parallax background

Antistres uljna mješavina za masažu

kokos prutići
Osvježavajući prutići od jogurta s kokosom i rižinim popsima
30. srpnja 2020.
pun mjesec značenje
Pun Mjesec u Vodenjaku oslobađa nas okova i sputanosti
2. kolovoza 2020.

 

Matičnjak (Melissa officinalis) je grmasta višegodišnja biljka svijetlozelenih mirisnih listova visine i širine oko 60 cm.

Potječe sa Sredozemlja, ali se udomaćila u čitavoj Europi, dijelovima Azije, sjeverne Amerike i sjeverne Afrike. Najveći proizvođači eteričnog ulja su Francuska, Španjolska, Njemačka i Rusija. Eterično ulje se dobiva parnom destilacijom listova i cvjetnih vrhova.

Eterično ulje ima lagani svježi limunasti miris, a zbog vrlo visoke cijene (za 1 kg eteričnog ulja potrebno je 5-16 tona svježe biljke) jedno je od najčešće patvorenih ulja pa se na tržištu najčešće nalazi ulje koje sadrži limunsku travu, limun, litseu ili citronelu.

Matičnjak umiruje, poboljšava raspoloženje, pomaže kod stresa, anksioznosti, depresije, nervoze, kožnih alergije, visokog tlaka i lupanja srca (zbog stresa), kod nesanice, tjeskobe, živčane napetosti, tuge i stresa.

Vrlo je intenzivnog mirisa i dobro se slaže s citrusnim eteričnim uljima, lavadnom, nerolijem, ružom i geranijem, đumbirom, jasminom, ylang ylangom, arapskim tamjanovcem. Bitno je istaknuti da je vrlo teško naći pravo ulje matičnjaka budući da se zbog visoke cijene često patvori.

uljna mješavina za masažu

Antistres uljna mješavina za masažu

– 50 ml biljnog ulja badema (Prunus amygdalus var. dulcis)
– 50 ml biljnog ulja marelice (Prunus armeniaca)
– 20 kapi eteričnog ulja matičnjaka (Melissa officinalis)
– 10 kapi eteričnog ulja crvene mandarine (Citrus reticulata)
– 5 kapi eteričnog ulja lavande (Lavandula angustifolia)
– 5 kapi eteričnog ulja ylang ylanga (Cananga odorata)

U bočicu od tamnog stakla nakapajte eterična ulja i dolijte do vrha biljna ulja, zatvorite i dobro protresite bočicu. Uljna mješavina nije za trudnice i dojilje.

antistresna uljna mješavina

Individualne fitoaromaterapijske konzultacije su najbolji način da se dođe do idealnog prirodnog rješenja za vaše zdravstvene probleme. Trenutno se sve konzultacije obavljaju online, a možete se javiti ovdje ili na anahata.aromaterapija@gmail.com

Više o aromaterapiji potražite u rubrici AROMATERAPIJA.

 

Ivona Kovačević Nemec

– osnivačica Anahata aromaterapije, certificirana je aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja i yoga učiteljica sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa klijentima, učiteljica dječje yoge po Rainbow Kids metodi, Timeline Healing terapeut, Reiki, P.E.M. i Raindrop terapeut te trenutno pohađa edukacije za certificiranu voditeljicu sistemskih i obiteljskih konstelacija te učiteljicu meditacije.

Više na Anahata aromaterapija

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.