukrasni vijenci…ne treba ih kupovati. Dovoljno je otići u šetnju, nabrati zelenila (bršljana, borovine), eukaliptusa možete kupiti, zatim isplesti ili oko obruča ili napravite formu od šiblja (divlja lozica je sad idealna za to, jer je taman odbacila listove). Naravno, za cijeli blagdanski, “cozy” ugođaj, tu su svijeće, svijećnjaci različitih oblika i visine, laneni stolnjaci, buket amarilisa. U zadnje vrijem često nailazim i na dekoriranje prozora, u smislu oslikavanja. Možete kupiti običan bijeli marker, za plastiku, metal, staklo i oslikati vaše prozore prekrasnim božićnim detaljima.

anita radić

anita radić

Uz sve to, da bi sve to bilo skladno, još vam samo treba miris kardamoma i cimeta, puno ljubavi, smijeha i radosti s vašim najmilijima.“

anita radić

anita radić

Nadam se da će vam Anitini odgovori i divne fotografije biti motiv i inspiracija da ove godine advent dovedete u svoje domove u najljepšem ruhu kojeg možete zamisliti. Uživajte u ljepoti koju nam donose blagdani. Iako su ove godine u obliku kakvog ne pamtimo, zapitajte se što je za vas blagdanski duh, osjećaj ispunjenosti i što je to u životu zbog čega se osjećate dobro. Za Anitu je to:

„Biti dobro za mene, značilo bi živjeti ovdje i sada, biti prisutan, biti u skladu sa samom sobom, sa svom očekivanjima, razočaranjima, izazovima. Težiti boljoj verziji sebe, voljeti sebe i svoje najmilije, oprostiti sebi sve što si trebamo oprostiti, prihvatiti sebe, druge i okružiti se pozitivnim ljudima.“

anita radić

anita radić

anita radić

 

 

Indira Juratek

 

Foto: @simplicity_with_anniedecor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.