djeca

Radosti roditeljstva visokoosjetljive djece

 

Visokoosjetljiva djeca su posebna. Oni život promatraju iz drugačije perspektive zbog koje sve osjećaju dublje i intenzivnije. Emocije su snažnije, kako ugodne tako i one manje ugodne. U njihovu društvu odrasli uživaju zbog njihova toploga stava, nježnosti, zrelosti, brižnosti i spremnosti na pomoć.

„Imati visokoosjetljivo dijete znači svijetu podariti nevjerojatan dar.“ Elaine N. Aron

dijete

Kako znati je li vaše dijete visokoosjetljivo?

Visokoosjetljivome djetetu smeta buka, gužva, ne voli iznenađenja ni velike zabave, izbirljivo je s hranom, teško se uspavljuje, vrlo je osjećajno, zabrinuto je zbog patnje i nepravde, primjećuje promjene vašega raspoloženja i tona glasa, ma koliko ta promjena suptilna bila.

Visokoosjetljiva djeca spadaju u 15 do 20 posto sve djece. Prema dr. sc. Elaine N. Aron to su osobe koje su suosjećajne, pametne, intuitivne, kreativne, pažljive i savjesne, lakše ih preplavljuju velike količine informacija koje im dolaze u isto vrijeme, a kada pokušavaju to izbjeći, smatra ih se sramežljivima, plahima, zahtjevnima, teškima i napornima. Često ih šarenilo, previše stimulacije u okruženju i buka odbijaju jer u sebi posjeduju poseban način pogleda na svijet oko sebe. Ono što drugoj djeci ne smeta, oni doživljavaju intenzivno i duboko. Visokoosjetljivu djecu više uzrujava nepravda, laž, kritika, svađa roditelja ili patnja u svijetu nego ostalu djecu. Uznemiruje ih kada vide djecu koja zadirkuju drugu djecu i osjećaju se nelagodno zbog toga.

„Naša urođena sposobnost empatije najdragocjeniji je izvor svih ljudskih kvaliteta.“ Dalaj Lama

dijete

Pojam visoke osjetljivosti nije jednoznačan introvertiranosti, što znači da visokoosjetljiva djeca mogu biti introvertna i ekstrovertna. Neka su oprezna u novim okruženjima, dok drugu smetaju promjene u već poznatim okruženjima. Djeca se razlikuju po svojemu temperamentu i iskustvima, no sva visokoosjetljiva djeca često dijele neke iste osobine.

Najčešće osobine visokoosjetljive djece su:

• Izraženo suosjećanje i empatija
• Kreativnost
• Ljubav prema prirodi
• Zrelost i mudrost
• Snažna intuicija
• Ranjivost
• Opreznost prilikom upuštanja u nove situacije
• Nizak prag podražaja
• Osjetljivost na svjetlo, dodir, okus, miris, zvuk
• Nesklonost gužvama i buci

djeca

Radosti roditeljstva visokoosjetljive djece

Dr. sc. Elaine N. Aron u svojoj je knjizi zabilježila popis radosti u kojima uživaju roditelji visokoosjetljive djece:

• Kada pomognete svome djetetu zajednički riješiti problem, ono će vas duboko cijeniti, doživjet ćete trenutke međusobnoga uvažavanja, a vaš će odnos ojačati.
• Vaše dijete učinit će vas svjesnijima, upoznat će vas s detaljima, ljepotom i pitanjima o životu koja inače ne biste razmatrali.
• Povezat ćete se na dublji način ako budete osjetljivi na one trenutke u kojima vaše dijete traži posebnu povezanost, ali i samoću.
• Zbog svjesnosti vašega djeteta o vama, vašega svjesnog i nesvjesnog dijela, vi ćete postati svjesniji sebe, svojih riječi, osjećaja i postupaka.
• Uživat ćete u činjenici da vaše dijete odrasta u osobu koja je sposobna nevjerojatno duboko osjećati i koja daje doprinos svijetu jer brine o društvenoj pravednosti i okolišu.

djeca

Visokoosjetljiva su djeca topla, mudra, empatična. Ona u sebi imaju strast kojom mogu ostvariti svoje snove. Oni prvo osjete, a tek onda misle, što je suprotno funkcioniranju većine ljudi u društvu. Vole stvari raditi sami i često se osjećaju različitima u odnosu na druge. Jako su senzibilni i osjećaju širok spektar emocija. Ta djeca moraju dobro obraditi posve novu situaciju prije nego se u nju upuste; njihove moždane aktivnosti uzimaju u obzir složenost i detalje u percepciji, a ne samo površinske aspekte. Njihov mozak temeljitije obrađuje informacije. Roditeljima koji nisu visokoosjetljivi to često zna izazvati frustraciju jer ne razumiju opreznost svoga djeteta ni jačinu njegovih emocija. Stoga, kada roditelj osvijesti da je njegovo dijete visokoosjetljivo, lakše se može nositi sa svakodnevnim izazovima i izbjegavati situacije koje kod djeteta unose nemir.

Vjerujte svojoj djeci kada vam kažu da ih nešto muči, pomozite im da se nose sa svojim osjećajima i da razumiju sebe. Branite ih kada im društvo lijepi etikete koje ne zaslužuju jer ih one duboko pogađaju. Nemojte ih tjerati da jedu hranu koju ne vole, potičite njihovu kreativnost i budite blagi u svome pristupu. Zaštitite ih, osnažite i naučite da vole svoju posebnost. Pomozite im u jačanju njihova samopouzdanja i osjećaja važnosti. Budite njihova sigurna luka u kojoj mogu izražavati svoje emocije i kretati se vlastitim tempom dok pritom istražuju svijet.

Zapamtite, njihov svemir je drugačiji, u njemu zvijezde jače sjaje.

 

Preporuka knjige: dr. sc. Elaine N. Aron – Visokoosjetljivo dijete

 

 

Petra Matulić Žeravica

– Mama dvoje djece odgajane u duhu povezujućeg roditeljstva, ljubiteljica educiranja u području osobnog razvoja, roditeljstva, dječjeg razvoja i rada s djecom, buduća vlasnica obrta za pružanje podrške u osnaživanju djece

IG @pina_osnazivanje.djece

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.