Blagdanski okusi – hrana kao medij za poticanje emocionalnog blagostanja

 

U ovo blagdansko doba, kada mirisi cimeta i pečenih kestena ispunjavaju zrak, naš odnos prema hrani postaje ključna točka razmatranja. Holistički pristup prehrani potiče nas da promatramo hranu ne samo kao gorivo za tijelo, već i kao sredstvo povezivanja s našim osobnim rastom i razvojem.

Blagdani su oduvijek bili obilježeni specifičnim jelima koja nose duboko ukorijenjene povijesne tradicije. Primjerice, božićna purica ima svoje korijene u američkoj tradiciji, gdje je purica bila simbol obilja i zajedništva. Osim toga, različite kulture diljem svijeta obilježavaju blagdane specifičnim jelima koja nose emotivnu vrijednost i prenose priče predaka.

Blagdanski okusi – hrana kao medij za poticanje emocionalnog blagostanja

Međutim, holistički pristup nutricionizmu podsjeća nas da hrana nije samo sredstvo zadovoljenja tjelesnih potreba, već i alat za poticanje emocionalnog blagostanja. Znanstvena istraživanja ukazuju na snažnu povezanost između hrane koju konzumiramo tijekom blagdana i našeg općeg raspoloženja.

Prehrambene navike tijekom blagdana često se mijenjaju, pri čemu se ljudi često opuštaju uživajući u raznovrsnim slasticama i obrocima. Studije su pokazale da određene namirnice, poput tamne čokolade ili orašastih plodova, mogu imati pozitivan utjecaj na raspoloženje zbog svojih sastojaka koji potiču lučenje endorfina, hormona sreće.

S druge strane, prekomjerno konzumiranje šećera i masne hrane može dovesti do promjena u razini energije i raspoloženja, stvarajući privremenu euforiju koju može brzo zamijeniti osjećaj umora i iritacije.

Osim što hrana može utjecati na naše fizičko i emocionalno blagostanje, važno je promatrati i naš odnos prema njoj. Holistički pristup prehrani potiče svjesnost tijekom obroka, potičući nas da cijenimo svaki zalogaj i budemo zahvalni za hranu koja nam pruža energiju i vitalnost.

Uživanje u blagdanskim jelima neizbježno je povezano s emocionalnim iskustvima, a psihološke studije dodatno naglašavaju kako hrana tijekom blagdana utječe na naše raspoloženje i opće dobrostanje. Holistički pristup prehrani sada dobiva dublji uvid u interakciju između hrane, emocija i našeg mentalnog zdravlja.

Jedna od psiholoških studija provedenih na Sveučilištu Cornell istraživala je vezu između prehrambenih navika tijekom blagdana i emocionalnog stanja. Rezultati su pokazali da su osobe koje su prakticirale svjesno jedenje, uzimanje vremena da u potpunosti uživaju u obroku, izvijestile o višim razinama zadovoljstva i nižim razinama stresa tijekom blagdana. Ovo istraživanje naglašava važnost svjesnosti i prisutnosti tijekom blagdanskih obroka.

No, važno je razumjeti i tamnu stranu blagdanskih prehrambenih navika. Studija objavljena u časopisu “Appetite” istraživala je vezu između prekomjernog unosa šećera tijekom blagdana i fluktuacija raspoloženja. Zaključci sugeriraju da prekomjerni unos šećera može dovesti do kratkotrajnog porasta energije, ali i do naglog pada, što može rezultirati iritacijom i umorom.

Kroz ove psihološke perspektive, postaje jasno da nije samo važno što jedemo, već i kako to činimo. Svjesnost o hrani, odabir nutritivno bogatih sastojaka te izbjegavanje prekomjerne konzumacije šećera i masnih namirnica ključni su elementi holističkog pristupa prehrani.

U zaključku, blagdanski stol može postati mjesto gdje se prožimaju ne samo okusi već i emocionalna iskustva. Integracija psiholoških spoznaja u naš odnos prema hrani tijekom blagdana omogućuje nam da ojačamo povezanost između tijela i uma, stvarajući tako autentično iskustvo obroka tijekom ovog posebnog vremena godine.

 

 

Ako vas zanima još tema o nutricionizmu možete ih pronaći ovdje.

Tražite li inspiraciju za recepte posjetite našu rubriku DOBRA HRANA. 

 

 

 

Dora Ivić

– magistra nutricionizma koja je jako okrenuta unutarnjem radu i odnosu prema hrani. Smatra kako je odnos s hranom initiman i želi osvijestiti publiku kako nam lak i jednostavan način imati zdrav odnos s hranom. Vodi svoj instagram profil @nutrimanijak

 

Foto: Freepik, Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.