Bojadisanje tkanine ledom – kako uspješno dobiti prekrasne boje

 

Metoda prirodnog bojadisanja pomoću zaleđene prirodne boje, gdje glavnu ulogu igra led, već je mnogima u svijetu prirodnog bojadisanja poznata.

Kad sam tek otkrila ovu metodu, iskreno, na prvu me uopće nije privukla. “Kakva gnjavaža”, pomislila sam, što je tu toliko posebno nije mi bilo jasno, dok nisam isprobala i dobila predivan rezultat. U nastavku pročitajte prejednostavan postupak i na kraju teksta otkrijte što je nastalo od ove tkanine.

Bojadisanje tkanine ledom

Postupak bojadisanja tkanine ledom se može opisati u jednoj rečenici: Na mokru prirodnu tkaninu pozicionirati zaleđenu boju. Ostaviti 24 ili 48 h dok se led ne otopi te isprati u vodi i osušiti.

 

Otopljen led

Prirodna boja koju sam zaledila je iz ostatka kupelji koju sam već jednom iskoristila. Dakle, manja je iscrpnost boje, ali nema veze i takva nijansa će biti predivna. Zaleđivanje ostatka kupelji je super ideja za ponovno korištenje kupelji. Naime, da sam kupelj samo prelila u neku bocu i ostavila da čeka svoj trenutak, upljesnivila bi se. Bacanje ove kupelji nije bila opcija, jer se radi o meni neprocjenjivom košenilu. Što je košenil i zašto je neprocjenjiv, možete pročitati na mom blogu.

Umjesto košenila možete koristiti prirodnu boju od avokado koštica, crnog čaja, oraha, ljuski luka…Igrajte se i isprobavajte jer granice ne postoje.

Nakon što se led otopi i željeno vrijeme prođe, tkaninu treba isprati u hladnoj ili mlakoj vodi bez deterdženta i osušiti u sjeni.

Rezultat nisam mogla niti zamisliti. Predivni, jedinstveni i neponovljivi uzorci!

 

Razmišljala sam što napraviti s ovim prekrasnim pamučnim komadom. Košulju ili kombinirati s nekom drugom tkaninom…

Gledajući ove nježne predivne uzorke poželjela sam da me miluju zauvijek. I tako je jednostavno nastao šal.

Tkaninu sam porubila, izglačala, stavila svoju etiketu i obavila oko vrata. Osjećaj kada staviš prirodno bojadisani komad na sebe je za svakoga poseban doživljaj! Ja ga još ne mogu opisati.

Ukoliko imaš dragi odjevni komad kojem treba osvježenje, javi se da ga ti ga obnovim pomoću prirode.

 

MOŽDA TE ZANIMAJU I SLJEDEĆI TEKSTOVI:

Intervju: Upoznajte Andreu Anić Dokmanović

Prirodni stolnjak bojan metodom bundle dyeing

Što je to prirodno bojadisanje

Hapa-zome metoda: prenošenje boje s biljke u tkaninu

 

 

Andrea Anić Dokmanović

– Djevojčica koja po livadama skače, kreativka u svijetu biljaka koju priroda zove sve jače i jače.

web: andreaanicdokmanovic.com

Instagram:

@andreaanicdokmanovic

FB Ljeko Studio

 

Foto: Andrea Anić Dokmanović

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.