parallax background

Nekoliko ideja kako jutarnju kavu pretvoriti u radosni ritual

priroda
Dobra vijest: Interakcija s prirodom dokazano pridonosi osjećaju blagostanja
1. siječnja 2023.
Kozmički ritual Svete Noći – Avantura daljine
2. siječnja 2023.

 

2021. godinu posvetit ćemo radosti malih stvari. Nakon godine iza nas, koja je bila izazovna na svim poljima, ovu godinu želimo obojati bojama radosti, zahvalnosti, veselja.

Njegovati male trenutke radosti i činiti male stvari velikima, nikada nije bilo bitnije za našu dobrobit. Kažu da se po jutru dan poznaje, a većina odraslih dan počinje uz šalicu omiljenog napitka. Nekima je to šalica čaja, a drugima je to kava. Može li vrijeme za kavu donijeti još više radosti i pozitivnijeg stava?

Kako uživam u svojoj jutarnjoj kavi

Ne pijem kavu samo da bih se razbudila ili dobila energetski boost. Kava mi je ritual kojeg ne preskačem. Volim miris, okus, toplinu, proces pripreme….Pomno biram šalicu iz koje pijem svoj omiljeni napitak. Dugo sam imala samo jednu nastalu rukama Marine Marinski, sada sve pomalo kombiniram s još dvije prekrasne šalice koje dolaze iz studija Terra Ceramica i Odeata. Iz koje ću piti kojeg dana ovisi o onome kako se osjećam. A kava mi uvijek donosi radost.

indira juratek

@indira.juratek

Kako kavu pretvoriti u izvor radosti

Prošla godina me zaista naučila da nemamo bezgranično vremena i da ono vrijeme koje imamo ovdje trebamo usmjeriti u smjeru činjenja stvari koje nas raduju. Mala stvar koja nam je važna, poput jutarnje šalice kave, zaista nas može ispuniti i dati nam snage i energije za dan pred nama. Evo nekoliko ideja kako se jutarnja kava može pretvoriti u radosni ritual.

Pripazite da kava bude što svježija i mirisnija

Najbolji način da kava bude svježa i aromatična jest svakodnevno mljevenje prije kuhanja. Naravno, za to će vam trebati alati, ali vrijedi ih nabaviti. Sam proces mljevenja kave potpuno je meditativan. Zrna kave u ruci, polagani okretaji i miris koji nastaje od svježe mljevene kave u potpunosti će osvojiti sva osjetila.

Ako to trenutno nije opcija pripazite kako čuvate svoju kavu. Kisik, vlaga i svjetlost neprijatelji su svježine kave pa pripazite da kavu držite dalje od tih elemenata.

kava ritual

Pjenasto mlijeko

Pijete li kavu s mlijekom, razmislite o tome da ovo dignete na viši nivo. Dekadenta i kremasta pjena se može s lakoćom napraviti već i s najjeftinijim ručnom pjenilicom. Bolja pjena nastaje ako je mlijeko ugrijano, ali pripazite da ga ne pregrijete. Biljna mlijeka od soje, zobi i badema daju prekrasnu i bogatu pjenu.

Dodajte začine

Želite li svoju kavu svaki dan činiti pomalo drugačijom razmislite o dodavanju začina za kavu. To će kavu učiniti mirisnijom i dodati će suptilni zaokret svakodnevnici. U kafiće do daljnjega ne možemo, ali sa začinima prizovite miris i okus omiljenog kafića. Evo nekoliko opcija koje možete isprobati: kakao u prahu, cimet, muškatni oraščić, kardamom, ekstrakt vanilije, paprena metvica…..

kava ritual

Prošećite u društvu kave

Coffee to go je dosta popularna u gradovima, ali jeste li ikada probali piti kavu u šetnji prirodom? Smatrajte to hodajućom meditacijom, relaksacijom i upijanjem dnevne doze vitamina D.

 

Ako vas zanimaju slične teme pročitajte o 9 savršenih čajeva za mentalno zdravlje. 

 

Indira Juratek

 

Foto: Pexels, Unsplash, Marina Ćosić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.